Bin kişiden 5’i ürün satın alıyor

E-ticaret şirketlerinin dijital pazarlama harcamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Metrics34 Yönetim Kurulu Başkanı Levent Karaçam, 2014’ten itibaren pazarlama harcamalarını doğru yönlendirmeyen e-ticaret şirketlerinin ayakta kalmasının mümkün olmadığını söyledi. Almanya’da e-ticaret sitelerini ziyaret eden her 1.000 internet kullanıcısından 80’inin satın alma yaptığına dikkat çeken Karaçam, bu oranın Türkiye’de binde 5 seviyesinde bulunduğuna dikkat çekti. Karaçam, satın alma oranının bazı sitelerde binde 15’e yükseldiğini ama e-ticaret firmalarının kârlılığı için bu rakamın bile yeterli olmadığını belirtti.

Dijital pazarlama optimizasyonu şirketi Metrics34’ün Yönetim Kurulu Başkanı Levent Karaçam, dijital pazarlama harcamalarını doğru yönlendirmeyen e-ticaret şirketlerinin 2014’te ayakta kalmasının mümkün olamayacağını ifade etti.

E-ticaret sektörünün günden güne büyüyen hacmi ile ülke ekonomisi için taşıdığı değerin arttığına dikkat çeken Karaçam, “E-ticarete önemli tutarlarda yatırım yapan birçok şirketin dijital pazarlama harcamalarını kontrol edemediğini ve bu alanda optimizasyona yatırım yapmadığını görüyoruz. Oysa etkili optimizasyon sayesinde aynı bütçelerle daha fazla satış yapmak son derece mümkün. Öngörülemez bir şekilde oluşturulan dijital pazarlama bütçeleri ne yazık ki yerini bulamıyor. Burada yaptıkları harcamaları kontrol edemeyen şirketler de yanlış kanallardan medet umuyorlar” dedi.

Türkiye’deki birçok e-ticaret sitesinin farklı kanallardan gelen trafiği analiz etmekte ve tüketici alışkanlarını incelemekte zorlandığını belirten Karaçam, “Müşteriler ya da ziyaretçiler her e-ticaret sitesine gelirken aynı davranışları göstermiyor. Bu da sitelere özel optimizasyonu zorunlu kılıyor. Bu sayede pazarlama harcamalarını kontrol altına alarak satış ve kârlılık oranlarını yükseltmek mümkün olabiliyor” diye konuştu.

2014 yılında dijital pazarlama alanında gerçekleşecek harcamaların en az yüzde 20’sinin yine boşa gideceğini ifade eden Karaçam, “Günümüzde gelinen noktada doğru optimizasyon çalışmaları yaparak doğru kanallara ve müşterilere ulaşmak ilk şart diyebiliriz. E-ticaret şirketleri kendilerine hiçbir olumlu geri dönüşü olmayacak farklı birçok kanalı kullanmak yerine, kendi yapılarına özel olarak belirlenen uygun kanalları kullanarak satışlarını artırabilirler. Ülkemizde bu tarz çalışma şekillerinin henüz yeterince oluşmadığını görüyoruz. Optimizasyon yapmadıkları için e-ticaret firmaları bütçelerinin önemli bir bölümünü boşa harcıyorlar. 2014 yılında dijital pazarlama harcamalarının en az yüzde 20’si tekrar boşa gidecek. Oysaki bu harcamaları verimli kılmak mümkün” dedi.

İlginizi çekebilir:  Pegasus’un web sitesi yepyeni bir seyahat deneyimi için yenilendi

Metrics34’ün Yönetim Kurulu Başkanı Levent Karaçam, dijital pazarlama alanında doğru optimizasyon yapılarak satışların ilk etapta 2-3 katına kadar yükseltilebileceğini söyledi: “Doğru optimizasyon çalışmalarının yapıldığı Almanya’ya baktığımız zaman, e-ticaret sitelerini ziyaret eden her 1.000 kişiden 80’inin satın alma yaptığını, Türkiye’de ise bu oranın binde 5 seviyesinde olduğunu, bazı sitelerde binde 15’e yükseldiğini görüyoruz. Ancak günümüzde e-ticaret sitelerinin ücretli trafikle binde 15 gibi bir oranla istenilen kârlılığı ve başarıyı yakalayabilmeleri mümkün değil. Dijital pazarlama optimizasyonu sayesinde site ziyaretçilerine doğru ürün, doğru kampanya, doğru yönlendirme ile bu oranlar ilk etapta 2-3 katına yükseltilebilir. Ancak Türkiye’de e-ticaret sitesi yöneticilerinin ve pazarlama profesyonellerinin çoğu bu konuda ne yapabileceklerini çok fazla bilemiyorlar. Uygun yöntem ve teknolojileri kullanarak satışları bu oranların üzerinde artırmak ise düşünüldüğü kadar zor değil. Önemli olan ihtiyacı tespit etmek ve doğru hareket etmek. Biz de Metrics34 olarak bu alanda sektördeki en yenilikçi ve geniş kapsamlı çözümü sunuyoruz.”

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir