Türkiye bilişim sektörü 116,9 milyar TL

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) tarafından her yıl düzenli olarak hazırlanan Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü Pazar Verileri ve E-Ticaret Sektör Büyüklüğü 2017 yılına ait raporları 22 Mayıs 2018 tarihinde Hilton Bomonti Otel’de düzenlenen ortak basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaşıldı.

Toplantının açılış konuşmalarını TÜBİSAD Başkanı Kübra Erman Karaca, Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Dr. Ali Murat sürekli yaptı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan video konferans ile katılarak, Bilgi ve İletişim teknolojileri (BİT) sektörünün diğer sektörlerin gelişimini etkileyen merkezi bir konumda olduğunu belirterek, raporu hazırlayan TÜBİSAD’a ve paydaşlarına teşekkür etti.

TÜBİSAD Bilgi Merkezi Komisyonu Başkanı Levent Kızıltan, TÜBİSAD e-Ticaret Komisyonu Başkanı Burak Ertaş ve proje danışmanı Deloitte Türkiye’nin Ortağı Tolga Yaveroğlu çalışma hakkında açıklamalarda bulundu.

Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2017 Pazar Verileri Raporunun öne çıkan başlıkları şöyle:

  • Bilgi ve İletişim Teknolojileri toplam sektör büyüklüğü Türk Lirası bazında yüzde 18,2’lik büyüme ile 2017 yılında 116,9 milyar TL’lik hacme ulaştı.
  • Sektörün 2012 yılından bu yana büyümesi yıllık ortalama yüzde 15 olarak gerçekleşti ve bu süre boyunca sektör iki katı boyuta ulaştı.
  • Toplam sektör büyüklüğünü oluşturan iki ana unsurdan birisi olan bilgi teknolojileri Türk Lirası bazında yüzde 18,9’luk büyüme ile 41,3 milyar TL’ye, İletişim Teknolojileri ise yüzde 17,8’lik büyüme ile 75,6 milyar TL’ye ulaştı.
  • Bilgi Teknolojileri kategorisinde, bir önceki yıla göre en yüksek büyüme yüzde 29,1 ile hizmet kategorisinde gerçekleşti.
  • Hizmet sektöründeki büyümeyi yüzde 20,5 ile yazılım, yüzde 13,8 ile donanım sektörleri takip etti.
  • Sektörün, toplam ihracat rakamı ise ABD doları bazında bir önceki yıla göre yüzde 10,6 artarak 1,3 milyar dolar’a ulaştı. Toplam ihracatın 898 milyon dolarlık kısmı yazılımdan geldi.
  • Yazılım ihracatı geçen yıla oranla dolar bazında yüzde 13 büyüdü. Özellikle kurdaki artış ve ihracat odaklı politikaların da desteği ile sektörün ihracatı son 3 yılda dolar bazında iki katına çıktı.
  • 2017 yılında sektörün toplam istihdamı 128 bin kişiye çıktı. Toplam istihdamda (karşılaştırılabilir büyüme olarak) yüzde 5’lik bir artış kaydedildi. Sektörün toplam istihdamının yüzde 69’u Bilgi Teknolojileri kategorisinde bulunuyor.
  • Teknokentlerde büyüme sürdü, 2017 yılında teknokentlerde yaratılan ciro bir önceki yıla göre yüzde 36,6 oranında artarak 15,8 milyar TL’ye ulaştı. Bu veriler ile teknokentlerde toplam sektör hacminin yüzde 14’ü oluşturuldu.
İlginizi çekebilir:  Ses analiziyle su kaçağı tespiti nasıl yapılır?

E-Ticaret Pazar Büyüklüğü 2017 Raporunun öne çıkan başlıkları şöyle:

  • e-Ticaret sektörü 2017 yılında yüzde 37 büyüme ile 42,2 milyar liraya ulaştı. 2013-2017 yılları arasında sektörün ortalama yıllık büyüme hızı ise yüzde 32 oldu.
  • Toplam Pazar içerisinde Tatil-Seyahat 14,8 milyar TL, Sadece Online Perakende 14,7 milyar TL, Çok Kanallı Online Perakende 8,2 milyar TL, Online Bahis 4,4 milyar TL olarak belirlendi.
  • Toplam perakende harcamalarının içerisinde e-ticaret payı gelişmiş ülkeler ortalaması yüzde 9,8; gelişmekte olan ülkelerde ise 4,8 dir. Türkiye’de ise bu pay yüzde 4,1 ile gelişmekte olan ülkelerin altında kalıyor.

Bu yıl gerçekleşen basın toplantısının E-Ticaret verilerinin açıklandığı ikinci bölümünde moderatörlüğünü Media Markt Türkiye CEO’su Yenal Gökyıldırım’ın üstlendiği Hepsiburada Kurumsal İletişim ve İlişkiler Grup Başkanı Koray Öztürkler, Garanti Teknoloji GMY Reha Emekli ve BKM CEO’su Soner Canko’nun panelistler arasında yer aldığı “Yeni Rekabet Ortamında Türkiye’de e-Ticaret” başlıklı bir panel düzenlendi.

Panelde E- ticaret pazarının büyümesinin önündeki engeller, pazara yeni girecek oyuncuların, eticaret pazarına ve sektör firmalarına etkileri, e-ticarette alternatif ödeme sistemleri, kredi kartlarının internet alışverişine kapatılmasının sektöre etkileri, yeni ürün ve hizmetler gibi konular tartışıldı.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir