7 milyon Türk mobil mesaj kullanıyor

Dünya’nın yükselen trendi anlık mesajlaşma uygulamaları, TicToc’un Bilişim Muhabirleri Derneği ile gerçekleşen toplantısında masaya yatırıldı. Türkiye’de ve Dünya’da mobil mesajlaşma uygulamalarının kullanım oranları, Kore’deki ileri teknoloji uygulamalar, GSM’in geleceği ve sosyal paylaşım sitelerindeki eğilimler toplantının gündemini oluşturdu.

TicToc’un Bilişim Muhabirleri Derneği ile Wolf Junior’da gerçekleştirdiği toplantıda, sektöre yönelik pek çok gelişme konuşuldu. TicToc Ülke Müdürü Ömer Lütfi Diri, teknoloji dünyasının lokomotifi Kore’deki gelişmelerin ışığında, hızla gelişen, değişen sektördeki öngörüler, Türkiye’de anlık mobil mesajlaşma uygulamaları, sosyal paylaşım sitelerinin geleceği, anlık mesajlaşma uygulamalarının GSM operatörlerine etkisi gibi birçok konuyu masaya yatırdı.

Özellikle genç nüfusun büyük bir çoğunluğu oluşturduğu ülkemizde, tüm mobil mesajlaşma uygulamaları kullanıcıların en çok kullandığı uygulamalar arasında yer alıyor. Bu uygulamaların günlük ortalama 50 bin’i aşkın yeni kullanıcı kazandığını ifade eden Diri, “Türkiye’de 7 milyon’dan fazla kişi şu an mobil mesajlaşma uygulamalarını kullanıyor” dedi.

MMS ve SMS kullanımının ciddi oranlarda düşüş yaşadığını belirten Diri, Türkiye’de SMS ve MMS’in durumunu değerlendirirken şunları şöyledi:

“BTK verilerine göre yıl bazında SMS trafiği artıyor gözükse de Türkiye’de SMS 2012 dördüncü çeyrekte zirvesini yaparak düşüşüne başlamıştır. SMS trafiği geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 10 azaldı. Artan mobil internet kullanıcı sayısı ile birlikte 2014’te bu düşüş hızlanacak ve Kore’de 2010’da yaşanan sert düşüş ülkemizde de gerçekleşecek.”

SMS ve anlık mesajlaşma uygulamalarının bugünkü tablolarına bakıldığında geleceği tahmin etmenin pek de zor olmayacağını ifade eden Diri “GSM firmaları artık faaliyet alanını altyapı sağlayıcı olarak değiştirmek durumunda kalacak. ” dedi.

Müşteri aidiyetinin artık operatörlerden çıktığını, müşterinin uygulama dükkanlarını kullanarak hayatını kolaylaştırdığını, bundan sonraki aşamada ise ödeme sistemlerinin mobil platformlara entegrasyonlarının tamamlamasıyla yeni mobil mesajlaşma platformlarının müşterinin yeni sahibi olacağını ifade etti. “Bu alanda rekabet önümüzdeki, dönemde sosyal medya uygulamaları ile mobil mesajlaşma platformları arasında yaşanacak” dedi.

İlginizi çekebilir:  Bir ailenin yıllık haberleşme gideri ne kadar?

Koreli internet devi SK planet tarafından geliştirilen anlık mesajlaşma uygulaması Tictoc’un, Türkiye’de 2 milyon Dünyada ise 20 milyona yakın kullanıcısı bulunuyor.

Mobil teknoloji’nin Kore’de şekillendiğini Dünya’nın Kore’yi birkaç yıl geriden takip ettiğini belirten Ömer Lütfi Diri “2010 yılında mobil mesajlaşma uygulamaları ilk kez Kore pazarında kullanılmaya başladı ve 2 yıl içerisinde mesajlaşma pazarının neredeyse tamamını ele geçirdi. MIM kullanımında mobil internet kullanıcılarının yüzde 10’una ulaştıktan sonra çok hızlı bir büyüme yaşandı. SMS/MMS kullanımı 1 yıl içerisinde yüzde 40 düştü. SMS/MMS geliri ise bir yıl içerisinde yüzde 28 azaldı.” diyor.

Tüm Dünya ülkelerinin de bu gelişmeleri yavaş yavaş görmeye başladığını ifade eden Diri, özellikle ülkemizde şu anda 7 milyon olarak tahmin edilen Mobil mesajlaşma kullanıcı sayısının 2015 sonunda 18 milyona çıkmasının beklendiğini belirtiyor. Diri mobil mesajlaşma uygulama kullanımındaki bu hızlı artış ile, önümüzdeki sene bu sayının 2 katına çıkacağının öngörüldüğünü ifade ediyor.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir