Türk Telekom, engelleri iletişim teknolojileri ile kaldırıyor

Türk Telekom’un Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile başlattığı “İletişimde Engelleri Kaldırıyoruz” sosyal sorumluluk projesi her geçen gün daha da büyüyor. Proje kapsamındaki Engelsiz Mesaj Servisi sayesinde taleplerini ilgili kurum ve kuruluşlara kolayca ileten işitme ve konuşma engelli vatandaşlar artık TBMM’ye de doğrudan ulaşarak taleplerini iletebilecekler.

Türkiye’nin öncü iletişim ve yakınsama teknolojileri şirketi Türk Telekom, engellilerin hayata katılımını sağlamak ve teknolojiyi engelli kullanıcıların hizmetine sunmak amacıyla yaptığı çalışmaları “İletişimde Engelleri Kaldırıyoruz” projesi ile hız kesmeden sürdürüyor. Türk Telekom’un “İletişimde Engelleri Kaldırıyoruz” projesi kapsamında geliştirdiği Engelsiz Mesaj Servisi, işitme ve konuşma engelli bireylerin ev ve cep telefonlarından kısa mesaj (SMS) ile kamu ve özel sektördeki kurum ve kuruluşların sabit telefonlarına ücretsiz ulaşmalarını, istek, şikayet ve önerilerini ilgili kurumlara kolayca iletmelerini sağlıyor. İşitme ve konuşma engelli vatandaşlar bu servis sayesinde belediye hizmetlerinden ulaşım, güvenlik ve sağlık gibi geniş bir yelpazede birçok hizmetten faydalanabiliyor.

Engelli bireyler Engelsiz Mesaj Servisi ile TBMM’ye de ulaşabilecekler

Engelsiz Mesaj Servisi’ne dahil olan kurumlara 15 Mayıs 2013 tarihi itibarıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) de eklendi. Hizmete sunulduğu günden bu yana hızla gelişen Engelsiz Mesaj Servisi sayesinde kurum ve kuruluşlara taleplerini kolayca ileten işitme ve konuşma engelli vatandaşlar TBMM’ye de doğrudan ulaşarak taleplerini iletebilecekler.

TBMM Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı tarafından yürütülen “Engelli Dostu Meclis” çalışmaları kapsamında hayata geçirilen uygulamalarla TBMM’nin tüm Türkiye’deki özel sektör ve kamu kuruluşlarına öncü olması hedefleniyor.

Bu çalışmalar kapsamında işitme ve konuşma engelli vatandaşların yararlanabileceği özel bir iletişim merkezi kuruldu. İşitme ve konuşma engelli vatandaşların Meclis hizmetlerine erişimini sağlamak, sorunlarını çözmek ve taleplerine cevap vermek amacıyla 420 75 00 numaralı hat kullanıma açıldı. İşitme ve konuşma engelli vatandaşların bu numaraya gönderdikleri mesajlar iletişim merkezi çalışanları tarafından değerlendirilip takip ediliyor ve cevaplanıyor.

Türkiye’de bir ilk niteliğindeki Engelsiz Mesaj Servisi, Nisan ayında Ankara’da düzenlenen bir törenle, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Türk Telekom Genel Müdürü Tahsin Yılmaz tarafından kamuoyuna tanıtılmıştı. Projeye şu ana kadar dahil olan ve sayıları her geçen gün artan kuruluşların listesi şöyle:

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türk Telekom Genel Müdürlüğü, PTT Genel Müdürlüğü, TCDD Genel Müdürlüğü, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Başkent Doğalgaz A.Ş., İzmir Doğalgaz Dağıtım A.Ş., İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, AK Parti, Denizli Belediyesi, Expo 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu, Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu, Türk Kızılayı, Mamak Belediyesi, Keçiören Belediye Başkanlığı, Karabağlar Belediye Başkanlığı, Sincan Belediye Başkanlığı, Numune Hastanesi, UNICEF Türkiye Temsilciliği.

İlginizi çekebilir:  The North Face'ten devrim yaratan kumaş teknolojisi: FUTURELIGHT

Engelsiz Mesaj Servisi’ne dahil olmak isteyen kurum ve kuruluşlar, bu servise özel olarak geliştirilen bir programı internet üzerinden kolayca yükleyebiliyorlar. Hizmetlerini Engelsiz Mesaj Servisi ile engelli bireylere ulaştırmak isteyen kurum ve kuruluşlar 444 14 44 veya 444 21 66 numaralı telefonlara ulaşarak bu hizmete nasıl dahil olabileceklerini öğrenebiliyorlar.

Akarca: “Büyük ilgi bizi mutlu ediyor”

Türk Telekom olarak iletişim teknolojilerinin sunduğu avantajları herkesin kullanımına sunmayı hedeflediklerini belirten Türk Telekom Kurumsal Müşteri Başkanı Mehmet Ali Akarca, “İletişim teknolojilerinin işlerimizi kolaylaştıran, hızlandıran avantajları özellikle engelli vatandaşlarımız için çok daha büyük bir önem taşıyor. ‘İletişimde Engelleri Kaldırıyoruz’ başlığı altında hizmete sunduğumuz Engelsiz Mesaj Servisi’nin gördüğü büyük ilgi bizi mutlu ediyor. TBMM başta olmak üzere, kamu kurumlarının bu hizmetin öncülüğünü yapmaları bizim için çok anlamlı. Türk Telekom olarak hedefimiz bu hizmeti tüm özel kurumların sahiplenmesiyle, sayıları 3 milyona ulaşan işitme ve konuşma engelli vatandaşlarımızın hayata daha fazla katılabilmelerini ve ihtiyaç duyacakları her türlü hizmeti bu sistemi kullanarak alabilmelerini sağlamak” dedi.

Telefon Kütüphanesi’nde kullanıcı sayısı 12 bine ulaştı

Türk Telekom Engelsiz Mesaj Servisi’nin yanında engelli bireylerin hayata katılmalarını sağlamak için birçok proje yürütüyor. Bu kapsamda görme engelli kullanıcılar için geliştirilen olan Telefon Kütüphanesi’nin kullanıcı sayısı 12 bine yükseldi. Telefon Kütüphanesi’ne ocak ayında eklenen ÖSYS Kılavuzu şubat, mart ve nisan aylarında kullanıcılar tarafından en çok dinlenen içerik oldu.   Bir süre önce engelli müşterilerine kolaylık sağlamak amacıyla Braille Alfabesi’yle fatura ve sesli fatura uygulamalarını da başlatan Türk Telekom, bu kapsamda Tekerlekli Sandalyeye Uygun Ankesörler, Engelli Kullanıcılara İndirimli Telefon Tarifesi, Engelli Kullanıcılara İndirimli İnternet gibi bir dizi kolaylığı da sunuyor. Türk Telekom’un gişelerinde görevli personeli de bu kapsamda işaret dili eğitimi aldı.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir