Türksat Kanal Güncelleme Sistemi nedir?

2014 yılında uzaya gönderilen Türksat 4A haberleşme uydusunun 42° Doğu yörüngesinde sağlayacağı ilave kapasiteyle 2014 yılında uydularımız üzerinden yayınlanan TV ve radyo sayısında ciddi bir artış beklenirken, birçok ulusal TV kanalının HD versiyonlarının da yayın hayatına başlayacağı düşünülüyor.

Bununla birlikte, HD yayınlara yer açılabilmesi ve uydu kapasitesinin en verimli şekilde kullanılabilmesi için Türksat 2A ve Türksat 3A haberleşme uydularımızdaki yayın parametrelerinde tekrar düzenleme yapılması ihtiyacı doğdu.

Bu nedenle, izleyicilerimize ait uydu alıcılarında standart kanal arama yöntemleriyle kanal listelerinin yeni frekanslara göre güncellenmesinde yaşayacakları zorlukları gidermek amacıyla, Türksat A.Ş. 2013 yılında hizmete sunduğu Türksat Kanal Güncelleme Sistemi (TKGS) sistemini birçok uydu alıcısı üreten firmanın ürünlerine tanımlatıyor. Bu şekilde uydu alıcılarını satın alanların TV ve radyo kanallarında meydana gelecek değişiklikler otomatik olarak güncellenebiliyor.

TKGS Nedir?

TKGS, uydu alıcılarının ihtiyaç duyduğu tüm kanal bilgisinin Türksat tarafından yayınlanması ve uydu alıcılarına aktarılan bu bilginin işlenerek, kanal veri tabanlarının güncellenmesi prensibiyle çalışan bir kanal güncelleme sistemidir.

TKGS ile Gelen Kolaylıklar

Türkiye’deki çok sayıda uydu izleyicisi, uydu alıcılarını standart kanal arama yöntemleriyle güncelleyememekte veya güncellerken çeşitli zorluklarla karşılaşıyor.

Uydudan yayın yapan kanalların parametreleri zaman zaman değişebilmektedir. Zaman içinde yeni kanallar yayın hayatına başlamakta, bazı kanallarsa yayın hayatını sona eriyor.

Türksat’ın bu tür sorunların çözümüne yönelik olarak sunduğu TKGS ile, haberleşme uydularımız üzerinden yayınlanan, yeni yayına başlayan, yayını sona eren veya frekans bilgisi değişen TV ve radyo kanallarını güncellerken yaşan sorunlar, bütünüyle ortadan kalkıyor.

TKGS, izleyicilerin yayın parametrelerini takip etmesine gerek kalmaksızın, güncel kanal listelerini TKGS destekli uydu alıcılarında aktive ediyor.

TKGS’nin Türkiye’de çokça tercih edilen FTA (şifresiz) uydu alıcılarının tamamında standart donanım olarak yer alması hedefleniyor.

TKGS Sistemine Nasıl Sahip Olabilirsiniz?

Türksat, TKGS’nin tüm uydu alıcılarında yaygınlaşması için uydu alıcısı üreticileri derneği TUYAD ile işbirliği yapmaktadır. Türksat, uydu alıcısı üreticilerine bu hizmeti ücretsiz olarak sunuyor.

TKGS’de gerekli veri Türksat tarafından sağlanıyor. Böylece, her firmanın kendi verilerini üretip yayınlama zorunluluğu ortadan kalkıyor.

Hâlihazırda bazı uydu alıcıları tarafından, güncelleme desteği sağlansa da, TKGS’nin yaygınlaşmasıyla bu hizmet standart hâle gelecek ve kesintisiz bir şekilde devamı sağlanacak. Böylece, Türkiye’deki tüm uydu alıcısı kullanıcıları, uydularımız üzerinde yayın yapan kanallardaki frekans değişimlerinden eşzamanlı olarak bilgi sahibi olacaklar.

TKGS Yaygınlaşıyor

Bugüne kadar 7 adet firmanın TKGS yazılım geliştirme çalışmaları tamamlanmıştır. Söz konusu firmalara ait TKGS uyumlu uydu alıcıları ve uydu alıcısı entegreli TV’ler, pazardaki yerlerini almaya başladı.

2014 yılı Nisan ayı itibariyle, Neta, Next-Nextstar, Sunny, Olimpia, Amstrad, Vestel ve Staytech markaları TKGS entegre edilmiş ürünlere sahiptir. Hâlihazırda birçok firmanın da TKGS uyumluluk çalışmaları devam ediyor.

İlginizi çekebilir:  Türk şirketi Sintertek 3D yazıcı üretiyor

Uydu Alıcılarındaki TKGS Logosuna Dikkat!

TKGS uyumlu ürünlerin üzerinde TKGS logosu bulunmaktadır. TKGS uyumlu uydu alıcısı temin etmek isteyen izleyicilerimizin, TKGS entegrasyonuna sahip üretici firmalarla görüşmeleri gerekiyor.

TKGS’nin Üç Farklı Kullanım Modu

TKGS çalışma yapısında -son kullanıcıların tercihlerine göre- üç farklı kullanım modu yer alıyor:

Tam Otomatik Kullanım: Bu mod, TKGS uyumlu bir uydu alıcısının varsayılan profilidir. Bu profilde kanal listesi bütünüyle TKGS’nin kontrolü altındadır. Kullanıcının kanal listesini değiştirecek işlemler yapmasına izin verilmiyor.

Esnek Kullanım: Tam otomatik kullanım modundaki bazı sınırlamalar bu modda kaldırılmıştır. Kullanıcı, kanal sıralamasını kendisi düzenleyebilir. TKGS güncelleme aşamasında kullanıcının tercih ettiği kanal sıralaması muhafaza ediliyor.

TKGS Kapalı: TKGS devre dışıdır. Otomatik güncellemeler yapılmaz. Uydu alıcısı, TKGS entegrasyonu yapılmadığı takdirde nasıl çalışıyorsa, o şekilde çalışır. Ancak, kullanıcının menüden “TKGS güncelle” komutunu vererek güncelleme yapması mümkün oluyor.

TKGS kanal sıralamasında hâlihazırda HD ve SD liste olmak üzere iki ayrı ana liste yayınlanmaktadır. Her iki liste de tüm kanallar mevcuttur. Bununla birlikte, HD listede şifresiz HD yayınlara sıralamada öncelik verildi.

Tüm bunların yanı sıra, TKGS’de çeşitli kategoriler, (haber, spor, müzik vb.) oluşturulmuştur. Söz konusu kategoriler, ön tanımlı favori grupları olarak hazır bir şekilde kullanıcıya sunulmakta ve sürekli güncel tutuluyor.

TKGS uyumlu bir uydu alıcısında, kullanıcının TKGS’yi kapatması haricinde, güncelleme işleminin kesilmesi gibi bir durum söz konusu değil. Birçok farklı TV paket yayını içerisinden TKGS verisi yayınlanarak devamlılık sağlanıyor.

Otomatik Güncelleme

Uydu alıcısı, “stand by” modunda olsa da belirli aralıklarla kanal listesini güncelleyebiliyor. Güncelleme, uydu alıcısı TKGS verisi olan bir kanal üzerinden geçerken, mevcut yayında hiçbir kesinti olmaksızın, birkaç saniye içinde arka planda gerçekleşiyor. Sistem içinde “stand by” güncelleme modu gibi farklı güncelleme modları da var. İzleyici, kanal listesi güncellendiğinde ekranda buna ait bir mesaj görmekte ve güncellenen kanallardan haberdar oluyorlar.

TKGS’nin Genel Özellikleri

  • TKGS, hiçbir kullanıcı müdahalesine gerek olmaksızın, tam otomatik TV ve radyo kanal güncelleme sistemi.
  • TKGS ile yalnızca bir iki saniye içinde güncel kanal listesine sahip olabilirsiniz.
  • TKGS’nin sağladığı esnek kullanım, kullanıcının ana kanal listesini özelleştirme imkânı verir. Özelleştirilen kanal listesinin korunarak güncellemelere devam edilmesi sağlanıyor.
  • TKGS, izlenen kanallar üzerinden geçerken dahi değişiklikleri algılar, izleyiciye bilgi verir ve arka planda güncelleme yaparken yayında kesintiye neden olmuyor.
  • TKGS ile “stand by” konumunda güncelleme mümkün.
  • İzleyici, farklı amaçlara yönelik ana listeler (SD veya HD) arasında seçim yapabilir.
  • Ön tanımlı beğeni listeleri (spor, müzik, belgesel vb.) oluşturulabilir.
  • Yayınlanan paket parametreleri değiştiği hâlde de güncellemeler aksamaksızın devam ediyor.

Kaynak: TÜRKSAT

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir