5651’e göre log tutmak artık ücretsiz

İnternet ortamında işlenen suçlara ilişkin 5651 sayılı kanuna ve ilgili yönetmeliğe göre, içerik sağlayıcılar, erişim sağlayıcılar, yer sağlayıcılar ve toplu kullanım sağlayıcılar 6 ay işlem kaydı yani log tutmak ve bunları istendiği takdirde adli mercilere iletmek zorunda.

Bu iş için genellikle ücretli yazılımlar kullanılıyor. Ben sizlere 5651’e göre hem çok daha kolay hem de ücretsiz olarak kayıt tutabileceğiniz bir yazılımdam söz edeceğim.

Bilişim dünyası, artan siber tehditlerle paralel olarak siber güvenlik konusuna git gide daha fazla zaman ve maddi kaynak harcamaya yöneldi. Durum böyle olunca bilişim sistemleri için kritik nokta olan “log tutma” işlemi daha da önemli hale geldi.

Bir uçağın başına gelebilecek kaza/kırım vakasından sonra karakutunun tuttuğu ve kayıt ettiği veriler ne kadar önemli ise bir bilişim sisteminin siber saldırıya uğradığı an ve sonrası için tutulan log kayıtları o kadar önemli.

Log piyasasında binlerce kullanıcıya ulaşmış ve sektörde herkes tarafından kabul görmüş bir ürün olan Logsign Focus log yönetim aracı, yeni bir sürüm çıkartarak 5651 için yasal log tutmaya yarayan sürümünü ‘free’ yani (ücretsiz) hale getirdi.

Logsign Focus X3 Free Edition yazılımı sayesinde 5651 gereksinimlerini karşılayabilecek ve 3 kaynağa kadar ücretsiz şekilde yararlanabileceksiniz. Bahsedilen bu 3 kaynak sizin ‘network’ sisteminizde var olan ‘firewall’ cihazlarınız, Active Directory (DC), DHCP Server, Web Server, Mail Server vb. sistemler olabilir.

Entegrasyon konusunda oldukça cömert davranılmış. Direk olarak herhangi bir ‘plug-in’ gerektirmeden entegre olunamayacak cihaz ya da ürün neredeyse yok. Dolayısıyla sisteminizde var olan bir cihazı Logisgn’a eklemek birkaç dakikanızı alıyor diyebilirim.

Logsign Focus X3’ün bir teknik özelliklerinden bahsetmek istiyorum sizlere.

Genel olarak Logsign Focus (X3 içinde geçerli) HDFS (Dağıtık Mimari Dosya Sistemi) ve NoSQL Mimarisi ile güçlendirilmiş, gelişmiş kolerasyon ve raporlama (grafik tabanlı) yapabilen global çaptaki rakiplerinin sunduğundan ötesini kullanıcılarına sunabilen bir yazılım.

İlginizi çekebilir:  Spotify 2015 yazının dillere dolanacak şarkılarını listeledi

Üzerinde 8 GB RAM ve 4 Core CPU olan Vmware, Hyper-V ya da fiziksel istediğiniz bir ‘Server’a Logsign Focus yazılımını indirip kurabilirsiniz. Üstelik Logsign Linux (Ubuntu) tabanlı ve kurulum işlemi sadece dakikalarınızı alıyor.

Kurulum işleminin resimli dokümanına buradan ulaşabilirsiniz.

Kurulum sayfasında var olan ISO dosyasını indirerek kuruluma başlayabilirsiniz. Free Edition için Logsign’a kayıt yaptırıyorsunuz ve e-mail’inize gelen ‘serial key’i kurulumdan sonra Logsign’a girerek ekleyeceğiniz 3 log kaynağı için sınırsız kapasitede log tutabilir, imzalayabilir ve saklayabilirsiniz.

Log tutma konusunda piyasada var olan yazılımlardan çok daha fazlasını basit bir kullanım alanıyla sunan Logsign Focus ürünü, gelişmiş arayüz, hızlı ve esnek mimarisi, alarm, raporlama ve grafiksel ‘dashboard’ özellikleri sayesinde rakiplerinden bir adım öne çıkıyor.

Log kayıt ve yönetim araçları arasında ücretsiz 5651 gereksinimlerini karşılan, dahası olaya sadece log değil, olay yönetimi ve siber güvenlik mantığında bakan bir yazılım olan Logsign Focus X3 Free Edition bahsettiğim küçük teknik özellikleri sayesinde her kapasitedeki kullanıcılar için biçilmiş kaftan olacaktır.

Yazılımın kurulum adresini yukarıda paylaşmıştım. Ayrıca yine support.logsign.net üzerinden Logsign hakkında soru ve sorunlar topluluk sayfasında da çözümleniyor. Kafanıza takılan soru veya soruları yazdığınız takdirde cevap alabilirsiniz.

Akıllı kilit nasıl kullanılır? | Yale Linus Smart Lock incelemesi

Yazıyı Oylayın

Yazar: Onur Oktay

Türkiye’nin doğa harikası eşsiz illerinden birisi olan “Bolu” doğumluyum. 1999 yılından bu yana bilişim teknolojileriyle ilgileniyorum. Bu işlere bulaşan çoğu insan gibi bende IRC (Internet Relay Chat) ile uzun süre haşır neşir olduktan sonra kendimi profesyonel olarak geliştirebileceğim ve hayatımın odak noktası olacak olan sistem, network ve güvenlik alanına yöneldim. MCT, MCSE ve MCTS gibi ünvanlara sahibim. 2005 yılından bu yana profesyonel olarak özel bilişim eğitim kurumlarında Microsoft teknolojileri üzerine eğitimler veriyor, sektördeki kamu kurum ve özel kuruluşlarına güvenlik alanında danışmanlık yapıyorum. 2009 yılından bu yana resmi bir kurumda bilgi işlem merkezinde Sistem ve Güvenlik Uzmanı olarak çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir