Google’dan gelişmekte olan ülkelere kablosuz internet

Google, Sahraaltı Afrika ve Güneydoğu Asya gibi gelişmekte olan bölgelerde kuracağı kablosuz ağlarla bir milyardan fazla yeni kullanıcıyı internetle buluşturmayı planlıyor.

Google, bir milyardan fazla yeni kullanıcıyı internete bağlama amacı kapsamında gelişmekte olan piyasalarda kablosuz bağlantı ağları kurup bunların işletilmesinde destek olmayı planlıyor.

Konuya yakın kaynaklar, bu kablosuz ağların Sahraaltı Afrika ve Güneydoğu Asya gibi bölgelerde büyük şehirlerin dışındaki, kablolu internet bağlantısı olmayan yerleşim yerlerinde yaşayanlar için düşünüldüğünü belirtti.

Google, bir milyardan fazla yeni kullanıcıyı internete bağlayacak bir girişim kapsamında gelişmekte olan piyasalarda kablosuz bağlantı ağları kurup bunların işletilmesinde destek olmayı planlıyor. Kaynaklar, söz konusu ağların kent merkezlerindeki internet hızlarını artırmakta da kullanılabileceğini belirtti.

Google’ın yerel telekomünikasyon şirketleri ve donanım sağlayıcılarıyla birlikte çalışacağını belirten kaynaklar, aynı zamanda yerel şirketleri desteklemek üzere iş planları da kurulacağını ifade etti. Google’un bu anlaşma ya da ortaklıklar için henüz masaya oturup oturmadığı ise net değil. Google sözcüsü konu hakkında yorum yapmadı.

Kaynaklar, hükümetlerin izin vermesi halinde Google’ın televizyon yayını için ayrılmış radyo dalgalarını kullanmayı planladığını belirtti. Diğer taraftan Google, Güney Afrika ve Kenya gibi ülkelerde bu ağların toplu halde kurulabilmesine olanak tanıyacak kanun değişiklikleri için regülatörlerle görüşmelere başladı.

Kaynaklar, Google’ın planın bir parçası olarak yeni bir mikroişlemci ekosistemi ve kablosuz ağlara bağlanmak için sahibi olduğu Android işletim sistemiyle çalışan düşük maliyetli cep telefonları üzerine çalışmakta olduğunu açıkladı. İnternet arama devi diğer taraftan, sinyallerin yüzlerce kilometrekarelik alana iletilmesini sağlayacak, yüksek irtifa platformları olarak bilinen özel balon ya da zeplinler üretilmesi için çalışmalara devam ediyor.

Google’ın uyduya dayalı ağlar kurulmasına yardımcı olmayı planladığı da gelen bilgiler arasında. Google’ın planları konusunda bilgi sahibi bir kişi, “Sihirli çözüm olacak tek bir teknoloji kullanılmayacak,” dedi ve her piyasanın kendine özel bir çözüm sağlaması gerekeceğini belirtti.

İlginizi çekebilir:  Tanımadığınız kişilere TC kimlik numaranızı vermeyin

Söz konusu girişim, internet devinin giderek artan bir şekilde, küresel çapta internete bağlanan herkesi her açıdan kontrol etmeyi amaçladığının altını çiziyor.

Wall Street Journal’ın haberine göre, Google, Motorola Mobilite birimi kanalıyla kendi akıllı telefon ve tabletlerini üretiyor. Şirket ayrıca akıllı telefonlarda en yaygın olarak kullanılan Android işletim sisteminin de sahibi. Diğer taraftan gözlük gibi takılan Google Glass isimli cihazını yakında piyasaya sürerek teknolojide bir çığır açmaya hazırlanıyor.

Araştırmacılar özellikle gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere, dünyanın yarısından çoğunun internet kullanmadığını söylerken, daha fazla insanın internetle tanışması, internet arama motoru, YouTube ve Google Play gibi hizmetlerin kullanıcı sayısının artması anlamına geliyor. Bu da Google’ın şu an yıllık 50 milyar dolar olan gelirinin yüzde 87’sini oluşturan online reklam satışı gelirinin artması anlamına geliyor.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir