Uçak malzemesinden keman üretildi

Bir Alman şirketi, daha çok otomobil ve uçaklarda kullanılan karbon elyafından keman üretimine başladı. Bu yeni kemanlar hem daha ucuz hem daha hafif. Karbon elyafından üretilmiş bir keman ilginç bir görünüme sahip olsa da melodik açıdan geleneksel kemanı aratmıyor. Yaklaşık 10 yıldır ahşaptan geleneksel kemanlar üreten Alman Mezzo forte firması, 2012 yılında ilk kez karbon kemanı piyasaya sürmüş. Keman üzerinde tam 3 yıl çalıştıklarını kaydeden firmanın sahibi Jörg Kleinalstede, “Kemanlar ezelden beri aynı şekilde üretilir, tıpkı Stradivari’nin yaptığı gibi. Biz de hem gençlere hem de profesyonel müzisyenlere hitap edebilecek yeni bir model geliştirmek istedik. Önce cam elyafından elektronik keman yapalım diye düşündük ancak kısa bir süre içinde, akustik açıdan çok uygun özellikleri olan karbon elyafında karar kıldık” diyor.

Karbon elyafı çoğunlukla otomobil ve uçak üretiminde kullanılıyor. Bir kemanın yapılması 10 gün sürüyor. Atölye, bir keman atölyesinden çok, laboratuarı andırıyor. Hava almayacak şekilde kaplanan malzemenin, reçine ile karışması sağlanıyor. Bu yöntemi ilk kullanan Kleinalstede’nin atölyesi değil ancak ekip zamanla tekniği mükemmelleştirmiş.

Karbon kemanın fiyatı bin 900 euro. Geleneksel kemanın satış fiyatı ise 5 bin euro civarında. Karbon kemanın hem daha sağlam hem de neme karşı dayanıklı olduğu ifade eden Kleinalstede, “Bir açık hava konserinde yağmur yağdığını düşünün. Sanatçılar bu kemanla sahneden inmeye gerek kalmadan, konsere devam edebilecekle“ şeklinde konuşuyor.

Kuzeybatı Almanya Filarmoni Orkestrası sanatçıları da yeni enstrümanı denedi. Viyola sanatçısı Radomir Wrobel, “Ahşap keman gibi ses çıkarmıyor. Aralarında büyük fark var“ diyor. Wrobel, “Kemanı arkadaşlarımızın bazıları tuhaf karşılarken, bazıları da ilgi gösterdi. Biraz görüş ayrılığı var bu konuda. Ama ben bu kemanla, dörtlünün eşliğindeki pop konserine hiç endişe duymadan çıkarım” ifadelerini kullanıyor.

İlginizi çekebilir:  Sosyal medya asosyal yapar mı?

Müzisyenlerin çoğu kendi klasik kemanlarını karbon elyafından yapılmış bu kemana değişmek istemese de genel kanı olumlu. Bir başka viyola sanatçısı Julie Wagner, “Benim için bu kemanın en büyük avantajı hafif olması. Geçenlerde Tristan’ı yorumladık, beş saat 20 dakika boyunca çaldım. Kolum uzadıkça uzadı sanki…” diyor.

Deutsche Welle’nin haberine göre, şu ana kadar 60 karbon keman satılmış. Siparişlerin sayısı giderek artıyor. ABD’den, Şili’den, Kanada’dan, Japonya’dan siparişler var. Atölye, ünlü isimlerin dikkatini çekmeyi umuyor. Firma sahibi, “Günün birinde tanınmış müzisyenlerden birinin bizim kemanımızı çalması iyi olur. Örneğin David Garrett. Bu pazarlama açısından bir rüya gibi olurdu” şeklinde konuşuyor.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir