Artık ‘internet dışişleri bakanı’ var

Amerikan istihbaratın her türlü haberleşmeyi dinlediğinin ortaya çıkmasını takiben Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Almanya’nın sanal çıkarlarını gözetecek özel yetkili bir isim görevlendirdi.

ABD’nin dünya genelinde patlak veren dinleme skandalı üzerine Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, tarafından görevlendirilen Diplomat ve Güvenlik Uzmanı Dirk Brengelmann bundan sonra Almanya’nın “siber çıkarlarını” kollayacak.

Hafta başı itibariyle göreve başlayan 57 yaşındaki diplomat, Almanya’nın uluslararası sanal istihbarat çıkarlarının gözetilmesinde önemli rol oynayacak.

İnternet uluslararası ilişkilerde en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi. Almanya konuya verdiği önemi bir siber dış politika temsilcisi belirleyerek göstermiş oldu. Peki temsilci ne iş yapacak?

Bir Amerikan vatandaşı kişisel bilgilerinin Almanya’da tehlikede olduğunu görürse, bunu mahkemeye taşıyabiliyor. Tam tersi bir durum, yani bir Almanın kişisel bilgileri nedeniyle ABD’de dava açması ise mümkün değil.

Federal hükümetin kişisel bilgilerin korunmasından sorumlu yetkilisi Peter Schaar’a göre bu büyük bir eksiklik. Daha da önemlisi, bazı gizli servislerin yurtdışında casusluk faaliyetinde bulunması ve bunu yaparken de çalıştıkları ülkelerin yasalarını ihlal etmeleri. Son örnek Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA’nın Avrupa ülkelerini dinlediğinin ortaya çıktığı skandal. Bu, siber konularda uluslararası işbirliğinde eksikliklerin bulunduğunu da ortaya çıkarmış oldu.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de böyle düşünüyor olmalı ki ilk kez bir siber dış politika özel temsilcisi atadı. Bu göreve getirilen Dirk Brengelmann, siber konularla ilgili uluslararası alanda giderek önem kazanan sorularla meşgul olacak. Tecrübeli bir politikacı olan Brengelmann son olarak NATO Genel Sekreteri’nin güvenlik konularından sorumlu danışmanı olarak görev yapmıştı.

Siber çıkarları koruyacak

Deutsche Welle’nin bu konudaki yazılı başvurusuna yanıt veren Alman Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Westerwelle’nin bu alanda bir temsilci belirlemesinin siber konularla ilgili sorunların uluslararası alandaki öneminin büyüdüğünü gösterdiğini belirtti. Açıklamada, Dirk Brengelmann’ın uluslararası alanda Almanya’nın siber çıkarlarını korumada görev yapacağı belirtildi.

İlginizi çekebilir:  'VoLTE' teknolojisi Vodafone'da

Kişisel bilgilerin korunması konusunda uzman olan avukat Martin Vetter bu makama bir diplomatın getirilmesine tepkili:

“Bizim sonucu önceden tahmin edebilmek için, diplomatik çalışan bir siber veri koruma temsilcisinden ziyade, bir nevi siber korunma merkezine ihtiyacımız var. Böyle bir makama bir sorumlu getiriliyorsa doğru kişiler getirilmeli, diplomatik bir görevli değil, mesela Kaos Bilgisayar Kulübü’nden biri.”

Federal hükümetin kişisel bilgilerin korunmasından sorumlu yetkilisi Peter Schaar ise soruna başka bir açıdan yaklaşıyor. Schaar’a göre öncelikle ilgili bakanlıklardaki kişisel bilgilerin korunmasından sorumlu personel eğitilmeli ve hükümet bu konuda koordine içinde hareket etmeli:

“Öncelikle vatandaşlık haklarının dijital çağda nasıl küresel olarak korunabileceği konusunda bir taslağa ihtiyaç var. Buna şu an yürürlükte olan sözleşmelerle kişisel verilerin başkalarına aktarımı konusundaki yükümlülüklerin gözden geçirilmesi, incelenmesi de dahil.”

‘Seçime dönük yatırım’

Avukat Martin Vetter’e göre kişisel bilgilerin korunması için var olan düzenlemelerin değiştirilmesi şart. Vetter’e göre havayoluyla seyahat eden yolculara ait bilgilerle ilgili sözleşme iptal edilmeli. AB’nin yürürlüğe koyduğu sözleşme, ABD’ye yolcuların kişisel bilgilerine erişim hakkı tanıyor. Vetter ayrıca Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA’nın dinleme skandalına da değinerek, Almanya’nın ABD’ye diplomatik yollardan kendisini dinleyemeyeceğini ifade etmesi gerektiğini vurguluyor.

Deutsche Welle’nin haberine göre, avukat Vetter Dışişleri Bakanlığı’nın siber konulardan sorumlu bir temsilci atamasının, seçim kampanyasıyla yakından ilgisi olduğu görüşünde. Vetter’e göre hükümet kanadından hiç bir politikacının şimdiye dek çıkıp da söz konusu temsilcinin görevlerinin neler olacağı konusunda ayrıntılı bir açıklama yapmamasının nedenini de bu.

Federal hükümetin kişisel bilgilerden sorumlu temsilcisi Peter Schaar da Westerwelle’nin personel tercihinin arkasında seçim kampanyasının bulunabileceğini söylüyor. Schaar kişisel bilgilerin korunması ve enformasyon teknolojilerinin seçim kampanyalarında önemli bir rol oynayabileceğini söylüyor.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir