İstenmeyen e-postalardan kurtulma yolları

Gelişen teknoloji ile İnternet kullanımı da günden güne hayatımızın içinde daha çok yer alıyor. Özellikle akıllı telefonlarla birlikte sosyal paylaşım siteleri (Facebook, Twitter) daha yoğun olarak kullanılıyor. Diğer yandan tüm şirketler resmi ve gayri resmi yazışmalarını İnternet aracılığı ile gerçekleştiriyor.

İnternet kullanımı bu kadar aktif olunca virüs ve SPAM’a (istenmeyen ileti) maruz kalma durumu da aynı oranda artış gösteriyor. Konuyla ilgili yapılan özel bir araştırma; 2013′ün ilk yarısında sosyal SPAM’ların yüzde 355 oranında arttığını gösterirken, aynı şekilde sosyal medya uygulamalarının da yüzde 5′inin SPAM yaydığı ortaya koyuyor.

İnternet üzerinde üyelik aşamasında eposta adresinizi verdiğiniz kişiler/siteler, üyelik esnasında size hiçbir şey göndermeyeceğiz, adresinizi satmayacağız, paylaşmayacağız gibi açıklamada bulunmaması ise artık eposta adresinizin Spam piyasasına sermaye olduğu anlamına gelebilir.

Konuyla ilgili detaylı açıklamada bulunan eNroll Web Çözümleri Yönetici Ortağı Akgün Yardımcı; “Bilinmeyen adreslerden, virüs içeren bağlantılardan, e-postamıza düşen Spam maillerden bilgisayarımıza dönüşü olmayacak zararlar veren virüsler bulaşabiliyor. Mesela Spamları ve virüslü bağlantıları tıkladığınızda bilgileriniz üçüncü kişilerin eline geçebiliyor. Spamlardan ve virüslerden korunmak için işe mail adresimizi herkese vermemekle başlayabiliriz. Üye olmak istediğiniz bir site için, e-posta adresinizi verecekseniz, günlük ya da iş amaçlı kullandığınız adres dışında bir adres oluşturup onu kullanın. Çok sevimli bir kedinin fotoğrafı ya da muhteşem bir doğa manzarasını arkadaşlarınızla paylaşmak isteyebilirsiniz. Bu tür paylaşımlarda arkadaşlarınızın e-posta adresini sadece Gizli Kopya (BCC) alanına yazarak postanızı gönderin. Size ulaşan Spam iletilerin içindeki resimleri indirmeyin, linkleri-bağlantıları açmayın ve silin. Hatta Spam olarak işaretleyin ve raporlayın. İnternette kişisel bilgilerinizi güvenmediğiniz sitelerde paylaşmayın, ayrıca arkadaşlarınızı da bu konularda eğitin. Çünkü iyi niyetli ama bilinçsiz bir arkadaşınız adresinizi bilmeden Spam gönderenlerle paylaşıyor olabilir. En önemlisi de her site için hem harf hem rakam geçen parolalar üretip kullanmalısınız. Akıllı telefonunuzun özelliklerinden yararlanın, bankacılık veya kişisel bilgilerinizin de olduğu sosyal medya siteleri için kod ya da parola üreten resmi uygulamaları kullanın. Örneğin, Facebook’un Android ve IOS uygulaması, yeni bir yerden oturum açtığınız sırada kullanacağınız size özel şifre üretebiliyor. Sosyal medya sitelerinde güvenmediğiniz hiçbir uygulamayı hesabınıza erişmesi için yetkilendirmeyin, izin vermeyin. Sosyal medyada paylaştığınız bilgileri kısıtlayın. Örneğin, e-posta adresinizi hiç kimsenin görmeyeceği bir hale getirin. Lisanslı yazılım ve güncel antivirüs programı kullanın. Tüm bu ayrıntılara dikkat ettiğiniz takdirde hayatınızı kolaylaştıran teknolojiyi zararsız ve güvenli şekilde kullanabilirsiniz.” şeklinde konuştu.

Yazıyı Oylayın
İlginizi çekebilir:  Siber saldırılara karşı etkin reaksiyon konuşulacak

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir