Vodafone, frekans ihalesinin ödemesini peşin yapacak

Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Öğüt, frekans ihalesinde ulaştıkları 777,9 milyon avroluk yatırım rakamı ile ilgili, “Grubumuzdan gelecek olan para ile bunun ödemesini peşin olarak bu yıl içerisinde yapacağız” dedi.

Vodafone, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yapılan frekans ihalesinde 777,9 milyon avroluk yatırım rakamına ulaştı. 800 MHz bandında 390 milyon avro ile en yüksek teklifi veren Vodafone, bu bantta A1 blokunu alırken, 900 MHz’de B2, 1800 MHz’de C3, 2600 MHz’de ise E2 ve F2 bantlarının sahibi oldu.

İhale süreci ve yatırım hedeflerini değerlendirmek üzere düzenlenen basın toplantısında konuşan Öğüt, Kalkınma Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de bilgi iletişim teknolojilerine yapılan her 1 liralık yatırımın GSMH’ya 3,6 liralık bir getirisinin olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Toplam mobil pazardaki paylarının 30 Haziran 2015 itibariyle yüzde 35,7’ye çıktığı bilgisini veren Öğüt, burada büyümeyi getiren önemli gelişmelerden birinin abone sayılarındaki artış olduğunu, 21 milyon aboneye ulaştıklarını dile getirdi.

Abonelerinin kullandığı internet trafiğinin geçen yıla göre yüzde 171 arttığını aktaran Öğüt, bunun da mobil gelirlerinin yüzde 82 yükselmesine sebep olduğunu ifade etti.

Öğüt, sadece Türkiye’de değil, dünyada da mobil geniş bandın mobil iletişim sektörünün büyümesinin arkasında itici güç haline geldiğini belirterek, “Türkiye’de mobil internet kullanımının artmasıyla toplam geniş bant abone sayısı 42,9 milyona ulaştı. Bunlardan 34 milyonu mobil geniş bant aboneliği” dedi.

Cisco verilerine göre Türkiye’de gelecek 5 yılda mobil veri trafiğinin her yıl ortalama yüzde 71 artarak 14 katına çıkacağının tahmin edildiği bilgisini veren Öğüt, bu yükselen veri ihtiyacını karşılamanın tek yolunun yeni frekanslar olacağını kaydetti.

Öğüt, yeni frekansların ülkece ihtiyaç duyulan frekans kaynağını sağlayacak ve Türkiye’de hızla artan veriye anında erişim ihtiyacının karşılanmasında önemli rol oynayacağının altını çizdi.

“18 ülkede 4G, 5 kıtada ve 12 ülkede ise 4,5G hizmeti veriyoruz”

Gökhan Öğüt, 138 ülkede 4G, 45 ülkede ise 4,5G hizmeti verildiğini belirterek, “Yarışa geç başlasak da kulvar atlayarak ön sıradan girdiğimiz bir yarış bu” dedi.

İhaleye girerken grupları ile birlikte yaptıkları plan dahilinde ihtiyaçları olan frekansları en rasyonel ve optimum fiyat/değer dengesinde aldıklarını düşündüklerini aktaran Öğüt, 4,5G ihalesinin dünyadaki analistler tarafından da takip edildiğini, borsaya kote olan şirketlerin frekans alımları ile bu alımlarda kullandıkları kaynakların borsa yatırımcıları için de önemli bir gösterge olduğunu söyledi.

Yeni nesil geniş bant teknolojilerde dünya çapında edindikleri deneyime dikkati çeken Öğüt, grup olarak 30 yıllık tecrübeleriyle 4G ve üstü teknolojilerin global olarak oluşmasına ve gelişmesine ciddi katkılar sağladıklarını dile getirdi.

Bugün 18 ülkede 4G, 5 kıtada ve 12 ülkede ise 4,5G hizmeti verdiklerine dikkati çeken Öğüt, sözlerine şöyle devam etti:

“Ayrıca, 60 ülkede 4G uluslararası dolaşım hizmeti sunuyoruz. 4G ve üstü teknolojilerin yanı sıra 5G’de de öncülüğümüzü sürdürüyoruz. Vodafone Grubu olarak, 5G’nin uluslararası standartlarının belirlenmesinde akademik çalışmaların ve araştırma-geliştirme faaliyetlerinin geliştirilmesine katkıda bulunuyoruz. Dolayısıyla son derece güçlü bir deneyime sahibiz ve aldığımız frekanslarla, bu alandaki global deneyimimizi kullanarak Türkiye’nin her köşesine en kaliteli 4,5G hizmetini sunacağız. Global deneyimimizden aldığımız güçle Türkiye’de de çıtayı yükselteceğimize inanıyoruz.

4,5G yetkilendirme çerçevemiz doğrultusunda hazırlıklarımıza son şeklini vererek 1 Nisan 2016 itibariyle abonelerimize en kaliteli hizmeti sunacağız. 2006 yılından bu yana Türkiye’ye satın alma bedeli, 3G lisans bedeli ve 4,5G lisans bedeli dahil olmak üzere yaklaşık 16,5 milyar liralık yatırım yapmış bir firma olarak, ülkemizin dijital dönüşüm hedeflerine ulaşması yönünde var gücümüzle çalışmaya ve yatırımlarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.”

“Mobil iletişimin yeni nesline her anlamda hazırız”

Öğüt, yeni dönemde ses ve verinin aynı anda aynı şebekede taşınacağını, 4,5G ile 2G ve 3G’ye kıyasla daha yüksek aktarım hızları, daha fazla kapasite ve daha çok kalite gireceğini söyledi.

Özellikle yüksek veri hızları ve düşük gecikme süreleri sayesinde bilgiye erişiminin hızlanacağını aktaran Öğüt, bu teknolojiyle 3G’nin en az 10 katı hızlara ulaşılacağını kaydetti.

Şu anda 100 milisaniye civarında olan gecikme süresinin 4,5G teknolojisiyle yaklaşık 10 milisaniyeye düşeceği bilgisini veren Öğüt, “4,5G teknolojisi ayrıca, daha güvenilir bir altyapı sunacak ve spektrum genişliği de daha fazla olacak” dedi.

Mobil iletişimin yeni nesline her anlamda hazır olduklarını kaydeden Öğüt, şunları ifade etti:

“Türkiye’de şu anda altyapımız en son teknolojiye sahip ve 4,5G’ye hazırız. Son 3 yılda 17 bin baz istasyonumuzu SingleRAN teknolojisiyle yeniledik, fiber altyapımızı 2,5 katına çıkardık. Dolayısıyla çekirdek şebekemiz hazır. Diğer yandan, bu alanda dünyanın en büyük uluslararası dolaşım ağına sahibiz. 60 ülkede 4G uluslararası dolaşım hizmeti veriyoruz. Türkiye’den müşterilerimiz de haziran 2014’ten bu yana bu hizmetten faydalanabiliyor. Abonelerine yurt dışında SIM kart değiştirmeden 4G hizmeti sunan tek operatörüz. Dolayısıyla, SIM kartlarımız da hazır. Aynı şekilde, cihazlarımız da hazır; 3G ve 4G’de olduğu gibi 4,5G teknolojisinde de herkese en uygun cihazların en cazip avantaj ve tekliflerle sunulmasının öncüsü olacağız.”

İlginizi çekebilir:  Apple ürünleri için anında teknik destek Turkcell’de

Yeni frekanslarla birlikte 5G’nin de önünün açılacağına dikkati çeken Öğüt, sözlerini şöyle sürdürdü:

“5G teknolojisiyle birlikte, gecikme süreleri ciddi biçimde kısaltılarak yeni nesil makineler arası iletişim uygulamaları hayata geçirilebilecek. Geleceğin dijital dünyasında tek dokunuşla bilgiye ulaşabileceğiz. Mesafeler önemini yitirecek. Teknoloji insanlara umut verecek. Hayat her zaman her yerde çok hızlı ve kesintisiz akacak. Tüm dünyada 5G standartlarının oluşmasına öncülük eden bir operatör olarak, bu alandaki deneyimimizi Türkiye’ye taşıyacak olmanın heyecanını yaşıyoruz.”

“Vodafone Grubu açısından Türkiye pazarı kritik önem taşıyor”

Öğüt, 4,5 G’nin gelmesi ile beraber Türkiye’de yeni baz istasyonlarının kurulmasının kolaylaştırılması gerektiğini söyledi.

Ülke olarak aslında tek bir “Ulusal Geniş bant Stratejisi” yapılması gerektiğini aktaran Öğüt, sadece mobile değil, mobil ve sabit geniş banta bir an önce her bireyin dünyanın en hızlı internet teknolojisi ile ulaşmasının hedeflenmesi gerektiğini kaydetti.

Öğüt, “Özellikle fibere dayalı erişimde adil paylaşmayı kolaylaştıran, yatırım yapmanın önünü açan bu stratejinin, ‘Ulusal Geniş bant Stratejisi’ neticesinde bir regülasyon, kanunlar, yönetmelikler getirmesi gerektiğini de düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Öğüt, Vodafone Grubu açısından Türkiye pazarının kritik önem taşıdığını, 10 yıldır faaliyet gösterdikleri bu pazara duydukları güveni bir kez daha gösterme fırsatı buldukları için mutlu olduklarını söyledi.

Mayıs 2016’da Türkiye pazarındaki 10. yıllarını kutlayacaklarını aktaran Öğüt, “Nisan 2016 itibariyle ise abonelerimizi IMT Advanced teknolojisinde en yüksek hız, kalite ve kapsama ile buluşturacağız. Frekans ihalesi; satın alma ve 3G sonrası Türkiye pazarına yaptığımız üçüncü büyük yatırım niteliğini taşıyor. İlk günden bu yana başarılarla yazdığımız 10 yıllık tarihimizi böylesine büyük ve anlamlı bir yatırımla taçlandırmanın sevinci içindeyiz” şeklinde konuştu.

“Yerli üretimini destekleme konusunda son derece kararlıyız”

Öğüt, konuşmasından sonra basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Frekans ihalesinde ortaya çıkan kaynağın nasıl sağlanacağına yönelik bir soru üzerine Öğüt, şartnameye göre ihale bedelinin peşin ya da taksitle ödenebileceğini anımsatarak, “Şu an için grubumuzla yaptığımız plan, peşin ödeme planı. Ödeme için grubumuzdan aldığımız kaynakla, Danıştay onayları bittikten sonra 2015 yılı içerisinde bunun ödemesini peşin olarak yapmayı istiyoruz” şeklinde konuştu.

4,5G hizmeti için ihalenin yanı sıra yatırım da yapılması gerektiğini belirten Öğüt, daha önce dünya çapında verdikleri yatırım sözü çerçevesinde Türkiye’ye düşen “2 yılda 2 milyar TL’den fazla yatırım getireceğiz” sözlerini anımsattı.

Bu kapsamda verdikleri sözün birinci yılının tamamlandığını, 31 Mart itibariyle biten finansal yılda bir yıl içerisinde 1,3 milyar liralık yatırım yaptıklarını vurgulayan Öğüt, yatırım iştahlarının devam edeceğinin altını çizdi.

Dünya genelinde operatörlerin data gelirlerinde bir artış olduğunu vurgulayan Öğüt, son bir yıl içinde internet kullanımında birim başına ödenen miktarda yüzde 31’lik bir düşüş olduğunu ve bunun her yıl da tekrarlanabileceğini dile getirdi.

Öğüt, ihalede oluşan bedellere kur etkisi ile ilgili bir soru üzerine ise şunları söyledi:

“İhale sonucu beklediğimiz, planladığımız şekilde. Global tecrübemizden faydalanarak hangi frekanslara ihtiyacımız olduğunu ve bunların en optimum değer/fiyat dengesinin ne olduğunu bilerek girdik bu ihaleye ve istediğimiz sonucu da aldık. Nakit akışı konusunda grubumuzdan gelecek olan para ile bunun ödemesini peşin olarak bu yıl içerisinde yapacağız. Grubumuza borçlanacağız. Frekans bedelleri dünya çapındaki muhasebe kurallarına göre nakit akışı içerisinde görünmüyor. Onun için etkilemeyecek.

İhale mayıs ayında da olabilirdi, 3 ay sonra oldu. Arada yanlış hesaplamıyorsak 1,4 milyar liralık fark var. İhaleye girerken tüm planlamamız uzun dönemli oldu. 13 yıllık planda yaşanan bu kur dalgalanması, aslında beklenen ve planlanan. Çünkü 13 yıllık bir projeksiyon yapıyorsunuz.”

Öğüt, yerli üretimini destekleme konusunda son derece kararlı olduklarını sözlerine ekledi.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir