Türk Telekom, 5G ve ötesi araştırmalarına katıldı

Türk Telekom ve iştiraki Argela’nın içinde yer aldığı uluslararası Clear5G projesi, Avrupa Komisyonu’nun uluslararası arenadaki en büyük bütçeli sivil araştırma ve inovasyon programı olan HORİZON 2020 kapsamında hibe desteği alma başarısını gösterdi. Türk Telekom, 5G ve ötesi araştırmaları alanında uluslararası konsorsiyumda yer almayı başaran ilk Türk telekomünikasyon operatörü oldu.

Türk Telekom ve iştiraki Argela’nın birlikte çalışacağı uluslararası Clear5G (Güvenilir 5G MTC- Kablosuz Erişim) Projesi, 5G ile fabrikalarda daha düşük gecikmeli veri iletimi, ultra yüksek güvenilirlik ve erişilebilirliğin sağlanması için çalışacak. Proje kapsamında ayrıca farklı standartlarda haberleşen tüm makinelerin birbirleriyle konuşabilir hale gelmesi için de çalışılacak. Böylece Endüstri 4.0 vizyonunun daha hızlı ve etkili bir şekilde hayata geçirilmesi sağlanacak.

Türkiye’nin lider iletişim ve eğlence teknolojileri şirketi Türk Telekom ve iştiraki Argela’nın içinde yer aldığı Clear5G projesi, Avrupa Komisyonu’nun uluslararası arenadaki en yüksek bütçeli sivil araştırma ve inovasyon programı olan HORIZON 2020 kapsamında hibe desteği aldı. Türk Telekom, 5G ve ötesi araştırmaları alanında uluslararası konsorsiyumda yer almayı başaran ilk Türk telekomünikasyon operatörü oldu.

Türk Telekom ve Argela’nın birlikte çalışacağı uluslararası Clear5G (Güvenilir 5G MTC- Kablosuz Erişim) projesi, 5G ile fabrikalarda daha düşük gecikmeli veri iletimi, ultra yüksek güvenilirlik ve erişilebilirliğin sağlanması için çalışacak.

Clear5G projesi kapsamında fabrika içi otomasyonda şu anda veri iletiminde yaşanan 100 milisaniyelik gecikme süresi 1 milisaniyenin altına düşürülecek. Geleceğin fabrikalarında kullanılacak uygulamalar için yüzde 99.999’a varan aşırı yüksek güvenilirlik ve erişilebilirlik sağlanacak. Fabrikalarda kullanılan algılayıcıların pil ömrünü uzatacak veri iletim teknikleri ve farklı standartlarda haberleşen tüm makinelerin birbirleriyle konuşabilir hale gelmesi için çalışılacak. Böylece Endüstri 4.0 vizyonunun daha hızlı ve etkili bir şekilde hayata geçirilmesi sağlanacak.

İngiltere’den Surrey Üniversitesi’nin yanı sıra Toshiba ve Foxconn gibi dünya devlerinin de yer aldığı projede Türkiye dışında Fransa, Yunanistan ve Tayvan’dan toplam 12 firma yer alıyor. Ülkemizden sadece Türk Telekom ve Argela’nın yer aldığı ve çalışmalarına Haziran ayında başlanacak projenin yaklaşık 30 ay sürmesi planlanıyor.

Cengiz Doğan: “Proje kapsamında geleceğin fabrikaları için teknoloji geliştireceğiz”

Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Doğan konuya ilişkin şunları söyledi: “Türkiye’nin dijital geleceğini inşa eden bir şirket olarak ülkemiz için değer yaratan projeler içerisinde yer almaya devam ediyoruz. Bu kapsamda Türk Telekom olarak geleceğin bilgi ve iletişim teknolojilerine yön verecek Clear5G gibi uluslararası bir projede yer almak bizim için son derece önemli. Proje kapsamında Endüstri 4.0’a yönelik makineler arası iletişim tabanlı geleceğin fabrikaları teknolojilerinin geliştirilmesi üzerinde çalışacağız. Bu şekilde 5G ile birlikte yaşanacak küresel teknoloji dönüşümünün içinde yer alarak ona yön verecek olmaktan dolayı mutluyuz. Türk Telekom olarak, geleceğin iletişim teknolojileri için hem yerel hem de küresel alandaki çalışmalarımıza devam ederek, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasına destek olacağız.”

Selim Sarper: “Yeni nesil mobil teknolojilerinin üzerinde yükselebileceği ağ altyapısını geliştirip dünya ile paylaşıyoruz”

Argela Telekom Grubu Genel Müdürü Selim Sarper ise Argela’nın son 5 yıldır 5G konusunda uluslararası düzeyde yeni teknolojiler geliştiren bir şirket olma yolunda önemli başarılara imza attığını belirterek, şunları söyledi: “5G dahil olmak üzere tüm yeni nesil mobil teknolojilerinin üzerinde yükselebileceği ağ altyapısını geliştirip dünya ile paylaşıyoruz. Ülkemizin, teknoloji üreten ve ihraç bir ülke olması yolunda önemli adımlar atıyor, uluslararası konsorsiyumlarda Türk teknolojisini temsil ediyoruz. Geçtiğimiz ay duyurduğumuz yeni ürünümüz ProgNET’i, 5G çalışmaları kapsamında elde ettiğimiz birikimi, Kurumsal Ağ Altyapılarına uygulayarak geliştirdik. 5G teknolojileri alanında ABD Patent ve Marka Ofisine bugüne kadar 28 adet patent başvurusu yaptık. Milli 5G iletişim teknolojilerinin kalbi olacak projelerin geliştirilmesinde etkin rol oynayacak Türkiye’nin ilk ‘5G Mükemmeliyet Merkezi’ni Ankara’da açtık. Merkezimizi, 2023 hedeflerine giden yolda ileri teknolojiler geliştirme vizyonu çerçevesinde, iletişim altyapılarını millileştirecek büyük bir adım olarak görüyoruz. Son olarak HORIZON 2020 kapsamında yürütülen Clear5G projesinde, senaryolara uygun 5G mimarisinin tasarlanması adına çalışmalarda bulunacağız. Clear5G ile geleceğin fabrika uygulamalarını geliştiren ekipte Türk Telekom ile birlikte ülkemizi temsil etmekten gurur duyuyoruz” dedi.

İlginizi çekebilir:  En çok tavsiye edilen TV platformu Turkcell TV+

Türk Telekom geleceğin fabrikalarını altyapısında bütünleştirecek

Türk Telekom geleceğin fabrikalarının (FoF) gereksinimlerinin ve iş modellerinin belirlenmesinde proje ortaklarına liderlik edecek. Bu kapsamda geliştirilecek platformun operatör altyapısıyla bütünleştirilmesi çalışmalarına öncülük edecek olan Türk Telekom ayrıca geleceğin fabrikaları için tasarlanacak esnek şebeke altyapısının yönetilmesi ve veri tabanlı akıllı sistemlerin geliştirilmesi için çalışacak.

Clear5G projesi kapsamında yapılacak çalışmalarla gerçekleştirilecek çalışmalar şunlar olacak. Fabrika içi otomasyonda şu anda veri iletiminde yaklaşık 100 milisaniye seviyesinde olan gecikme süresi 1 milisaniyenin altına düşürülecek. 5G kapsamında geliştirilen NB-IoT teknolojisiyle bu gecikmelerin ortalama 10 milisaniye civarına düşmesi öngörülüyor. Ancak bu gecikme süreleri 1 milisaniye olan hareket kontrol uygulamaları için yeterli görülmüyor. Projeyle bu hassas uygulamalar için de veri iletiminin gerçekleştirilebilmesi hedefleniyor.

Geleceğin fabrika uygulamaları için yüzde 99.999’a varan ultra yüksek güvenilirlik ve erişilebilirlik sağlanacak. Bu sayede üretim bantları izlenecek, robotların hareketleri takip edilecek ve gerektiğinde en hızlı şekilde alarm durumuna geçilebilecek. Bu sayede üretimin hızlı bir şekilde devam etmesi ve sorunların fark edilerek hemen çözülmesi sağlanacak.

Geleceğin fabrikalarında kullanılan sensörlerin pil ömrünü uzatacak veri iletim teknikleri için çalışılacak. Proje kapsamında Geleceğin Fabrikaları uygulamaları için veri iletimini en enerji verimli şekilde gerçekleştirecek 5G heterojen ağının kurulması ve bu ağın akıllı bir şekilde yönetecek ağ yönetim sistemleri geliştirilecek. Geliştirilecek olan heterojen ağ yapısı ve yönetimi ile sensörlerin veri iletimi için harcadığı enerji minimize edilerek, pil ömrünün uzamasına katkıda bulunulacak ve geleceğin fabrikalarında çalışacak sensörler için öngörülen 15 yıllık pil ömrü hedefine katkı sağlanacak.

Geleceğin fabrikalarında farklı standartlarda haberleşen tüm makineler birbirleriyle konuşabilir hale gelecek. Nesnelerin interneti (IoT) teknolojisinde makineler birbirleriyle haberleşirken LoRA, SigFOX, 3GPP NB-IoT gibi farklı standartlarını kullanıyorlar. Farklı standartlardaki makineler birbiriyle haberleşemiyor. Projeyle birlikte hangi standardı kullanırsa kullansın makineler birbirleriyle ve 5G ağlarıyla konuşur hale gelecek. Böylelikle fabrika içi süreçlerin otomasyonu artacak, üretim bantları daha da akıllanacak ve verimli üretime geçilecek. Geleceğin fabrikalarında birbirleriyle haberleşen makinelerin yoğunluğunun 100 makine/metreküp olacağı öngörülüyor.

Argela 5G mimarisine yönelik çalışmaları ile Clear5G’ye aktif katkıda bulunacak

Argela ise proje kapsamında senaryolara uygun bir 5G mimarisinin tasarlanması için çalışmalarda bulunacak. Farklı haberleşme ağ teknolojilerinin bir arada çalışabilmesinin ve ortak yönetiminin sağlanmasının yanı sıra bu konuda proje ortaklarına liderlik yapacak. 5G standartlarını belirleme amacıyla oluşturulan küresel kuruluşların (3GPP, ETSI, ONF) yaptığı Endüstri 4.0 çalışmalarının takibini ve koordinasyonunu da gerçekleştirecek olan Argela’nın Clear5G projesi kapsamında üretilecek fikri mülkiyetlerin korunması ve standartlara taşınması, proje sonuçlarının seçkin uluslararası etkinlik ve mecralarda duyurulması gibi işlevleri de olacak. Telekom operatörlerine ve düzenleyici kurumlara yönelik çözümleri halen 23 ülkede başarıyla kullanılan Argela, ABD’de Silikon Vadisi’nde bulunan merkezinde de 5G mimarisine aktif olarak katkı yapan Ar-Ge çalışmalarını yürütüyor.

HORIZON 2020’de geliştirilecek teknolojiler Ankara’daki 5G Mükemmeliyet Merkezi’yle entegre olacak

Çok uluslu ve ortaklı üniversite-sanayi iş birliğine dayalı, büyük bütçeli araştırma ve inovasyon projelerinin desteklendiği bir program olan HORIZON 2020, Avrupa Komisyonu’nun bilimsel ve uygulamalı araştırma, geliştirme ve inovasyon projelerine destek olmak üzere oluşturuldu. Türkiye’nin küresel 5G platformundaki yerini güçlendirecek en önemli çıktılardan biri de Clear5G projesi süresince geliştirilen teknolojilerin Argela 5G Mükemmeliyet Merkezi’yle bütünleştirilmesi olacak. Böylece, üniversiteler de 5G Mükemmeliyet Merkezi’nde 5G’nin bir uygulama alanı olan Geleceğin Fabrikaları ve Nesnelerin İnterneti (IoT) konularında araştırma yapıp fikri mülkiyet üretebilme şansına da sahip olabilecekler.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir