Almanya’da ‘dijital gözetim’e karşı protesto

Yeşiller Partisi, Korsanlar Partisi ve #StopWatchingUs oluşumunun çağrısıyla Almanya çapında 40 şehirde düzenlenen gösterilere 10 binden fazla kişi katıldı. Organizatörler, Hamburg’daki gösteriye katılımın 4 bini bulduğunu açıkladılar. Frankfurt’taki gösteriye, polisin verdiği bilgiye göre yaklaşık 680 kişi katıldı. Berlin’de Brandenburg Kapısı’nda başlayan yürüyüşe katılım 600 kişiyi aştı.

Halen Moskova’da bulunan ABD’li eski istihbaratçı Edward Snowden Prizma (Prism) programını ortaya çıkarmış, Almanya’daki her türlü telefon ve internet haberleşmesinin de dijital casusluk programı kapsamında dinlenerek kayıt altına alındığı ortaya çıkmıştı. Muhalefet, olayın ortaya çıkmasından bu yana hükümeti Prizma programı hakkında ne zamandır ve ne kadar bilgi sahibi olduğu konusunda kamuoyunu bilgilendirmeye çağırıyor.

‘SWIFT’i iptal edin!’

Yeşiller Partisi’nin Hessen Eyalet Teşkilatı Başkanı Tarık El Vezir, Berlin’i veri koruma için samimi adımlar atmaya çağırdı. Tarık El Vezir, Avrupalı banka müşterilerine ait verilerin terörle mücadele kapsamında Amerikan birimlerine iletilmesini kapsayan SWIFT anlaşması başta olmak üzere bir dizi uluslararası belgenin yeniden görüşülmesi ya da iptal edilmesi gerektiğini savundu. Yeşiller Partisi’nin internet ve medya uzmanlarından Malte Spitz ise “Milyonlarca Alman sürekli gözetleniyorsa, bu, özgürlüğün kısıtlanması demektir” dedi.

Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Sigmar Gabriel de, dijital casusluk skandalından ötürü Başbakan Angela Merkel’e yönelik eleştirilerini sürdürdü. Gabriel, skandalın, “Almanya’nın özgürlük değerlerini tehdit eder boyutta olduğuna” dikkat çekerken, Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un çıkışını övdü. Gauck, “olaydan ötürü kaygılı olduğunu dile getirmiş ve özgürlüğün zarar görebileceği” uyarısında bulunmuştu.

Öte yandan Alman iç istihbaratı Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın başkanı Hans-Georg Maaßen, kuruma yönelik Alman medyasında gündeme gelen iddiaları geri çevirdi. “ABD’nin Almanya’da veri avcılığı yaptığına dair elimizde bir bulgu mevcut değil” diyen Hans-Georg Maaßen, ABD’li uzmanlar tarafından geliştirilen dijital casusluk yazılımı “X-Keyscore”un kurum bünyesinde de kullanıldığı iddialarına şöyle yanıt verdi: “X-Keyscore bir izleme değil, analiz programıdır. Bilmediğimiz tek şey, Prizma (Prism) ile Amerikalıların tam olarak ne yaptığıdır.”

İlginizi çekebilir:  Kaspersky Industrial CyberSecurity for Networks IEC sertifikası aldı

‘Siber Dışişleri Sorumlusu’ atandı

Deutsche Welle’nin haberine göre, Almanya Dışişleri Bakanlığı, son gelişmeler ışığında, “Siber Dışişleri Sorumlusu” adı altında yeni bir görev ihdas etme kararı aldı. Bu göreve 57 yaşındaki büyükelçi Dirk Brengelmann getirildi. Büyükelçi Brengelmann, son olarak NATO bünyesinde görev yapıyordu.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir