cami temizleme robotu

Türk girişimcilerden cami temizleme robotu

Cami temizleme robotu Turnaco Robotik isimli Türk şirketinin buluşu. Kerem Şencan ve Vedat Tavas’ın geliştirdiği ürününün adı ise Mouro.

Camilerde pek bahsedilmeyen bir problem hijyendir. Camiler tüm gün sabahın erken saatinden gecenin geç saatine kadar kullanılmakta ve halılarda yüksek insan trafiğinden dolayı bakteri ve mikro organizmalar oluşmaktadır. Bu soruna kendi imkanlarıyla teknolojik bir çözüm geliştiren Turnaco Robotik isimli Türk şirketi, “Dünyanın ilk ve tek halı hijyen robotunu” geliştirdi.

Ultraviyole ışınları ile sterilizasyon yapıyor ozon gazı ile kötü kokuları gideriyor

Turnaco Robotik’in kurucuları Kerem Şencan ve Vedat Tavas, Mouro ismini verdikleri robotu, “Robotumuzun temizlik sistemi halıyı süpürüp tozdan arındırma, peşi sıra yüzeyin dezenfeksiyonu için ultraviyole ışınları ile sterilizasyon ve derinlemesine ozon gazı ile kötü kokuları ortamdan arındırma prensibi üzerine çalışmaktadır. Ürün kontrolü sadece yetkili kişide bulunan cep telefonu uygulamasıyla yapılmaktadır ve robot istense bile cami dışında başka ortamda kullanılamamaktadır” şeklinde anlatıyor.

Camiyi sürekli temiz tutmak büyük bir sorun

Cami robotu fikrinin mahallede bulunan ve nefes alma sorunu yaşayan ve göz hastalığı bulunan iki yaşlı adamın camiye gittiğinde sorun yaşadığından dert yanınca ortaya çıktığını belirten Şencan, “Bu kişilerin doktorları camiye gitmelerinin sağlıklılarını olumsuz yönde etkileyeceğini söylemiş. Cami imamlarıyla konuştuğumuzda geniş bir alan olan camiyi temiz tutmanın büyük bir sorun olduğunu, süpürmenin ancak sınırlı yapılabildiğini ayda ise bir kere büyük temizlik yapıldığını söyleyince bu işin üstesinden sadece bir robotun gelebileceğini düşündük” diyor.

Cami temizleme robotu şimdiden dünyanın ilgisini çekti

Ürün dünyada Ortadoğu’nun en büyük temizlik dergisi ile Norveç ve İngiltere’de bulunan temizlik dergilerinde ve Uluslararası Kuran Haber Ajansı dahil beş dilde haber yapılmış ve tüm dünyanın da ilgisini çekmiş. Turnaco Robotik şirketi bu ürüni geliştirmesinin ardından girişimcileri destekleyen Albaraka Garaj’a da kabul edilmiş.

Yazıyı Oylayın
İlginizi çekebilir:  Yerli drone ‘APE X’ fonlamaya açıldı

Yazar: Melih Bayram Dede

TechnoLogic'in Kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni. Gazeteciliğe 1993’te başladı. Çeşitli yayınlarda teknoloji editörü olarak görev yaptı, TV programları hazırlayıp sundu. İnsan Yayınları tarafından yayımlanan “İnternet” ile Liz Yayınları tarafından yayımlanan “Teknoloji ve Hayat” adlı kitapların yazarı. Sürekli Basın Kartı sahibi. Bilişim Medyası Derneği ve Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti üyesi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir