Canon, Ar-Ge’de üç alana odaklandı

Canon üç araştırma alanına odaklandı. Bunlar; Terahertz Görüntüleme, Dijital Kütle Mikroskopi ve Cilt Gazı Algılama teknolojisi.

Bu üç alandaki araştırmalarla; görünmeyenin görünür hale gelmesi, kan örneği almadan hastalıkların keşfedilebilmesi ve patalojik teşhislerin kolaylaşması mümkün olabilecek.

Şirketler, sürekli büyüme hedeflerini hayata geçirmek için, ihtiyaçları ve sorunları henüz tam olarak tespit edilmemiş olsa bile, çeşitli alanlara odaklanan ön rekabete dayalı araştırmalar yürütüyor. Canon’un yürüttüğü ön rekabete dayalı araştırmalarhem yeni iş fırsatları yaratıyor hem de bilim dünyasında büyük merak uyandırıyor.

Canon 2013’de üç araştırma alanına odaklandı ve 2014’de de bu odağını devam ettirecek. Bunlar; Terahertz Görüntüleme, Dijital Kütle Mikroskopi ve Cilt Gazı Algılama Teknolojisi.

  • Terahertz Görüntüleme:

Görünmeyeni görünür hale getirecek

Bir nesnenin içinin görülmesini ve özelliklerinin tespit edilmesini sağlayan bir teknoloji. 100 GHz veya daha düşük frekanslardaki elektromanyetik dalgalar üzerine yapılan araştırmalar uydudan yayın, cep telefonları ve televizyon gibi iletişim uygulamalarına odaklandı. Öte yandan, 10 THz veya üzerindeki frekanslar kızılötesi gece görüşü ve X ışınları gibi optik teknolojilere yoğunlaştı. Ancak Terahertz (THz) adı verilen, radyo dalgaları ile görünür ışık arasında konumlanan henüz keşfedilmemiş bir frekans bölgesi artık ön plana çıkmaya başlıyor. Görünmeyeni görünür hale getirme kapasitesi nedeniyle birçok sektör, faydalı bir görüntüleme teknolojisi olarak THz radyasyona dair büyük beklentiler içinde.

THz radyasyon, radyo dalgalarında olduğu gibi kağıttan, kumaştan ve hatta ince beton tabakalardan geçebiliyor. THz radyasyonun kullanımı birkaç nedenden dolayı şimdiye kadar ertelendi. Temel nedenlerden biri THz radyasyon için ışık kaynağı üretme kapasitesine sahip olan ışık yayıcı cihazların olmamasıydı. Canon ışık yayan bir cihaz geliştirme çalışmalarına devam ediyor. Canon’un THz ışık yayıcı cihazının, THz radyasyonun geniş frekans bölgesinin pratik kullanımını hızlandırması bekleniyor.

  • Dijital Kütle Mikroskopi

Patalojik teşhisi destekliyor

Patalojik teşhisi desteklemek üzere canlı maddelerin dağılımını görselleştiren bir teknoloji. Işık ışınlarını veya elektronları tespit eden klasik mikroskoplardan farklı olarak kütle mikroskobu, molekül kütlesini tespit eder ve bir görüntü oluşturmak için bu kütlenin spektrumunu yeniden oluşturuyor. Böylece kullanıcıların dokulardaki yaşayan maddelerin dağılımını iki boyutlu görmelerine imkan tanıyor. Kütle mikroskopinin patalojik teşhisi destekleyen en önemli özelliği tek seferde dokulardaki çok sayıda maddeyi kapsamlı bir şekilde tespit edebilmesi. Küçük moleküllerin kanser gelişimine katkı sunduğu biliniyor ancak henüz bu molekülleri görselleştirmenin bir yolu yok.

İlginizi çekebilir:  Tablet sahipleri akıllı telefonsuz yapamıyor

Bağımsız hücrelerin şeklinin ve işlevinin analiz edilmesi patalojik teşhiste önemli olduğu için Canon, yüksek üç boyutlu görüntüleme çözünürlüğü sunan TOF-SIMS (Time of Flight Secondary Ion Mass Spectrometry) teknolojisine odaklanıyor. Bugüne kadar Canon, TOF-SIMS tespit hassasiyetini geliştirmek ve kütle görüntüsünde parazitlenmeyi azaltmak için başarılı yöntemler gerçekleştirdi. Canon’un kütle mikroskopu, hem patalojik teşhis hem de moleküler hedefli ilaçların geliştirilmesi için yeni bir kütle görselleştirme yöntemi sunmayı amaçlıyor.

  • Cilt Gazı Algılama

Kan örneği almadan hastalıklar keşfedilecek

Bu teknoloji; ciltten yayılan gazın bileşen analizine dayanarak, olası en erken aşamada teşhise yardımcı olan bir teknoloji. Gelecekte, hastalıkların cilt gazı algılamasıyla teşhis edilebileceği günlerde, kan örneği almadan veya diğer ağrı verici uygulamalara gitmeden hastalıkları keşfetmek mümkün olabilecek. Canon, ciltten yayılan belirli eser bileşenler tespit ve analiz edilerek hastalıkların teşhis edilmesini mümkün kılan, Cilt Gazı Algılama adı verilen bir teknoloji geliştiriyor. Diyabet hastalarında ciltten yayılan gazda, bu hastalığın bulunmadığı bir kişiyle karşılaştırıldığında, aseton seviyesi daha yüksek.

Tıp kuruluşlarıyla birlikte yürütülen araştırma sırasında Canon, yaklaşık 100 farklı tipte cilt gazı bileşeni tespit etmeyi başardı. Şu an bu bileşenlerle hastalıklar arasındaki karşılıklı ilişkiyi tespit etmek üzerinde çalışılıyor. Canon hastalıkları belirlemek için kriterler inşa etmekte ve aynı zamanda bu teknolojiyi bir teşhis aracı olarak geliştirmek için cilt gazı algılama yöntemlerini incelemekte.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir