Y Kuşağı kağıt para kullanmıyor

Son dönemde ödeme sistemlerinde adeta bir devrim yaşanıyor. Dijital cüzdan, mobil ödeme gibi kavramlar günlük hayatımızın bir parçası olmaya giderken, teknoloji şirketlerinin imza attığı tüm bu yenilikler bankaları nasıl etkiliyor? CSC Türkiye Genel Müdürü Alev Alp Esen’in verdiği bilgiye göre, gelişmeleri doğru okuyup altyapılarını hazırlayan bankalar, teknoloji şirketlerinin açtığı yoldan giderek bu yeni dönemin kazananı olabilirler.

Son yıllarda ödeme sistemlerinde yaşanan değişim ve teknoloji şirketlerinin bu alandaki dikkate değer çalışmaları, finans sektöründe faaliyet gösteren kurumları nasıl etkiliyor ve etkileyecek? Yeni nesil BT servis ve çözümlerinde küresel lider CSC’nin Türkiye Genel Müdürü Alev Alp Esen, bu sorunun yanıtının düşünüldüğü kadar olumsuz olmadığı görüşünde.

“Bazı teknoloji şirketleri bankaları aradan çıkararak bankaların işini zorlaştıracak olsa da bazılarının çalışmalarının da bankalara yardımcı olacağını düşünüyoruz” diye konuşan Alev Alp Esen, “Bankaların mobil ödeme aracılığıyla inovatif çalışmalar gerçekleştirmeleri için önemli fırsatlar var. Buradaki en büyük ihtiyaç ve fırsat ise ödeme altyapılarının daha etkin ve güvenli hale getirilmesinde yatıyor. Bankalar bu sayede hem mobilde hem de diğer biçimlerde ödeme olanakları sunabilirler. Aynı zamanda, yeni rakipleri diyebileceğimiz teknoloji şirketlerinden daha farklı bir müşteri deneyimi sunmuş olurlar” dedi.

Kağıt para kullanımı azalıyor

Başta Y kuşağı olmak üzere, tüketicilerin kağıt biçiminde nakit para kullanımından uzaklaşmaya başladıklarına dikkat çeken Esen, “2014 yılında dijital ödemelerin kağıt tabanlı ödemelerden ilk defa daha fazla olması da bu durumu somutlaştırıyor. Değişen tercihler nedeniyle, küresel tüketici ödeme pazarı geçtiğimiz 10 yıl içinde iki kattan daha fazla büyüdü ve 2014 itibariyle ödeme hacmi 47 trilyon dolara ulaştı. Dijital ödemelerin artması beraberinde çeşitli güvenlik sorunlarını getirse de bankaların ve kart endüstrisinin aldığı önlemler dikkate değer. Kart kullanıcısının bilgileri tehlike altında olduğunda, hesap hemen iptal ediliyor ve hemen yeni kart çıkarılıyor. Bu süreçte kart sahibi olası sahtecilik işlemlerine karşı bilgilendiriliyor. Bunlara ek olarak, PIN kodu kullanımı ve çipteki bilgilerin şifrelenerek saklanması gibi gelişmiş kart güvenlik özellikleri de tüketicinin güvenini sağlıyor” dedi.

İlginizi çekebilir:  Bimeks, 155. mağazasını Manisa'da açtı

Alev Alp Esen, NFC (Near Field Communication / Yakın Alan İletişimi) çiplerinin fiyatlarının düşmesi sayesinde alt ve orta sınıf akıllı telefonların da bu teknolojiyi kullanmaya başlayacağını belirterek şunları söyledi:

“NFC uyumlu cihazlardaki dijital cüzdan uygulamaları sayesinde, tüketiciler telefonlarını POS terminallerine göstererek ödeme yapabiliyorlar. Geçtiğimiz yıl, dijital cüzdan ve NFC’yi mobil cihazlardaki parmak izi okuyucularla bir araya getiren ve tüketicinin kimliğinin biyometrik olarak doğrulanmasını sağlayan teknolojiler kullanıma sunuldu. Pazara yönelik tahminler de akıllı saatler gibi giyilebilir teknolojilerin NFC ile bir araya geleceğine ve mobil ödemelerin bu şekilde gerçekleşeceğine yönelik.

Günümüzün dijital cüzdanları, kart ve hesap bilgileri, indirim kuponları, sadakat programı ödülleri, etkinlik biletleri ve sigorta gibi birçok bilgiyi içeriyor. NFC teknolojisinin günlük hayatımıza tam olarak etki edebilmesi için henüz yolun başındayız. Yakın bir gelecekte, dijital cüzdan konseptini hayatımıza nasıl adapte edebileceğimizi değil, onsuz nasıl yaşadığımızı sorgulamaya başlayacağız.”

Esen’in verdiği bilgilere göre, gelişmeler bunlarla da sınırlı değil. Kişiden kişiye para transferi olarak adlandırılan P2P ödemeleri de mobil alana doğru yöneliyor. Yine teknoloji şirketleri ile finansal kuruluşlar arasındaki işbirlikleri sayesinde, özellikle kentsel bölgelerde çalışanların memleketlerine para gönderdikleri gelişmekte olan ülkelerde bu konuda dev bir pazar var. Dünya Bankası’nın tahminlerine göre, küresel çapta kişiden kişiye para transferi pazarının büyüklüğü 2016 yılında 681 milyar doları bulacak.

CSC Türkiye Genel Müdürü Alev Alp Esen, Bitcoin gibi elektronik para birimlerinin de eklenmesi ile birlikte, finansal servislerin tamamen farklı bir boyut kazanmaya başladığına dikkat çekti ve altyapılarını en iyi ödeme deneyimini sunmak üzere hazırlayan şirketlerin başarıya ulaşacağını söyledi.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir