İki kişiden biri siber saldırıya uğradı

Güvenli içerik ve tehdit yönetimi çözümleri lideri Kaspersky Lab, 2013’te global internet tehdit seviyesinde yüzde 6,9 oranında artış olduğunu açıkladı. Kaspersky Lab yıl boyunca günde 315 bin yeni zararlı dosya algıladı

Siber tehditler 2013’te de artarak devam etti. İnternet güvenlik şirketi Kaspersky Lab’in verilerine göre, bu sene genel global internet tehdit seviyesi yüzde 6,9 büyüme kaydetti ve 2013’te bilgisayar kullanıcılarının yüzde 41,6’sı en az bir kez saldırıya uğradı. 2013’te internet üzerinden bu saldırıları gerçekleştirmek için siber suçlular, 2012’ye göre yüzde 60,5 oranında daha fazla ayrı ana cihaz kullandı ve sayı 10 milyon 604 bin saldırı gerçekleştirildi. Etkisiz hale getirilen web saldırılarının yüzde 45’i, zararlı web kaynaklarının en önde gelen üreticileri olan ABD ve Rusya’dan geldi.

PARA VE BİLGİ HEDEF

2013 yılında, tehditlerin karmaşıklığı ve miktarı açısından yeni bir olgunluk seviyesiyle birlikte, mobil cihazlarla ilgili güvenlik sorunlarında da önemli bir artış görüldü. Zararlı mobil uygulamalarının çoğu, öncelikli olarak para ve kişisel bilgileri çalmaya yönelik gerçekleşti. Android halen bilinen zararlı yazılımların yüzde 98’inin ana hedefi olmayı sürdürüyor.
Kaspersky Lab günde 315 bin yeni zararlı dosya algılıyor. Geçen yıl bu sayı 200 bin civarındaydı. Kaspersky Lab’in ürünleri, her gün kullanıcıları hedefleyen ortalama 4 milyon 659 bin saldırıyı geri püskürtüyor.

İKİ KAT DAHA TEHLİKELİ

Son iki yılda tarayıcı tabanlı saldırıların sayısı neredeyse ikiye katlandı. Kaspersky Lab, mobil cihazlara yönelik 104.427 adet yeni zararlı program modifikasyonu algıladı; bu sayı 2012’den yüzde 125 oranında daha fazla gerçekleşti. Sadece Ekim 2013’te, 19 bin 966 adet yeni mobil zararlı yazılım modifikasyonu ile karşılaşıldı. Tek bir ay içinde ortaya çıkan bu rakam, Kaspersky Lab’in 2012 yılı boyunca karşılaştığı tüm yazılımların yüzde 50’si oranında.

KİM RİSK ALTINDA

2013’ün rakamları temel alındığında, 15 ülke, en büyük risk altındaki grup olarak tanımlanıyor. Rusya, Avusturya, Almanya, birçok eski Sovyet Cumhuriyeti ülkesi ve birçok Asya ülkesinde, Kaspersky Lab kullanıcılarının yüzde 41-60’ı, bilgisayarlarına saldırılar düzenlendiğini bildiriyor.

İlginizi çekebilir:  En çok karşılaşılan saldırı türü parola tahmini

JAVA’YA İLGİ SÜRDÜ

Zayıf noktalardan yararlanma amaçlı tüm denemelerin yüzde 90,52’si Oracle Java’yı hedefledi. Bu zayıf noktalar, internet üzerinden gerçekleştirilen drive-by saldırılarda kötüye kullanıldı ve yeni Java açıklarından yararlanma yazılımları da bir çok zararlı yazılım paketinde yer aldı.

DRIVE-BY SALDIRILAR

İnternetteki en yaygın ilk 20 zararlı programın yedisi, drive-by saldırılar sırasında engellenmiş tehditler. Bunlar güncel olarak, web tabanlı zararlı yazılımlar için en yaygın olarak kullanılan saldırı yöntemi. Kaspersky Lab’ın sıralamasının sonuçları, açıklardan yararlanma amaçlı yazılımlara yönelik komut dizilerinin yanı sıra zararlı yazılımlara atandı.

ANDROID RİSKİ

Kaspersky Lab Kıdemli Virüs Analisti Christian Funk Android sistemlerle ilgili olarak, “Özellikle Android için zararlı uygulamaların gelişiminde bir yavaşlama görülmesi beklenmiyor. Şimdiye kadar, zararlı yazılımların çoğu cihazlara erişim sağlamak için tasarlanıyordu. Gelecekte, ilk büyük Android solucanının görülmesi yüksek bir olasılık olarak kabul ediliyor. Android, uygulama geliştiricileri için olduğu kadar, zararlı yazılım üreticileri için de kullanımı kolay ve geniş çapta kullanılan bir işletim sistemi olarak, siber suçlular için bütün kolaylıkları sağlıyor” yorumunda bulundu.

YILIN KÖTÜ KARAKTERİ OBAD

2013’te mobil alanda belki de en dikkat çekici keşif olan Obad, önceden oluşturulmuş mobil botnet’ler dahil birçok yöntemle dağıtıldı. Bu zararlı yazılım, bir backdoor, SMS Trojan ve bot özellikleri ve diğer işlevlerle birlikte toplam üç zararlı yazılımın özelliklerini içeren, şimdiye kadar görülmüş muhtemelen en çok yönlü mobil zararlı yazılım.

3 MİLYAR ZARARLI

Kaspersky Lab ürünleri, kullanıcı bilgisayarlarında neredeyse 3 milyar zararlı yazılım saldırısı algıladı. Bu saldırılarda toplam 1,8 milyon zararlı yazılım ve potansiyel olarak istenmeyen program algılandı.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir