Windows 8 için 8 Güvenlik Önerisi

Tüm dünyanın sabırsızlıkla beklediği Microsoft’un yeni işletim sistemi Windows 8, 26 Ekim itibariyle kurumsal ve bireysel kullanıcıların beğenisine sunuldu. Yeni metro stil arayüzü, tablet bilgisayarlarda kullanılabilecek uygulamalar, Internet Explorer 10 ve daha pek çok yenilik ile Windows 8 artık hayatımızda.

Windows 8 barındırdığı yeni teknolojilerle yüksek güvenlik önlemleri sunuyor olsa da, her yeni geliştirilen ürün gibi belli güvenlik risklerini de içerisinde barındırıyor. Bu makalemizde sizlere Windows 8’inizin güvende kalması için dikkat edilmesi gereken ‘8’ pratik güvenlik önerisi sunuyoruz.

1-  Yeni Windows 8 Kullanıcı Arabirimi (UI) -Metro- İçin Üretilen Uygulamalara Dikkat Edin  

Günlük kullandığımız uygulamaların pek çoğu Windows 8 için yeniden yazıldı. Windows 8’in işlevselliğini arttırmak içinse binlerce uygulama yazılmaya devam ediliyor. Daha önceden masaüstü olarak deneyimlediğiniz bir uygulama yeni Windows 8’de web tabanlı çalışan bir uygulama olabilir. Bu durumda web uygulamalarının kaynağına ve sizi nereye gönderdiğine dikkat etmelisiniz. Günümüzde web ortamında çalışan uygulamalar üzerinde yapılan suiistimaller, masaüstüne göre çok daha fazla. İşte bu durumda uygulamaların kaynağını araştırmalı, güvenli olmayan kaynağı bilinmeyen uygulamaları kullanmamaya özen göstermelisiniz.

2-  Internet Explorer 10’da Varsayılan Olarak UI Seçeneğini Kullanın

Windows 8’deki en büyük yeniliklerden birisi hiç şüphesiz ki Internet Explorer 10. Yeni tarayıcı gelişmiş görüntü özellikleri, HTML5 desteği, SmartScreen teknolojisi ve yeni kullanıcı arayüzüyle karşımıza geliyor. İnternet üzerinde var olan saldırılara karşı korunmak için Internet Explorer 10’un metro kullanıcı arayüzünü kullanın. Bu arayüz sayesinde eklenti olmadan, saf olarak web üzerinde gezinti yapabilirsiniz.

3-   Malware ve Zararlılardan Korunmak İçin Defender’ı Aktif Kullanın  

Windows 8 ile birlikte varsayılan olarak gelen ve zararlı yazılımları tespit etmek için kullandığımız Windows Defender’ın varsayılan koruma düzeyini kendimize göre ayarlayarak Defender’ın olası zararlı tespit durumunda nasıl tepki vereceğini ayarlayın. Defender’ın arayüzünde Ayarlar (Seçenekler) sekmesine geldiğinizde bu ayarları gerçekleştirmek için sunulan seçenekleri görebilirsiniz.

İlginizi çekebilir:  e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi Ankara’ya damgasını vurdu

4-  Windows 8’in “Hazırda Bekleme Seçeneğini” Devre Dışı Bırakın  

Sabit diski şifrelemek, güvenlik için iyi bir yöntem olsa da bilgisayarınız Uyku Modu’na ya da Hazırda Bekleme Modu’na geçtiği zaman geri dönüşleri pek sağlıklı olmayabiliyor. Bu durum Windows 8 için de geçerli. Eğer sabit diskinizi şifreleyecekseniz, Windows 8’in Grup Politikası ayarlarından Windows’u Hazırda ve Uyku Modu’nda Beklet seçeneğini devre dışı bırakın.

5-  Windows 8 İçin Tasarlanan Bir Bilgisayar Kullanın

Windows 8’in hiç kuşkusuz en büyük yenilik ve özelliklerinden birisi UEFI (Unified Extensible Firmware Interface-Birleşik Uzatılabilir Yazılım Arayüzü). Windows 8 ile birlikte Güvenli Ön Yükleme özelliğiyle birlikte işletim sistemi henüz açılmadan zararlılar tespit edilerek, güvenlik riski en aza indirilecek. Ancak UEFI’nın çalışması için donanımınızın Windows 8 için tasarlanmış olması gerekiyor. Bu özellikten yararlanmak istiyorsanız ve yeni bir bilgisayar satın alacaksanız, Windows 8 logolu olmasına dikkat edin.

6-  Windows 8 Mağazasındaki Uygulamaları Kontrol Edin  

Windows 8 ile birlikte çevirim içi olarak web üzerinden uygulamalar edinebiliyoruz. Bunun için tasarlanan Windows Mağazası’ndaki uygulamalarda dikkat etmemiz gereken şeylerden birisi de, uygulama kontrolüdür. Kişisel ya da kurumsal olarak kullandığınız uygulamaların geçerlilik ve güvenirliliğini teyit etmek için, ilgili uygulamanın Windows Mağazası’nda yayınlanıp, yayınlanmadığına dikkat edin.

7-  Windows 8 RT Sürümüne de Bilgisayar Mantığıyla Yaklaşın  

Windows 8 RT sürümü her ne kadar tablet vb. cihazlar için üretilmiş olsa da aslında işletim sistemi özellikleri olarak diğer masaüstü yada notebook PC’lerle aynı. Bu yüzdendir ki Windows 8 RT sürümünü kullanan cihazlarda uzaktan kontrol, kullanıcı arayüzü, uygulama güvenliği, verilerin şifrelenmesi gibi konulara dikkat edin.

8- Windows Mağazasındaki Kişisel Gizlilik Ayarlarınızı Kontrol Edin

Windows Mağaza’da oluşturacağınız profilde güvenlik ve gizlilik ayarlarınızı kontrol edin ve değiştirin. Bulunduğunuz konumun bilgisi, oluşturduğunuz ajanda ve takvim bilgileriniz, çalıştırdığınız uygulamaların listesi gibi bilgileri direk olarak herkese açık olacak şekilde ayarlamayın.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Onur Oktay

Türkiye’nin doğa harikası eşsiz illerinden birisi olan “Bolu” doğumluyum. 1999 yılından bu yana bilişim teknolojileriyle ilgileniyorum. Bu işlere bulaşan çoğu insan gibi bende IRC (Internet Relay Chat) ile uzun süre haşır neşir olduktan sonra kendimi profesyonel olarak geliştirebileceğim ve hayatımın odak noktası olacak olan sistem, network ve güvenlik alanına yöneldim. MCT, MCSE ve MCTS gibi ünvanlara sahibim. 2005 yılından bu yana profesyonel olarak özel bilişim eğitim kurumlarında Microsoft teknolojileri üzerine eğitimler veriyor, sektördeki kamu kurum ve özel kuruluşlarına güvenlik alanında danışmanlık yapıyorum. 2009 yılından bu yana resmi bir kurumda bilgi işlem merkezinde Sistem ve Güvenlik Uzmanı olarak çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir