murat erkan

Turkcell’in fiber internet götürdüğü 14. kent Eskişehir oldu

Turkcell, Eskişehir’i de fiber internetle tanıştırdı. Eskişehir’de düzenlenen toplantıda konuşan Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Murat Erkan, “Yatırımlar tamamlandığında Eskişehir’e 1000 kilometre fiber döşemeyi, 200 bin evin kapısına fiber altyapıyı götürmeyi planlıyoruz” dedi.

Türkiye’de ilk kez Turkcell’in gündeme getirdiği “Telekomünikasyon şirketleri fiber altyapı için ortak şirket kursun” önerisine de vurgu yapan Erkan, “Bu zamana kadar Turkcell 34.600 kilometre fiber hattı döşedi. Biz bu altyapımızı, kurulmasını önerdiğimiz ortak altyapı şirketine devretmeye hazırız” açıklamasını yaptı.

Fiber altyapı yatırımlarına aralıksız devam eden Turkcell, Eskişehir’i ışık hızında internete terfi ettirirken, fiber internet götürdüğü şehirlerin sayısını da 14’e yükseltti. Fiber internet hizmetinin başlaması nedeniyle Eskişehir’de düzenlenen toplantıda konuşan Turkcell Genel Müdür Yardımcısı, Murat Erkan, “Eskişehir’de altyapı çalışmalarımız sonucunda 200 bin evin kapısına fiber interneti götürmeyi planlıyoruz” dedi.

Fiber interneti, Türkiye’nin bütün kentlerinin hak ettiğini ve 2023 hedefleri için dijital dönüşümün şart olduğunu belirten Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Murat Erkan, Türkiye’de ilk kez Turkcell’in gündeme getirdiği “Telekomünikasyon şirketleri ortak altyapı kursun” teklifine bir kez daha vurgu yaparak, “Turkcell bu zamana kadar 34.600 kilometre fiber hattı döşedi. Bu yatırımı, Türkiye’nin geleceği ve menfaatleri için kurulmasını önerdiğimiz altyapı şirketinin sermayesi yapmaya hazırız. Fiber internet evdeki elektrik kadar önemli. Ülkemizin bir dijital dönüşüm yasasına ihtiyacı var. Bunu ilgili yasadaki tek bir değişiklikle halledebiliriz” diye konuştu.

Turkcell Avrupa’yı geçti

Sabit geniş bant penetrasyon oranının fiberdeki büyümeyle yüzde 43’e ulaşarak 1.6 milyona yükseldiğini söyleyen Erkan şöyle konuştu: “IDATE’in Şubat 2015’te yayınladığı rapora göre Avrupa’da “müşteriye dönüştürme oranı” yüzde 27,9 iken Turkcell’de yüzde 38,5. Bu zamana kadar 2,3 milyon hanenin kapısına fiber interneti götürdük. Turkcell, sabit müşteri sayısı genişleyen fiber altyapısı ile büyümesini sürdürerek toplamda 1.4 milyon aboneyi geçti.”

Turkcell’in fiber internet götürdüğü 14. kent Eskişehir oldu

Fiber internet hizmetinin başlaması nedeniyle Eskişehir’de düzenlenen toplantıda konuşan Turkcell Genel Müdür Yardımcısı, Murat Erkan, “Altyapı çalışmalarına 13 Mayıs 2015’te başladığımız Eskişehir’e kısa süre içinde fiber interneti getirdik. Çalışmalar tamamlandığında Eskişehir’de toplam 95 milyon TL’lik yatırımla 1000 kilometre fiber ağa ulaşmayı ve 200 binden fazla evin kapısına fiber interneti ulaştırmak istiyoruz” dedi.

Eskişehir 10 kat daha hızlı

Turkcell’in hızlı ve kaliteli internet bağlantısında farkını ortaya koyduğunu ifade eden Murat Erkan, Akamai’nin son raporuna göre, Türkiye’de ortalama hızın 6.3 Mbps olduğunu ifade ederek, “Turkcell olarak Eskişehir’deki abonelerimize Türkiye’deki ortalama internet hızının 10 katını sunuyoruz” diye konuştu.

Eskişehir, Turkcell TV Plus ile 4K yayın keyfini yaşayacak

Eskişehirlilere Turkcell TV Plus’ı tanıtırken televizyon izleme alışkanlıklarının değişeceğini söylediklerini hatırlatan Erkan sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm Türkiye’de 400 binden fazla müşteriye ulaştık. Müşterilerimiz fiber internet kotalarını etkilemeden buluta kaydettikleri içeriklere kolaylıkla ulaştıkları, canlı yayını rahatlıkla 12 saate kadar geri alarak izleyebildikleri ve aynı anda birden fazla kanalı kayıt edebildikleri TV Plus’ın üstün teknolojik özellikleri sayesinde kısa sürede evdeki eğlence deneyimlerinin önemli bir parçası olarak benimsediler. Eskişehir’deki müşterilerimizi de Turkcell TV Plus ile tanıştırıp 4K yayın keyfini yaşatmayı hedefliyoruz. 4K yayın için her türlü iş birliğine hazırız.”

İlginizi çekebilir:  Ücretsiz Wi-Fi için güvenliği hiçe sayıyoruz

FİBER İNTERNET EKONOMİSİ

Fiberden yılda 10 milyar dolar

Fiber internetin kullanıldığı bölgelere etkisiyle ilgili araştırmalar, ışık hızında internetin ekonomiyi direk etkilediğini gösteriyor. Yapılan araştırmalar Güney Kore, İsveç gibi ülkelerin ekonomilerinin uçar gibi büyümesinin altında fiber internetin bulunduğunu ortaya koyuyor. Araştırmalara göre, geniş bant hizmetlerindeki her yüzde 10’luk artışın ülke ekonomilerinin kalkınmasına yüzde 1.3 oranında katkı sağlıyor. Yapılacak yasal düzenleme 800 milyar dolar seviyesinde olan GSYİH’ya ilk etapta yıllık en az 10 milyar dolar katkı sağlayacak. Hızlı internet sayesinde verimlilik artışından gelecek katkılarla ekonomideki büyüme çok daha fazla olacak.

Fiber iş hacmini yüzde 79.2 büyüttü

Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun (BTK) internet sitesinde yer alan araştırma, fiber internete geçilen bölgelerdeki iş hacminin de büyüdüğünü gösteriyor. Geniş bant alt yapısına geçildikten sonra Florida’nın Lake County bölgesinde geniş bant altyapısının işletmecilerin kullanımına açılmasının ardından iş hacmi yüzde 79.2 büyümüş. Fiber altyapı, iş hacmindeki artışın yanı sıra maliyetleri de belirli oranda azaltmış.

1 lira harca 30 lira kazan

Yapılan araştırmalar, fiber altyapıya yapılan her bir liralık yatırımın en az 30 lira olarak geri döndüğünü, ayrıca istihdama da önemli katkı yaptığını gösteriyor. Güney Dundas’da fiber altyapıya 2003 itibariyle 1.3 milyon Kanada Dolarlık (CAD) yatırım yapılmış bunun karşılığında gayri safi yurt içi hâsılada yaklaşık 25.22 milyon CAD’lık bir büyüme olduğu, 207 kişilik ek istihdam oluşturulduğu ve 3.5 milyon CAD’lık mahalli, 4.5 milyon CAD’lık ise federal seviyede vergi gelirlerinde artış olduğu belirlenmiş.

Çalışanlarda da ışık hızında artış

Araştırmada internet kullanmayan işletmeler, çevirmeli (dial-up) erişim kullanan işletmeler ve geniş bant erişimden yararlanan işletmeciler arasında bir karşılaştırma yapılmış ve bahse konu dönem itibariyle; istihdam artış oranları, geniş bant erişim kullananlarda yaklaşık yüzde 54.2, çevirmeli erişimden faydalananlarda yüzde 27.2 ve internet kullanmayanlarda ise yüzde 5.6’lık bir genişleme tespit edilmiş.

Fiber internetin yaygınlaşması için belediyelere önemli görev

  • BTK’nın sitesindeki araştırmada fiber ağının yaygınlaştırılması için önerilere de yer veriliyor. Bu öneriler arasında en önemli görevin ise belediyelere düştüğü vurgulanarak şu görüşlere vurgu yapılıyor.
  • Sayısal kentlere dönüşüm projelerinde Belediyelerin üstleneceği işlev, altyapının kurulumuna yönelik oluşturulacak şirketlere hissedar olmak ve bu şirketlerin kazı, inşa ve fiberin döşenmesi faaliyetlerini etkin ve hızlı bir biçimde gerçekleştirmesini sağlamak şeklinde öngörülmektedir.
  • Ayrıca, İsveç’teki Stokab örneğinde olduğu gibi, belediyeler farklı bir tüzel kişilik altında kurmuş oldukları altyapıyı asgari bir kar gözeterek de işletebileceklerdir.
  • Sayısal kentlere dönüşüm projelerine ilişkin Ulaştırma Bakanlığı tarafından tespit edilen pilot şehirlerde, belediye tarafından fizibilite çalışmalarının yapılması/yaptırılması gerekecektir. Söz konusu fizibilite çalışmalarında, şehrin telekomünikasyon ihtiyaçlarının ve talep oluşma potansiyelinin analiz edilmesi, fiber altyapı kurulumunun maliyetinin tespiti, fiber altyapıların getireceği faydaların belirlenmesi gibi hususlara yer verilmesinde fayda görülmektedir.
  • Sayısal kentlere dönüşüm projeleri kapsamında belediyelerin uygun olduğu ölçüde yeni inşa edilecek sitelere, toplu konut alanlarına, sanayi sitelerine, teknokentlere ve üniversite kampüslerine doğalgaz vb. hatların döşenmesi sırasında yerel atıl fiberin döşenmesi veya altyapının hazır hale dönüştürülmesi zorunluluğu getirmesinde yarar görülmektedir.
Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir