Fikri Haklar Mahkemeleri Türkiye’de yaygınlaşmalı

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Bursa’da Fikri ve Sınaî Haklar Mahkemelerinin kurulmasına yönelik gelişmelerin ışığında bu mahkemelerin 2015’e kadar 10-15 ilde daha kurulması gerektiğini söyledi. İhtisas mahkemelerin yaygınlaşmasının ekonominin gelişmesi ve hak sahiplerinin ekonomiye katkılarının artması açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Bursa’da Fikri ve Sınaî Haklar Mahkemesi kurulmasına yönelik girişimlerini memnuniyet verici bulduğunu belirtti ve yeni Patent Kanunu’nun yanı sıra Fikri Haklar Mahkemelerinin iş dünyasının yıllardır ihtiyaç duyduğu kurumlar olduğunu ifade etti.

Türkiye’de ihtisas mahkemelerinin sadece İstanbul, Ankara ve İzmir Fikri Haklar Mahkemeleri olarak sadece üç ilde görev yaptığının altını çizen Yamankaradeniz, söz konusu mahkemelerin Türkiye’de yaygınlaşması ile ekonominin gelişeceğini, hak sahiplerinin ekonomiye katkılarının artacağını söyledi.

2015’e kadar 15 mahkeme

Sadece üç ilde kurulmuş olan Fikri Haklar Mahkemelerinin ihtiyacı karşılamakta zorlandığını söyleyen Kemal Yamankaradeniz: “Ekonominin güçlü olduğu illerde bu mahkemelerin kurulması önemli bir ihtiyaç. Bursa bu anlamda bir başlangıç olabilir ve 2015’e kadar özellikle Konya, Kayseri, Gaziantep, Adana, Denizli gibi 10 – 15 ilde Fikri ve Sınaî Haklar Mahkemesi kurulabilir” dedi.

Adalet Bakanlığı’nın bu mahkemelerdeki hâkim sayılarının artırmasını doğru bir karar olarak yorumlayan Karadeniz, bunun dava dosyalarına hız kazandırdığını ve hak sahiplerini olumlu yönde etkilediğini belirtti.

Hak sahiplerinin memnuniyeti artar

Şu anda Asliye ve Ticaret Mahkemelerinin yetkisinde olan davalarda iş yükünün fazla olması ve sınaî haklara ilişkin davaların özellikli olması nedeniyle aksaklıklar yaşanmakta, süreç uzamakta ve bunun sonucunda hak sahipleri mağdur olmaktadır. Sınaî haklar konusunda uzman mahkemelerin aksaklıkların önüne geçeceğini söyleyen Kemal Yamankaradeniz, “Bu gelişme ülkemizde sınaî hakların gelişmesine katkıda bulunacak ve hak sahiplerinin memnuniyetini artıracak, onları patent ve tescil sahibi olma konusunda teşvik edecektir” dedi.

İlginizi çekebilir:  Papa 12 Aralık'ta Twitter'da soruları yanıtlayacak

Sınaî haklar davalarında yaşanan olumsuzluklarının kaynağı olarak, mahkemelerinin yetersizliğinin yanı sıra “bilirkişilik” kurumunun da olmamasını eleştiren Yamankaradeniz, bilirkişilerin konuya yönelik eğitimlerle uzmanlaşması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir