Google Glass, özel hayatın gizliliğine tehdit mi?

Google tarafından geliştirilen Google gözlük, deneme amacıyla bir grup tüketiciye satılıyor. Bir süre sonra geniş kitlelere de satılması beklenen gözlükle ilgili en önemli tartışma ise kişilik haklarının gizliliğine dair kaygılar.

Profesör Marcia Dawkins, Google gözlüğü duyar duymaz heyecanlandığını belirterek, “Gözlüğün hem sınıfta hem de özel hayatımda çok işe yarayacağından emindim.” dedi.

Dawkins, gözlüğü aldıktan sonra çıktığı tatilde, herşeyi kaydetmiş, bunu da Tayland’daki kızkardeşiyle paylaşmış. Gözlükte, öğrencilerinin kendisini görmesini sağlayan bir uygulama da bulunduğunu belirten Dawkins, “Dönem başında, öğrencilerime ‘Siz beni görüyorsanız, ben de sizi görebilirim’ diyordum ama bana inanmadılar. Çünkü bilgisayar ekranlarının arkasında görünmediklerini sanıyorlar.” şeklinde konuşuyor.

Dawkins, gözlükteki video uygulamasının sınıflarda çok yararlı olacağı görüşünde. Ancak herkes gözlüğe Dawkins kadar sıcak bakmıyor.

Dawkins, öğrencilerinin izniyle, onların görüntülerini kaydettiğinde herhangi bir sorun yok. Ancak gözlüğü kullananlar, başkalarının görüntülerini izinsiz de kaydedebilir.

John Simpson, Tüketici Hakları Gözetim Grubu Başkanı ise, “Gözlük sayesinde, sizden izin alınmadan kayda geçilmesi, bu şekilde hayatınıza izinsiz girilmesi mümkün.” diyor.

Ancak, Google’dan Chris Dale, gözlüğü, bu kaygıları dikkate alarak tasarladıklarını söylüyor ve şirketin ürününü şöyle savunuyor: “Kameranın kayda girmesi için bariz bir hareket yapmanız veya sesli komut vermeniz gerekiyor. Mesela, kameraya dokunup, ‘Kayda geç’ diyorum. Ayrıca üst kısımda bir düğme var, bu düğmeye bastığımda, ki bunu yaptığımı herkes açıkça görebilir, o zaman, video kayda giriyor.”

Ancak Chris Barrett’in videosunda görüldüğü gibi, insanların görüntülerini izinleri olmadan çekmek çok kolay. Barrett, bir tutuklama anını kimsenin izni olmadan kaydetmiş.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, Mike DiGiovanni, sadece gözünü kırparak, kayda geçmenin yolunu bulmuş. Korsanlar da gözlüğe, yüz tanıma teknolojisi yerleştirmeyi başarmış. Bu teknoloji, insanların yüzünü tarayarak, kimlik belirleyebiliyor. Google, gözlüğe yüz tanıma teknolojisinin eklenmesine izin vermeyeceğini söylüyor. John Simpson, kişisel hakları korumak için Kongre’nin devreye girmesini istiyor, “Kişilik haklarının korunması için yeni bir yasa çıkarılması gerekiyor.” diyor.

İlginizi çekebilir:  LibreOffice'in yeni sürümü çıktı

Marcia Dawkins da yeni ders döneminde öğrencileriyle, gözlük ve bunun yaratacağı kişilik haklarıyla ilgili kaygıları inceleyeceğini söylüyor.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir