Yerli yapım Göktürk-2 uydusu yörüngede

Türkiye’nin %80’i yerli yapım olan yüksek çözünürlüklü keşif uydusu Göktürk-2, Türkiye saatiyle 18:12’de uzaya fırlatıldı. Çin’in Gansu eyaletindeki Jiuquan Uzay Fırlatma Merkezi’nde uzay yolculuğuna başlayan uydu, fırlatıldıktan 14 dakika sonra 686 kilometre yükseklikteki yörüngesine oturdu.

Ankara’da Ortadoğu Teknik Üniversitesi yerleşkesindeki TÜBİTAK Uzay’da yapılan törene katılan Başbakan Recep Tayip Erdoğan, fırlatma anını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’le birlikte izledi. Aslında fırlatma işlemi, 19 Aralık Çarşamba günü yapılacaktı ancak o gün hava koşullarının olumsuz olacağı tahmin edilince bir gün öne alındı.

ODTÜ’de düzenlenen törende konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ”Bugün Türkiye için, milletimiz için tarihi bir anı hep birlikte yaşıyoruz. Türkiye olarak geçmişte de uzaya uydu gönderdik ancak bugün gönderdiğimiz Göktürk-2 uydusu bu alanda artık iddia sahibi bir ülke olduğumuzun da somut ispatı oldu. Şu anda kendi uydusunu imal edebilen 25 ülkeden biri konumuna yükseliyoruz” dedi.     Göktürk-2 uydusu, 18 Ağustos 2012’de Rusya’dan uzaya gönderilen RASAT isimli uydu gibi büyük ölçüde yerli sanayi ve teknolojinin ürünü. Her iki uydunun da yerli üretim ağırlıklı olduğunu vurgulayan Erdoğan, “RASAT, Türkiye coğrafyasının yüzde 98’ini görüntüledi. Bu uydu daha ileri imkanlara sahip bir uydu olarak keşif ve gözetleme yapacak. Çevre, şehircilik, ormanlar, kentsel gelişim ve kaçak yapılaşmayı Göktürk-2 ile daha kolay takip edebileceğiz. Doğal afetlerle ilgili olarak alınması gereken tedbirleri de tespit edeceğiz” diye konuştu.

Uydudan ilk sinyallerin üç saat içinde alınması bekleniyor. İlk sinyalin ardından uydudan sıcaklık, akım, gerilim gibi sağlık bilgilerinin akışı başlayacak. Uydu üç eksende kontrol edilerek, yerkürede istenen bölgelere odaklanması sağlanacak. Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, 5 yıl ömür biçilen Göktürk-2 uydusundan görüntü servisi önümüzdeki hafta başlayacak.

İlginizi çekebilir:  Turkcell Global Bilgi'ye Avrupa’dan ödül

Türkiye için tarihi bir gün olduğunu vurgulayan Bilim, Teknoloji Sanayi Bakanı Nihat Ergün, şu an için görüntü çözünürlüğünün 2,5 metre olduğunu ancak zaman içinde 20 santimetreye kadar olan alandan net görüntü alınabileceğini söyledi.

Ergün, ”uydu aynı zamanda çevre ve şehircilik için kullanılabilecek. Bir yerdeki gecekondulaşmayı göreceksiniz. Ormanlar azalıyor mu, artıyor mu, orman yangını nerede, boyutları neler? Denizler kirlenmiş mi kıyılarda dolgu yapılıyor mu, denizler aşırı derecede dolduruluyor mu? Bütün bunları görme imkanına sahip olacaksınız” dedi.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir