Global Blue, dijital dönüşümde aktif rol oynayacak

Tax free sektörünün pazar lideri firmalarından biri olan Global Blue, 1 Temmuz itibarıyla sektörde zorunlu hale gelecek e-fatura platformuna geçiş için erkenden düğmeye bastı.
Global Blue, e-fatura uygulamasının sürdürülebilirliği sayesinde Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecine katkıda bulunurken, turistlerin alışveriş tutarlarının yaklaşık yüzde 50 oranında artmasına da aracılık edecek.

Tax free sektörünün e-fatura platformuna taşınmasına öncülük eden Global Blue, dijital fatura sistemine geçmek için yaklaşık 3 yıldır gerçekleştirdiği altyapı çalışmalarını tamamladı. 1 Temmuz itibarıyla zorunlu hale gelmesi beklenen tax free sektörünün e-fatura platformuna geçişi; turistler, perakende şirketleri ve devlet nezdinde önemli faydalar sağlayacak.

Uygulamanın hayata geçmesiyle birlikte en önemli faydanın zaman tasarrufu açısından sağlanmaya başladığını aktaran Global Blue Türkiye Genel Müdürü Selim Şeyhun, gümrük işlemleriyle birlikte ortalama 17-18 dakika olan tax free iade alma süresinin 6-7 dakikaya kadar inmeye başladığını söyledi. Bu sayede turistlerin sıra bekleme sıkıntısından kurtulduğunu belirten Şeyhun, alışveriş tutarlarında da yaklaşık yüzde 50 oranında artış beklendiğini ifade etti.

Tax free sektöründe e-fatura uygulamasının hayata geçirilmesiyle birlikte; Türkiye, Avrupa’da bu uygulamayı kullanan yedinci ülke konumuna geldi. E-fatura uygulamasıyla birlikte gerçekleşen hızlı onay, kullanım kolaylığı, zaman tasarrufu, turizme katma değer ve kağıt israfının engellenmesi gibi avantajların ön plana çıktığını anlatan Şeyhun, tax free sisteminin işleyişini şöyle anlattı:

“Türkiye’de ikamet etmeyen yolcuların satın alarak Türkiye dışına götürdüğü malların teslimi anında, ürüne göre yüzde 8 ila yüzde 18 arasında Katma Değer Vergisi (KDV) tahsil ediliyor. Gümrükten malın çıkışı anında fatura veya belgenin ibrazında tahsil edilen KDV iade olunuyor. KDV uygulanan ülkelerde tax-free adı altında tatbik edilen bu yöntem ile yurt dışında yaşayanların ülke içinde aldıkları hediyelik eşya ve sair malların vergiden arındırılması amaçlanıyor. Bu şekilde oluşan ve ihraç etkisi yapan bu mal hareketinde KDV’den arındırma işlemi uygulanıyor.”

İlginizi çekebilir:  Alibaba 'taklit ürün'den ABD'nin kara listesinde

Tax-free üye mağazalarında alışveriş sonrasında fatura ya da çek alınırken, aynı mağazadan yapılan alışverişin toplam miktarının en az 100 TL+KDV olması gerektiğini belirten Şeyhun, “Türkiye’den ayrılırken, çıkış kapısında gümrük noktasından alınan ürünler için, pasaport gösterilerek elektronik gümrük onayı alınıyor. Alışveriş yapılan mağazadaki iade seçimine göre, tax-free ödemesi nakit veya kredi kartı hesabına yatırılıyor” dedi.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir