‘Vodafone’un Türkiye’deki pazar payı yüzde 33’

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, firma olarak yerli telefon üretimini desteklediklerini hatta Türkiye’deki ilk 4G uyumlu yerli cihazı ürettiklerini belirterek, “Amacımız, Türkiye’deki tüketicilere daha fazla akıllı telefonu daha uygun koşullarda sunabilmekse bu yatırımların teşvik edilmesinin ana faktörü, vergileri makul düzeyde tutmak” dedi.

Aksoy, Bursa’da bir otelde düzenlediği basın toplantısında, Vodafone’un Türkiye pazarına 2006 yılında girdiğini ve o tarihten bu yana 12 milyar lirayı aşkın yatırım yaptıklarını bildirdi.

“Dijital Dönüşüm Hareketi”ni 2013’te başlattıklarını anlatan Aksoy, “2013’ün kasım ayında açıkladığımız bu hareketle de Türkiye’nin dijital dönüşümüne liderlik eden marka olmayı hedefliyoruz. Türkiye’deki dijital bağlantılı yaşamı hem Türkiye’deki bireylere hem de şirketlere ulaştırmak istiyoruz. Bu kapsamda hem Türkiye’de yatırımlarımız devam ediyor hem de Bursa üzerinde ciddi yatırımlarımız var” diye konuştu.

Türkiye genelindeki yatırımları üç ana başlık altında topladıklarını dile getiren Aksoy, bunlardan birincisinin, mükemmel müşteri deneyimi için yaptıkları çalışmalar olduğunu söyledi. Bu başlığın, bin 200 mağaza ve çağrı merkezlerini kapsadığını ifade eden Aksoy, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin pek çok bölgesinde çağrı merkezlerimiz var. Samsun, Elazığ, Şanlıurfa, Afyonkarahisar gibi illerde çağrı merkezlerimiz var. Mağazalarımıza iki yıl içinde gerçekleştireceğimiz yatırımlar dahil olmak üzere 200 milyon lirayı aşkın yatırım yapıyoruz. Bin 200 mağazamızın 500’ünü geçtiğimiz yıl içinde yeniledik. Bunun dışında ikinci olarak dijital bağlantılı bir Türkiye için de teknoloji yatırımlarımız var. Teknoloji yatırımları kapsamında da hem fiber yatırımlarımız var hem baz istasyonu yatırımlarımız var. Üçüncü alan da Türkiye’nin sosyal gelişimine yaptığımız yatırım. Spor ve kültür sanat alanlarında da yatırımlarımız var. Bunlardan en çok bilineni, son günlerde de en çok gündemde olanlardan biri, Vodafone Arena. Vodafone Arena’da Türkiye’nin ilk akıllı stadyumu, konser ve kültür merkezi olacak. Bu, çok önemli bir yatırım.”

“Bursalı şirketlerin dijitalleşme endeksi yüzde 59”

Bursa’da ise 673 kişiye istihdam sağladıklarını ve son 4 yılda 48 milyon lirayı aşkın teknoloji yatırımını hayata geçirdiklerini aktaran Aksoy, kendileri için çok önemli olan bu bölgede 230 mağazaya sahip olduklarını belirtti.

Türkiye’de işletmelerin dijital haritasını çıkarmak ve ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla geliştirdikleri “Yarına Hazırım Platformu”nu geçen yıl temmuz ayı itibarıyla “www.yarinahazirim.com” web adresinde hizmete açtıklarına değinen Aksoy, “Dijitalleşme Endeksini şimdiye kadar 15 bin işletme hesapladı ve 500 bin şirket ise sitemizi inceledi. Türkiye’de işletmelerin dijitalleşme endeksinin yüzde 48 olduğu sonucuna vardık. Bursa’da 754 şirkete ulaştık ve Bursalı şirketlerin dijitalleşme endeksi yüzde 59 çıktı. Bursalı şirketler dijital dönüşümü kucaklıyor, rakiplerine fark atıyor” değerlendirmesinde bulundu.

İlginizi çekebilir:  Huawei Mate 30 Pro mobil fotoğrafçılığın zirvesi

4G’ye geçiş hazırlıkları ve yerli üretim

Aksoy, bir gazetecinin, “Türkiye’de telekomünikasyon sektörü 4G teknolojisine geçmeye hazır mı?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Vodafone olarak dünyada 4G’yi pek çok ülkede zaten uygulayan bir operatörüz. Şu anda Türkiye’de abonelerine yurt dışındayken 4G’yi kullandırabilen tek operatör durumundayız. Türkiye’de de 4G’ye geçiş için çalışmalarımızı yapıyoruz. Bununla ilgili takvim açıklanıyor zaten. Buradaki öncelikli koşulumuz, hazırlığımız, aslında hem fiber hem de baz istasyonu tarafındaki yatırımlar. Burada adil bir yapılanma olduğu zaman, yatırımların önü açıldığı zaman, Vodafone olarak da Türkiye’de daha fazla yatırıma hem 4G konusunda hem de diğer teknoloji konseptinde devam edeceğiz.”

Yerli telefon üretimiyle ilgili soru üzerine Aksoy, bu konuda çalışmalarının sürdüğü bilgisini verdi. Aksoy, şunları kaydetti:

“Vodafone olarak yerli üretim konusunu biz de destekliyoruz ve yerli üretim de yapıyoruz hatta Türkiye’deki ilk 4G uyumlu yerli telefonu biz ürettik. Tabii burada vergiler çok önemli bir rol alıyor. Vergilerin uygun koşullarda olması, yerli üretimin teşvik edilmesi durumunda yerli üretimi biz de desteklemeye taraftarız ama vergiler burada çok çok önemli bir rol alıyor. Amacımız, Türkiye’deki tüketicilere daha fazla akıllı telefonu daha uygun koşullarda sunabilmekse bu yatırımların teşvik edilmesinin ana faktörü, vergileri makul düzeyde tutmak. Vodafone markalı cihazlarla aslında cep telefonu fiyatlarını akıllı telefonlarda oldukça uygun koşullarda abonelerimize sunuyoruz ancak yerli üretimle bunun daha da aşağıya inmesi, vergilerde yapılacak düzenlemelerle mümkün olabilir.”

“Türkiye’deki pazar payımız yüzde 33 seviyesine geldi”

Aksoy, telekomünikasyonun, Türkiye’de son yıllarda büyümeye devam eden bir sektör olduğunu vurguladı.

Vodafone’un ülkede sektör ortalamasının üzerinde büyümesini sürdürdüğünü anlatan Aksoy, şöyle konuştu:

“5 yıldır her çeyrekte çift haneli büyüme rakamlarını devam ettiriyoruz. Pazar payımız giderek artıyor. Türkiye’deki pazar payımız 2008’den bugüne yaklaşık 15 puan arttı şu anda ve yüzde 33 seviyesine geldik. Telekomünikasyon sektörünün 2015 yılında da büyüyeceğini düşünüyoruz. Data kullanımı burada çok önemli. Tüketicilerin data kullanım alışkanlıkları değişiyor. Data kullanımı ve tüketimi çok artıyor. Dolayısıyla sektörün geleceğinden ümitliyiz. Burada çok önemli olan nokta, ülkemizin gelişimi için telekomünikasyon ve iletişim artık elektrik, gaz, su gibi çok doğal bir ihtiyaç haline geldi. Bu yatırımların önü açılırsa, teşvik edilirse ve burada adil bir rekabet ortamı sağlanırsa Vodafone olarak Türkiye’de çok yatırım yapmaya devam edeceğiz ve sektörün de büyüyeceğini düşünüyoruz.”

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir