Ulusal Güvenlik Dairesi’ne yeni Snowden darbesi

Amerikan basın ve yayın organları, Ulusal Güvenlik Dairesi’ne ait iç denetim raporları ve birçok yeni gizli belgeyi yayınladı. Belgeler 2008’de Kongre tarafından yeni yetkilerle donatılan Daire’nin, şimdiye kadar her yıl binlerce kez özel yaşam hakkını ihlal ettiğini ve hatta yasal yetkilerini aştığını gösteriyor.

Belgeleri kamuoyuna ilk açıklayan Washington Post gazetesi, Ulusal Güvenlik Dairesi’nin özellikle Amerika içinde, hem Amerikalılar’ın hem de istihbarat değeri görülen yabancı hedeflerin izlenmesi şeklinde, görev ihlali işlediğini bildiriyor. Daire’nin izleme faaliyetleri hem yasalar hem de başkan kararnameleriyle kısıtlanıyor. Bu ihlallerin bir kısmı “yasaların ciddi şekilde çiğnenmesi” şeklinde tanımlanırken, bazı ihlaller de yanlış kişilerin telefon görüşmeleri ve e-posta yazışmalarının izlenmesi gibi teknik hatalara dayandırılıyor.

New York Times gazetesine konuşan Amerikan Medeni Haklar Örgütü Hukuk Direktör Yardımcısı Jameel Jaffer, Ulusal Güvenlik Dairesi’nin ihlal sayılabilecek bazı eylemlerinin özellikle göze çarptığını, birkaçının ise şok edici düzeyde olduğunu söyledi.

Washington Post bu belgeleri haftalar önce, Daire’nin eski çalışanı Edward Snowden’den aldığını bildirdi. Gazete, belgelerdeki bazı ayrıntı ve analizlerin, Kongre’yle yapılan rutin görüş alışverişlerinde dikkate sunulmadığını, hatta izleme yetkisini elinde bulunduran özel mahkemelerden bile gizlendiğini belirtiyor.

Washington Post’a konuşan bir Ulusal Güvenlik Dairesi yetkilisi, “Karmaşık bir ortamda, birden fazla mekanizma tarafından denetlenen bir kurumda çalıştıklarını, zaman zaman çizgiyi aşmak durumunda kaldıklarını” söylüyor. New York Times gazetesinde yayınlanan bir Ulusal Güvenlik Dairesi açıklamasında ise, Daire’nin dış istihbarat görevinde bir hata yapması durumunda, bunun iç mekanizmalara ve federal denetleme görevine sahip üst birimlere bildirildiği, ihlalin ciddi şekilde soruşturulduğu yönünde güvence veriliyor.

Örneğin ele geçirilen belgelerden birinde, Ulusal Güvenlik Dairesi’nin kendi personeline, Adalet Bakanlığı ve Ulusal İstihbarat Dairesi’ne sundukları raporlarda bazı ayrıntıları silme ve yerlerine formalite ifadeler yerleştirme emri verdiği dikkati çekiyor.

İlginizi çekebilir:  2030'dan sonra sadece elektrikli araç satılacak

Bir başka dikkati çeken nokta da, Ulusal Güvenlik Dairesi’nin yaptığı hatalı izlemeleri rapor etmeye gereksinim duymaması. Washington Post gazetesi, Daire’nin 2008 yılında yanlışlıkla başkent Washington’daki telefonları dinlemeye aldığını gösteriyor. Bunun nedeni bir bilgisayarın, Mısır’ın ülke alan kodu 20’yi, Washington’un şehir alan kodu 202’yle karıştırması. Daire’yi denetleyen üst kurul, bu “hatalı” telefon dinleme operasyonlarından haberdar edilmemiş.

Ulusal Güvenlik Dairesi’ne izleme yetkisi veren Dış İstihbarat İzleme Mahkemesi ise, hatalı ve hatta anayasaya aykırı izleme yöntemlerinden aylar boyunca haberdar olmamış.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, Mayıs 2012 tarihli bir iç denetleme raporu, önceki bir yılı kapsayan dönemde, basit telefon görüşmesi ya da elektronik posta yazışması gibi, yasalar tarafından korunan iletişimlerin “yetkisiz bir şekilde kayıtlarının toplanması, depolanması, erişimi ya da dağıtımı” gibi tanımlanacak 2 bin 776 ayrı olay yaşandığının altını çiziyor. Yaşanan ihlallerden en ciddileri, mahkeme yetkilerinin aşılması ve Amerikalılarla Amerika’da yasal ikamet hakkına sahip yabancılara ait verilerin yetki dışı kullanımı olarak tanımlanıyor.

Washington Post gazetesine göre, kaç Amerikalı’nın iletişim kayıtlarının Ulusal Güvenlik Dairesi’nce yasadışı bir şekilde toplandığı, depolandığı ve dağıtıldığını hesaplamak bugünün koşullarında oldukça zor.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir