Sosyal medyada hakarete uğrarsanız ne yapabilirsiniz?

Sosyal medya aracılığıyla işlenen hakaret suçlarına ilişkin davaların sayısı gün geçtikçe artıyor.
Konuyu ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bilişim Hukuku Uzmanı Av. Ferhat Tuna Kırış, son zamanlarda sosyal medya aracılığıyla yapılan hakaretlere ilişkin davalarda artış olduğunu belirtti. Özellikle futbolcu, siyasetçi, iş adamı, oyuncu gibi ünlülere karşı sosyal medya saldırganlığının daha fazla olduğunu söyleyen Kırış, “sosyal medya üzerinden yapılan hakaretlerin cezasız kalacağı ve hakaret eden kişinin bulunamayacağı düşüncesi kolayca hakaret içeren ifadelerin kullanılmasına yol açıyor.” dedi.

“Hapis veya adli para cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz”

Hapis veya adli para cezasıyla sonuçlanacak hakaret içerikli ifadelerden kaçınılması gerektiğini belirten Ferhat Tuna Kırış, “ Türk Ceza Kanunu’na göre, hakaret suçunun cezası, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezasıdır. Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi bu cezayla karşı karşıya kalabilecektir” dedi.

TCK’ya göre hakaretin alenen işlenmesi halinde cezanın altıda biri oranında arttırıldığı ifade eden Kırış, sosyal medya aracılığıyla yapılan hakaretler aleniyet kazandığından cezanın altıda bir oranında artırılarak verileceğini aktardı. Uygulamada mahkemelerin hapis veya adli para cezası verdikten sonra 5 yıl süreyle hükmün açıklanmasını geri bıraktığını söyleyen Kırış, şunları ifade etti: “Belirtilen süre içinde kasten başka bir suç işlemezseniz bu ceza infaz olunmaz. Ancak yasal vekâlet ücreti ve yargılama masraflarını hakaret eden kişi ödemek durumunda kalacaktır.”

“Cumhurbaşkanına hakarete 4 yıla kadar hapis cezası var”

Hakaret Cumhurbaşkanına karşı yapılması durumunda ayrı değerlendirildiğine değinen Ferhat Tuna Kırış, “TCK’da ayrı suç olarak düzenlenen “Cumhurbaşkanına Hakaret” suçu söz konusu olduğunda, Cumhurbaşkanına hakaret eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun cezası daha fazla olduğundan tutuklu yargılanma söz konusu olabileceği gibi hapis cezasına da hükmedilebilecektir” dedi.

İlginizi çekebilir:  DLive BitTorrent ile TRON blok zincirine geçiyor

“Manevi tazminat davası da açılabilir”

Av. Ferhat Tuna Kırış hakarete maruz kalan kişinin ceza davasının yanı sıra, manevi tazminat davası da açılabileceğini belirtiyor. Türk Borçlar Kanunu’na göre kişilik hakkının zedelenmesinden zarar gören kişinin uğradığı manevi zarara karşılık manevi tazminat talep edebileceğini söyleyen Kırış, hakaret eden kişinin aynı zamanda manevi tazminat ve yargılama giderlerini de ödemek zorunda kalacağını söyledi.

“Hesap sahibi tespit edilebiliyor”

Sosyal medya kullanıcılarının “bana ulaşamazlar” rahatlığıyla hareket ettiğini belirten Av. Ferhat Tuna Kırış, bunun çok yanlış bir düşünce olduğunu belirtti. Sosyal medya kullanıcısı, gerçek adını kullanıyorsa ulaşmanın çok kolay olduğunu bildiren Kırış, “Takma ad kullanıyorsa IP verileri veya sanal iz sürme teknikleriyle büyük ölçüde bu hesap sahiplerinin kimliği tespit edilebiliyor” dedi.

“E-tespit uygulamasıyla suçun ispatı kolaylaştı”

Önceleri sosyal medyada hakaret içerikli paylaşımların ekran görüntüleri çekilerek dosyaya konulduğunu söyleyen Ferhat Tuna Kırış, hakaret eden kullanıcıların dava nedeni paylaşımı silerek inkâr yolunu gidebildiklerini söyledi. Kırış, Türkiye Noterler Birliğinin geçtiğimiz günlerde uygulamaya aldığı e-tespit sistemiyle artık bunun mümkün olmadığını, e-tespit uygulamasıyla 7/24 paylaşımların ekran görüntüsü çekilerek, mesai saatleri içinde noterden tasdikli örneğinin alınabildiğini ifade etti.

Hakkınızı hukuk karşısında böyle arayabilirsiniz

Son zamanlarda dava sayısında artış olmakla birlikte sosyal medya üzerinden hakarete maruz kalan birçok kişinin gerekli hukuki girişimlerde bulunmadığını belirten Ferhat Tuna Kırış, “Bu suç karşısında kayıtsız kalmamalı ve hukuki başvuru yolları kullanılmalıdır. Hakaret içeren paylaşımların Türkiye Noterler Birliğinin e-tespit uygulaması kullanılarak tasdikli örneği alınmalıdır. Bununla birlikte konuyu anlatan şikâyet dilekçesiyle Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulmalıdır. Ancak bu teknik ve hukuki bilgi gerektiren bir süreç olduğu için bir avukattan yardım almanın öneminin altını çizmekte fayda var” dedi.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir