Huawei Meng Wanzhou

Asyalı teknoloji devi Huawei neden batılıların hedefi oldu?

Merkezi Çin’de bulunan Huawei teknoloji firmasının Mali İşler Müdürü Meng Wanzhou, şirketin İran’a yönelik yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle Amerika’nın talebi üzerine Kanada’da gözaltına alındı. Peki Çinli firma neden ABD’nin hedefinde?

2012 yılında ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu’nun raporu Huawei’i ulusal güvenlik tehdidi olarak nitelemişti. Kongre üyeleri buna gerekçe olarak şirketin teknolojisinin Çin hükümeti tarafından casusluk amacıyla kullanılabileceğini gösterdi.

Amerikalı Senatör Ben Sasse bu görüşü dile getirenlerden biri. Sasse, Huawei’in yöneticisinin Kanada’da gözaltına alınmasının ardından yaptığı açıklamada, Çin’in Amerika’nın ulusal güvenlik çıkarlarının altını oymak amacıyla faaliyette bulunduğunu ve bunu yaparken çoğu zaman özel sektör unsurlarını kullandığını söyledi.

Casusluk ithamlarına maruz kalıyor

Bazı batılı ülkeler de Pekin’in beşinci nesil (5G) mobil teknolojiye erişim sağlayarak casusuluk kapasitesini arttırması endişesini taşıyor. Bugüne kadar İngiltere, Yeni Zelanda ve Avustralya’da telekomünikasyon şirketleri 5G altyapılarında Huawei ekipmanlarının kullanımını ulusal güvenlik gerekçesiyle yasakladı.

Geçtiğimiz Ekim ayında Silikon Vadisi’nde yeni kurulan Microsoft ve Dell’in de desteklediği CNEX Labs adlı şirket, Huawei’i kendi teknolojisini çalmakla suçladı.

Huawei ne kadar büyük bir şirket?

Huawei dünya çapında telekomünikasyon ekipmanı üreten en büyük firma. Cihazları birbirine bağlayan baz istasyonları üretiyor. Samsung’dan sonra dünyadaki en büyük ikinci cep telefonu üreticisi. ABD’de neredeyse hiç satış yapmamasına ragmen 2018’de Apple’ın önüne geçti. Huawei, Fortune Global listesinde 500 şirket arasında 72. sırada.

Çin ordusundan emekli olan mühendis Ren Zhengfei tarafından 1987’de kurulan Huawei, Çin’in en önemli başarı hikayesi olarak görülüyor. Şirketin Kanada’da gözaltına alınan Mali İşler Müdürü Meng Wanzhou da onun kızı.

İlginizi çekebilir:  Apple TV’deki İlk Türk Oyunu: Lumino!

Bütçesinin üçte birini ARGE çalışmalarına ayırıyor

Şirketin 180 bin çalışanı var. Huawei’in geçtiğimiz yıl yıllık geliri 92.5 milyar dolardı. Bu rakam Çin’in e-ticaret devi Alibaba’nın yıllık gelirinin 3 katından fazlası. Şirket, bütçesinin üçte birini ARGE çalışmalarına ayırıyor.

ABD, Huawei’in 5G teknolojisi geliştirmeye yönelik çabalarının Amerikan firmalarını gelecekte Huawei’den ekipman satın almak zorunda bırakacağı konusunda endişeli. Huawei’in telekomünikasyon ekipmanı üretiminde rakipleri İsveç menşeli Ericsson ve Finlandiya’nın Nokia şirketi. Telekomünikasyon ekipmanı üretiminde bu şirketlere rakip olabilecek bir Amerikan firması yok.

Huawei suçlamalar karşısında ne diyor?

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, Huawei ise faaliyet gösterdiği her ülkede yasalara ve kurallara uyduğunu, buna BM, ABD ve AB’nin yaptırım yasaları ve kurallarının dahil olduğunu savundu.

Huawei, kendi üzerinde Çin devletinin bir denetimi olmadığını, ortak tedarik zincirine bağlı oldukları için de ürettiği ekipmanın diğerleri kadar güvenli olduğunu ileri sürdü.

Şirketin Mali İşler Müdürü’nün Amerika’nın talebi üzerine Kanada’da gözaltına alınmasının ardından Çin’in de Amerikalı bazı şirket yöneticilerini hedef alabileceği endişesi dile getiriliyor.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir