NSA Başkanı Prizma’yı böyle savundu

Amerika Birleşik Devletleri’nde, Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) Başkanı Keith Alexander, telefon dinleme ve internetteki faaliyetleri izlemenin onlarca terör komplosunu engellediğini söyleyerek geçen hafta ifşa edilen gizli programı savundu.

Amerikan Senatosu’ndaki bir oturumda ifade veren Alexander, senatörlerin, programın nasıl işlediğine dair sorularını yanıtladı. Prizma adlı programla ilgili bazı ayrıntıları anlatan Alexander bu konuda daha fazla bilgi paylaşacağını da belirtti.

Ulusal Güvenlik Kurumu’nun telefon dinleme ve internet kullanımını izleme programı geçen hafta eski bir CIA çalışanının basına sızdırdığı bilgilerle ortaya çıkmıştı. Guardian ve Washington Post gazetelerine bu bilgileri sızdıran 29 yaşındaki Edward Snowden Hong Kong’a kaçmıştı.

Yeni ifşaatlar

20 Mayıs’tan bu yana Hong Kong’da olan Snowden, başka bilgiler vereceğini de açıkladı. Hong Kong’da bir gazeteye mülakat veren Snowden, Ulusal Güvenlik Kurumu’nun Hong Kong’da ve Çin’de bazı kurumları hedef aldığını iddia etti.

Snowden’a göre, Kurum’un hedefleri arasında Hong Kong’daki Çin Üniversitesi, kamu görevlileri ve öğrenciler vardı. Edward Snowden, Ulusal Güvenlik Kurumu’nun küresel olarak 61 bin dinleme operasyonu düzenlediğini de savundu.

Prizma programı

Gazetenin haberine göre, gizli bir mahkeme kararıyla Verizon adlı telekomünikasyon şirketine bütün abonelerinin elektronik bilgilerini ve yapılan bütün yurt içi ve uluslararası aramaların kayıtlarını iletmesi emredildi.

Haberde, Amerikan istihbarat örgütlerinin Prizma adı verilen bir program çerçevesinde dokuz internet şirketinin veri tabanlarına da girdiği bildirilmişti.

Prizma programının, internet üzerinden gönderilen tüm postalara, yapılan sohbetlere, internet telefonu aracılığıyla yapılan görüşmelere, görüşmeyi yapan kişilerin isimlerine, bulundukları yere ve diğer ayrıntılara ulaşım sağladığı iddia ediliyor.

Washington Post, programda adı geçen şirketlerin Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube ve Apple olduğunu açıklamıştı.

Snowden haberi sızdırma gerekçesini “Bu tür şeylerin yaşandığı bir toplumda yaşamak istemiyorum. Yaptığım ve söylediğim her şeyin kayıt altına alındığı bir dünyada yaşamak da istemiyorum” sözleriyle açıklamıştı.

İlginizi çekebilir:  Altın Küre Ödül Töreni Turkcell TV+'ta

AB garanti istiyor

BBC’nin haberine göre, Avrupa Birliği’nin, geniş kapsamlı izleme programı kapsamında Avrupa vatandaşlarının veri koruma haklarının ve özel yaşamlarının ihlal edilmemesi için ABD’den güvence istediği bildirildi.

Avrupa Komisyonu’nun Adalet Yetkilisi Viviane Reding, “Bu olay, kişisel verilerin korunması için açık bir yasal çerçeve oluşturulmasının lüks değil ihtiyaç olduğunu gösteriyor” dedi.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir