‘Elektronik atıklar ulusal servettir’

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği ve Enerji Verimliliği Derneği işbirliğiyle Türkiye’nin ilk ‘Elektrikli ve Elektronik Atık Zirvesi’ 5-6 Mart 2015 tarihlerinde İstanbul Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Türkiye’nin ilk elektrikli ve elektronik atık geri dönüşüm tesisini kuran AnelDoğa’nın da altın sponsorlar arasında yer aldığı zirvede AnelDoğa Genel Müdürü ve Geksander AEEE Komite Başkanı Sibel Özcan; Türkiye’de e-atık yönetimi geri dönüşüm boyutunu değerlendirdi.

Dünyada her yıl 40-50 milyon ton arasında elektronik atık oluşmakta. Avrupa’da yapılan araştırmalar, bir kişinin yılda en az 15 Kg. elektronik atık ürettiği ortaya koyuyor. Gelişen teknoloji, tüketimin ve tüketimle birlikte atık miktarının kilogram başına hızla artmasına neden olurken, Türkiye’de bu oranın kişi başına 4 kg. olduğu belirtiliyor.

Konutlarda ve sanayide eski ve verimsiz ürünlerin kullanılması, ülkelerin enerji tüketimini artırarak ekonomilerine de zarar vermekte. Geri dönüşüm yerine yer altına inen ürünler aynı zamanda doğaya da zarar veriyor. Örneğin bir buzdolabının geri kazanımı, doğada 250 Kg. karbondiyoksit eşdeğeri sera gazını önleyebiliyor. Türkiye’de ilk kez ‘Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği’ ve ‘Enerji Verimliliği Derneği’ işbirliğinde 5-6 Mart 2015 tarihleri arasında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirilen ‘Elektrikli ve Elektronik Atık Zirvesi’nde bu sorunlar masaya yatırılarak, Türkiye’nin’ E-Atık’ durumu değerlendirildi.

“E-Atık Ulusal Bir Servettir Doğru Yönetilmesi Gerekir”

Atık elektrikli ve elektronik eşyaların işlenmesinden, ömrünü tamamlamış araç işleme, hurda metal işleme, tehlikeli atık geri kazanım ve tehlikeli atık ara depolama, tehlikesiz atık geri kazanımı, ömrünü tamamlamış lastik ara depolama, akü ara depolama ve atık yönetimi alanlarında faaliyet gösteren AnelDoğa, aynı zamanda Türkiye’nin ilk elektrikli ve elektronik atık geri dönüşüm tesisini kurmasıyla ön plana çıkıyor. Altın sponsorlar arasında yer alan AnelDoğa’nın Genel Müdürü ve Geksander AEEE Komite Başkanı Sibel Özcan, bu önemli zirvede şu konulara dikkat çekti; “Dünya’da olduğu gibi ülkemizin de en büyük sorunlarından biri e-atıkların geri dönüşüme kazandırılamayarak ulusal servetlerin doğru yönetilememesi. Ülkemizde 300 bin ton elektrikli ve elektronik atık çıkmakta ancak maalesef bu miktarın çok az bir kısmı lisanslı firmalar tarafından işlenmekte. Türkiye, hurda ithalatı konusunda dünyada maalesef ön sıralarda yer alıyor. Ülkemizde çelik üretiminde kullanılan hammaddenin yüzde 28’i yerli hurdadan, yüzde 66’sı ithal hurdadan karşılanmakta. Hurda ithalatı, ithalatımızın yüzde 4’ünü oluşturuyor. Bizler AnelDoğa olarak, ticari faaliyetlerimizin yanı sıra, e-atık konusundaki farkındalığın arttırılmasına yönelik sosyal sorumluluk bilinci ile hareket etmeye özen gösteriyoruz. Sektörün sorunlarını, sektördeki gelişmeleri ele alan ve sektör oyuncularını bir araya getiren bu tür oluşumları desteklemenin önemli olduğunu düşünüyoruz. Ticari açıdan ise, Türkiye’de ve dünyadaki gelişmeler hakkında güncel kalmak ve endüstrideki yenilikleri öğrenmek, yeni iş ve iletişim olanakları kurabilmenin gerekliliğine inanıyoruz.”

İlginizi çekebilir:  Proje Yönetimi ile projeler hedeflenen zamanda en uygun maliyetle bitiyor

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği’nden AnelDoğa’ya Ödül

Bugüne kadar yüzde yüz garantili imha ve geri dönüşüm projelerinin yanı sıra, birçok uluslararası firmanın Türkiye partneri olarak da hizmet veren AnelDoğa, üretim ve tüketimde elektrikli ve elektronik atık yönetiminde gösterdiği başarıdan dolayı Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) tarafından ‘Elektrikli ve Elektronik Atık Kahramanları Ödülü’ne layık görüldü. AneDoğa böylece e-atık geri dönüşümüne verdiği katkılarını da taçlandırmış oldu.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir