‘Bu yıl en çok sağlık verileri çalınacak’

Siber suçlar, dünyanın dört bir yanında hükümetleri her yıl milyarlarca dolarlık zarara uğratıyor. Amerika Federal Soruşturma Dairesi FBI, küresel siber suç sorununun görüşülmesi için uluslararası iş dünyasının liderlerini ve bilgisayar sektörünü New York’ta biraraya getirdi.

Siber suçlar, sınır tanımıyor. Eğlence dünyasından küresel ticarete ve kişisel bankacılığa her alan, tehdit altında. Gizliliği korunması gereken kişisel bilgiler, her gün hırsızlığa uğruyor. New York’taki Siber Güvenlik Konferansı’nda konuşan uzman Tom Paterson, kişisel sağlık verilerinin bir sonra hedef olduğunu söyledi:

“Sağlık verilerinize İnternet üzerinden ulaşıyorsanuz bu verilerin çalınabileceğini unutmayın ve dikkatli olun. Bir telefondan çalınan sağlık kaydı, karaborsada 50-60 dolara alıcı buluyor. Bu yıl sağlık verileri, en çok çalınan online bilgi olacak.”

Amerika’da Target ve Neiman Marcus gibi büyük mağazaların bilgisayar sistemleri hacker’ların kurbanı oldu. JP Morgan Chase bankası ve hatta Beyaz Saray’ın bilgisayar sistemi, siber saldırıya uğradı. FBI’ın siber güvenlik uzmanlarından Austin Berglas, çoğu zaman suçsuz bir elemanın olaya bilmeden karışabileceğini söylüyor: ”Bir şirket siber güvenliğe ne kadar çok yatırım yaparsa yapsın, sisteme virüs girmesine yol açan kişi çoğu zaman şirket içinden biri oluyor.”

Siber konferansa 50 ülke katıldı. Almanya Siber Suç Soruşturma Dairesi Başkanı Carsten Meywirth, siber suç işlemek için aslında çok da fazla çaba sarfetmek gerekmediğini söylüyor: ”Bir hacker’ın ihtiyacı olan tek şey, iyi bir teknik altyapı, iyi bir sunucu. İnternet hizmeti veren şirketlerden sunucu kiralamak mümkün. Toplu e-postalar zararlı yazılımları kolaylıkla yayabilir.”

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, Sony şirketine, Microsoft’un X-BOX LIVE ve Sony’nin PLAYSTATION ağlarına düzenlenen saldırıların yanısıra, havayollarının mil kazanma hesapları gibi daha küçük çaplı sistemler de hacker’ların saldırısına uğruyor. Deloitte Siber Risk Hizmetleri Direktörü Mary Galligan’a göre esas önemli olan, kişisel sorumluluk: ”Verilerimizi korumak için neler yapmamız gerektiğini düşünmemiz şart. Büyük şirketlerin bizi korumasını bekliyoruz, ancak en basit güvenlik önlemlerini bile almıyoruz.”

İlginizi çekebilir:  Snowden'dan Amerikan istihbaratıyla ilgili yeni bilgiler

Mary Galligan, İnternet’teki tüm bilgilerin herkese açık hale gelebileceği gerçeğini akıldan çıkarmamak gerektiğini vurguluyor.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir