Perakende pastası e-ticaretle büyüyecek

Teknolojik dönüşümünü tamamlayan geleneksel perakendecilerin, sektörün yeni girişimcileriyle kuracakları birleşmeler e-ticaret pastasını büyütecek. Türkiye’de ilk kez düzenlenen ‘Perakendede Teknoloji Zirvesi’nde bir araya gelen e-ticaretin patronları, yeniden kurguladıkları e-ticaret stratejileri ile sektörün hacmini artırmayı hedefliyor.

Microsoft ve Inveon’ın işbirliğiyle Türkiye’de ilk kez düzenlenen ‘Perakendede Teknoloji Zirvesi’ sektörün ‘dijital’ geleceğine ışık tuttu. İstanbul Bellevue Residence’ta yaklaşık 200 perakende teknoloji yöneticisinin katılımıyla düzenlenen zirvede perakende ve e-ticaretin etkin isimleri, sektördeki dijital dönüşüme dair öngörülerini paylaştı. Inveon Yönetici Ortağı Yomi Kastro, önümüzdeki dönemde dijital dönüşümün tüm kanallara yayılacağına inandığını vurgularken, Beymen Operasyon, Teknoloji ve Omni-Channel Direktörü Sedat Yıldırım ise “E-ticarette 10 kat büyümeyi klasik perakendeciler yapacak” diye konuştu.

Perakendede Teknoloji Zirvesi’nin açılış konuşmasını yapan Yomi Kastro, sektörde teknoloji odaklı bir toplantının ilk defa yapılmasının önemli bir gösterge olduğuna dikkat çekerek, online strateji ile sektörde nasıl zirveye çıkılabileceğine dair mesajlar verdi. Kastro, ABD’de online perakende sektörünün 300 milyar dolarlık hacme sahip olduğunu belirterek, “Bu rakam tüm perakende sektörünün yüzde 8.5’ine, gıda dışı perakendenin ise yüzde 11.5’ine denk düşüyor. Perakende sektörü yüzde 5 civarında büyürken, e-ticaret yüzde 10, mobil-ticaret ise yüzde 30-50 civarında büyüme oranlarına yaklaştı” dedi.

Türkiye’nin GSMH, kredi kartı konsolidasyonu, lojistik altyapısı ve geniş bant internet gibi avantajları sayesinde şanslı konumda olduğunu dile getiren Kastro, son 6-7 yıl içinde yüzde 40 büyüyen e-ticaret sektöründe önümüzdeki yıl yüzde 37 büyüme beklendiğini ifade etti. Türkiye’nin hala yurt dışı pazarının gerisinde olduğuna da değinen Kastro, “Sektörde yepyeni kavramlar ortaya çıkıyor. Şu anda perakendenin yüzde 70’i multi-channel aşamada. Omni-channel perakendenin e-ticaret gelişimindeki olgunluk seviyesidir. Omni-channel müşterilerin direkt markayla iletişim halinde olmasıdır ve Türkiye’de çok az örneği bulunuyor. Önümüzdeki dönemde dijital dönüşümün bütünsel olarak tüm kanallara yayılacağına inanıyoruz” dedi.

“Omni-channel bir lüks değil”

Beymen Operasyon, Teknoloji ve Omni-Channel Direktörü Sedat Yıldırım ise müşteri isteklerine göre perakende sektörünün hızlı bir değişim geçirdiğini, Türkiye’de organize perakende cirosunun yüzde 2’sinin, toplam perakende cirosunun yüzde 1’inin elektronik ticaretten gerçekleştiğini, Avrupa’da ise bu oranın yüzde 12-18 aralığında olduğunu belirtti. Yıldırım, “Türkiye’nin de olması gereken yer yüzde 10’un üzerinde. Bundan 10 yıl önce perakendeciler e-ticareti ayrı bir iş olarak görüyorlardı. Hatta e-ticaret yapmak için ayrı bir şirket kuruyorlardı ancak bugün bunun böyle olmadığı anlaşıldı. 10 kat büyümeyi klasik perakendeciler yapacak. Bu da 10 kat ciro demek… Perakendede omni-channel kavramını gerçekleştirmemek gibi bir lüks yok, gerçekleştirmemek demek, yok olmak demek” diye konuştu.

İlginizi çekebilir:  TikTok, Eurovision 2022’nin resmi eğlence partneri oldu

Beymen.com’un iki yıl içinde toplam ciro içindeki payını yüzde 3.5’tan yüzde 12’ye yükseltmeyi hedeflediklerini söyleyen Yıldırım, mağazayı çok iyi yansıtan bir online site kurmanın çok önemli olduğunu ve e-ticarette ölçülebilirlik sayesinde daha tutarlı satış stratejileri kurgulayabildiklerini vurguladı.

“Dört Teknoloji Trendi Perakendeyi Dönüştürecek”

Perakendecilerin tüm ihtiyaçlarına cevap verecek konum tabanlı mobil pazarlama platformu Blesh’in CEO’su Devrim Sönmez yaptığı konuşmada perakendenin yaşadığı zorlukları yenmek için bluetooth teknolojisini kullanan Blesh’i hayata geçirdiklerini ifade etti. Mağazacılığın geleceği iBeacon hakkında da bilgi veren Sönmez “ ‘Neredesiniz?’ artık akıllı telefonların sormaması gereken bir soru.Hassas konum bazlı iBeacon teknolojisi ile daha özelleşmiş bir alışveriş deneyimi yaşanacak. Artık pazarlamacıların konum bazlı teknolojileri nasıl kullanacaklarını da gündemlerini almaları gerekiyor” dedi.

Microsoft Windows İş Grubu Yöneticisi Kadir Şener de dünyadaki 4 trende değinerek, mobilite, büyük veri, sosyal ağlar ve bulut bilişimin perakendede teknolojik dönüşümde büyük rol oynayacağını söyledi. “Dijital Dönüşümde Başarı Hikayeleri” başlıklı panelde, Kiğılı E-ticaret Müdürü Önder Bakal, Euromsg CEO’su Altuğ İnci ve Supplementler.com CEO’su Jack Ojalvo teknolojiyle değişen alışveriş alışkanlıklarını ve şirketlerine dair başarı hikayelerini tüm detaylarıyla paylaştılar. Kliksa Web Yazılım Grup Müdürü Erdem İlhan da başarıya ulaşmak isteyen e-ticaret şirketlerine önerilerde bulundu.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir