Avrupa, yeni uzay aracını test etti

Avrupa Uzay Ajansı’nın (Esa), IXV adı verilen insansız deneysel uzay mekiği, ateşlendikten yaklaşık iki saat sonra planlanan şekilde Pasifik Okyanusu yakınlarına başarıyla iniş yaptı.

IXV uzay mekiği, ABD’nin uzay aracının robotla kontrol edilen bir küçük versiyonunu andırıyor. IXV’nin yere başarıyla inmesi, Avrupa’ya yeniden kullanılabilir uzay ulaşım sistemleri sağlaması açısından önem taşıyor.

Bu deneyin, Mars’la ilgili teknolojik araştırmaların geleceğine dair de bilgi sağlaması bekleniyor. Araç, Güney Amerika’daki Fransız Gine’sinde Vega roketinden TSİ 15.40’ta fırlatıldı. Yerkürenin doğusunda seyreden uzay mekiği fırlatıldıktan yaklaşık 100 dakika sonra TSİ 17.20’de Pasifik Okyanusu’na indi.

Takoz şeklindeki IXV (Intermediate eXperimental Vehicle), uzay nesnelerinin yeryüzüne nasıl düştüğüne dair bilgi toplama amacıyla tasarlandı. Mini uzay mekiğin inmesiyle beraber mühendisler de araçtaki verileri değerlendirmeye aldı.

Uzay aracı atmosfere girdiğinde saatte 7,5 km hızla ilerledi. Havaya karşı itici kuvvetiyle yüzeyinin ısısı da 1700 C dereceye çıktı.

Aracın kapakları ve pervaneleri, yönünün kontrol edilmesinde kullanıldı. IXV deney aracı, Galapagos Adaları’nın yaklaşık 3000 km batısındaki bir gemiye yakın noktaya indi.

İki ton ağırlığındaki mini uzay mekiği, monte edilen paraşüt sistemiyle uçuşun son safhalarına doğru suya yumuşak bir iniş yapabildi. Yüzen balonlar da aracın suya batmasını önledi.

Avrupa’nın uzay araştırmalarında, ‘atmosfere dönüş teknoloji’ uzmanlığı Rusya ve ABD’ye kıyasla daha sınırlı. Avrupa Uzay Ajansı (Esa), IXV deneysel aracılığıyla bu konudaki uzmanlığını artırmak istiyor.

BBC’ye konuşan Esa proje müdürü Giorgio Tumino, “Avrupa, yörüngeye gitme konusunda mükemmeldir. Örneğin her tür fırlatıcımız var. Yörüngede karmaşık sistemlerin nasıl işleyebileceğine dair büyük bir bilgi birikimimiz de var. Ama yörüngeden dönüş konusunda biraz geride kaldık” dedi ve şu yorumu yaptı:

“Eğer döngüyü tamamlayacaksak, yani yörüngeye gitmek, yörüngede kalmak ve yörüngeden geri dönmek, o zaman uzay yolculuğu yapan diğer uluslar gibi üçüncü ayağı geliştirmemiz gerekiyor.”

Yazıyı Oylayın
İlginizi çekebilir:  TBD, siyasi partilerden beklentilerini açıkladı

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir