Alman mühendisliğinin oyun alanı Türkiye

Alman mühendisliği için Türkiye önemli oyun alanlarından birini oluşturuyor. Türkiye’de faaliyet gösteren Alman şirketleri Türkiye’deki Ar-Ge ve teknoloji merkezleri ile teknoloji üretmeye odaklanıyor. Bu durum Türkiye’deki Almanya kökenli patent başvuru sayılarının yükselmesiyle paralel bir görüntü sunuyor. Türk Patent Enstitüsü’nün verilerine göre, enstitüye başvuran ülkelerde liderlik unvanını Almanya taşıyor.

2012’de enstitüye yapılan Alman patent başvurularının sayısı 1823 oldu. Alman patent başvuruları bir önceki yıla göre yüzde 15 artış gösterdi. Patent başvurularında Almanya’nın en yakın takipçisi ABD’nin ise 2012 yılında 1175 patent başvurusu bulunuyordu. Almanya, 2013 yılına da patent başvuruları açısından hızlı bir giriş yaptı. 2013’ün ilk 2 ayında Türkiye’den 756 patent başvurusu çıkarken, Almanların toplam patent başvurusu 267 oldu. 2013’ün ilk 2 ayı itibariyle de Almanya, Türkiye’de en çok patent başvurusu yapan ülke konumunda.

Yeni olan ve sanayiye uygulanabilen buluşların sahiplerine 10 yıl boyunca buluşlarını üretme ve pazarlama hakkının tanınması anlamına gelen faydalı model sayısında da Almanların varlığı dikkat çekici. Faydalı model konusunda birçok ülkenin Türkiye’de hiçbir varlığı bulunmazken, 2012 yılında Almanya’nın 11 faydalı modeli bulunuyordu.

Almanlar teknolojiye odaklanıyor

Alman patent ve faydalı model başvurularının Türkiye’deki konumu, ülkede faaliyet gösteren Alman şirketlerinin sektör tercihleriyle de paralellik gösteriyor. Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de 5 binin üzerinde Alman sermayeli şirket bulunuyor. Bu 5 bin şirketin büyük bölümü teknoloji odaklı sektörlerde faaliyet gösteriyor.

Bakanlığın verileri Türkiye’de faaliyet gösteren Alman şirketlerinin yoğunlaştığı alanların başında, bilgisayar ve ilgili faaliyetler, elektrikli makine ve teçhizat imalatı ile motorlu taşıt imalatının geldiğini ortaya koyuyor. Türkiye’de sadece Ar-Ge konularında çalışan ve şirketlere bu alanda danışmanlık hizmeti sunan Alman şirketleri de bulunuyor. Alman sermayeli şirketler aynı zamanda savunma teknolojilerinde de ön plana çıkıyor.

İlginizi çekebilir:  DEÜ DEPARK Bambu Kuluçka Merkezi'ne TurkNet desteği

Türkiye, Ar-Ge merkezi

Türkiye’deki büyük ölçekli Alman şirketlerinin Ar-Ge faaliyetleri de Alman mühendisliğinin Türkiye’deki etkinliğine destek sağlıyor. Almanya’nın en büyük şirketlerinin Türkiye’de Ar-Ge merkezleri bulunuyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Ar-Ge merkezleri listesinde; Bosch, Mercedes, Man, BSH ve Siemens gibi büyük Alman şirketleri de yer alıyor. Bu ölçekteki Alman şirketleri tam zamanlı Ar-Ge personeli istihdamında da öne çıkıyor.

Deutsche Welle’nin haberine göre, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin hazırladığı “İhracat 1000” araştırmasına katılan Alman şirketlerinin Ar-Ge merkezleri ile ilgili beyanları bu şirketlerindeki teknoloji konusundaki istihdamı gözler önüne seriyor. Araştırmanın 2012 versiyonuna göre, söz konusu şirketlerin Ar-Ge merkezlerinde görev yapan tam zamanlı Ar-Ge personelinin sayısı 378 oldu.

Bu çalışanlar arasında Almanya’dan gelen mühendis ve profesyoneller de yer alıyor. Alman şirketlerinin Türkiye’deki teknoloji yatırımlarını arttırması Alman profesyonellerin Türkiye’deki istihdamında da rol oynuyor. Alman mühendisliği için Türkiye teknoloji geliştirme açısından son dönemin dikkat çekici ülkelerinden birisi olarak öne çıkıyor.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir