Türkiye’nin yüzde 51’i otel rezervasyonunu cepten yapıyor

Hotels.com’un Mobile Travel Tracker araştırması, Türk gezginlerin otel rezervasyonu yaparken misafir yorumlarına fiyattan daha fazla önem verdiğini ortaya çıkardı. Son dakikada otel rezervasyonu yapmaya düşkün olduğumuzu gösteren araştırmanın en ilginç sonucu ise işten yatağa ve tuvalete kadar her yerde otel odası rezervasyonu yaptığımızı göstermesi!

Hotels.com tarafından gerçekleştirilen Mobile Travel Tracker araştırması, hızla gelişen mobil cihazların seyahat dünyasını ve rezervasyon alışkanlıklarımızı nasıl değiştirdiğini net bir şekilde ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, bir numaralı seyahat yardımcısı olarak gördüğümüz cep telefonlarımız sayesinde artık daha spontane, daha gizli ve fiyata daha az önem vererek otel ayırtıyoruz.

Türk gezginler her yıl ortalama 15 gün otelde konaklıyor

Hotels.com’un 31 ülkeden 9.200 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği Mobile Travel Tracker araştırmasına göre, günümüzün modern seyahat tutkunları yılda dört kez seyahat ediyor ve ortalama 13 gece otellerde konaklıyor. Sonuçlar Türkiye özelinde incelendiğindeyse, yerli turistlerin tıpkı diğer ülkelerde olduğu gibi yılda dört kez seyahat ettiği ve yılın ortalama 15 gününü otellerde geçirdiği ortaya çıkıyor.

Yüzde 27’miz tablet üzerinden rezervasyon yapıyor

Diğer yandan Türk gezginler, gelişen akıllı cihazlar sayesinde, mobil olarak yaptıkları rezervasyonların sayısının arttığını belirtiyor. Araştırmaya göre, yüzde 27’miz kalacağımız otel için tabletten, yüzde 51’imiz cep telefonundan, yaklaşık yüzde 8’imiz ise giyilebilir teknoloji cihazlarımızdan rezervasyon yapıyor. 40 yaşın altındaki gezginler arasında bu oranlar en yüksek değerlere ulaşıyor. Peki mobil rezervasyonları en çok hangi tür seyahatlerimiz için kullanıyoruz? Sonuçlara göre, sıralama kısa şu şekilde: Kısa yurtiçi tatilleri (yüzde 49), iş seyahatleri (yaklaşık yüzde 48), ve kısa yurtdışı tatilleri (yüzde 32).

Yüzde 23 yatakta, yüzde 10 ise tuvalette otel rezervasyonu yapıyor!

Seyahat rezervasyonlarını bir seyahat acentesinde yaptığımız günler artık geride kalmış gözüküyor. Sonuçlara göre, Türk gezginlerin yarısından fazlası, ofiste, iş saatleri içerisinde otel odası rezervasyonu yapıyor. Yüzde 23’umuz eşiyle birlikte yataktayken ve yüzde 21’imiz toplu taşıma araçlarıyla yolculuk halindeyken rezervasyon yapıyor. Yüzde 10’umuz ise tuvalette otururken rezervasyon yaptığını itiraf ediyor. Bu oran, 30 yaşın altındaki gençlerde daha da yükseliyor.

Misafir yorumlarına fiyattan daha çok önem veriyoruz

Araştırmaya göre, günümüzün seyahat tutkunları için fiyat artık tercihleri şekillendiren en önemli faktör değil. Doğru ödeme seçenekleri ve misafir yorumları gibi özelliklere fiyattan daha fazla önem veriyoruz. Sonuçlara göre, tercihlerimizi belirleyen en önemli beş faktör şöyle: Uygun ödeme seçenekleri sunulması (yüzde 63), otel hakkında detaylı ve faydalı bilgilerin bulunması (yüzde 58), gerçek misafir yorumları (yüzde 55), tercih aşamasında çok sayıda otel fotoğrafını inceleyebilmek (yüzde 52) ve otelin telefonla rahatça aranabilmesi ve telefonda bilgi alınmasındaki kolaylık (yüzde 50). Otelin uygun fiyatlı olması ise yüzde 46’yla tercihleri yönlendiren altıncı faktör durumunda.

İlginizi çekebilir:  Üretimden sonra AR-GE faaliyetleri de Çin'e taşınıyor

Spontane davranarak son dakika rezervasyon yapmayı seviyoruz

Araştırmaya katılanların yaklaşık yüzde 63’u, seyahat sırasında akıllı telefonları sayesinde daha spontane olma şansını yakaladığını söylüyor. Diğer yandan son dakika rezervasyonlar konusunda da oldukça iddialıyız. Katılımcıların yüzde 8’i, mobil cihazlar ile yola çıkış tarihlerinden 1-3 gün öncesinde rezervasyon yapıyor. Yüzde 22 ise daha da son dakikacı davranarak, otel rezervasyonunu uçağa binmeden önce havaalanında yapıyor.

Peki gelecekten ne bekliyoruz?

Hotels.com’un Mobile Travel Tracker araştırması, seyahat tutkunlarının mobil alandaki gelecek beklentilerini de ortaya çıkardı. Sonuçlara göre, katılımcıların yüzde 59’u, kaldığı otel hakkında anlık olarak yorum yapabilmek istiyor. Hotels.com, gerçek zamanlı misafir yorumu yazabilme imkânını zaten sunduğu için bu alanda yeni teknoloji pek uzakta değil. Katılımcıların yarısından fazlası gidecekleri yer hakkında anında bildirim almak istiyorlar. Yüzde 42’miz ise, akıllı telefonlarını kullanarak otellerde self check-in yapmak istiyor. Öne çıkan bir başka beklenti ise konaklama sırasında, mobil cihazlar aracılığıyla, arama yapmadan otellerle doğrudan iletişim kurabilmek. Örneğin yüzde 59, otellerle anında mesajlaşarak iletişim kurmak istediğini, yüzde 38 ise konaklama sırasında mobil cihazlarla oda servisi almak istediğini söylüyor.

“Mobil uygulamalarımızı sürekli geliştiriyoruz”

Hotels.com Kıdemli Mobil Direktörü Dan Craig, bu araştırmanın sonuçlarıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Günümüzün modern seyahat tutkunlarına mobil uygulamamızla benzersiz bir otel rezervasyonu deneyimi sunduğumuz için gururluyuz. Mobil alanda pazar liderleri arasında yer alıyoruz ve uygulamalarımızı yeni ve çığır açan özelliklerle sürekli geliştiriyoruz. Bu sayede hem daha kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmayı hem de otel rezervasyonunu kolaylaştırmayı hedefliyoruz. Mobil rezervasyon sayısındaki artış, sunduğumuz teknolojik yeniliklerin hızla benimsendiğini gösteriyor. Yukarıda yer alan sonuçlar da, mobil otel rezervasyonu işleminin ne kadar kolay hale geldiğinin göstergesi; örneğin, katılımcıların yüzde 10’u rezervasyonunu tuvaletteyken yapıyor!”

IOS, Android, Windows işletim sistemli cihazlarda ve Amazon Kindle üzerinden kullanılabilen Hotels.com mobil uygulaması, dünya genelinde bugüne dek 50 milyondan fazla indirildi.

Mayıs 2016’da, Hotels.com adına One Poll tarafından gerçekleştirilen araştırmaya 31 ülkeden 9.200 yetişkin katıldı.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir