WiFi şifresini kaldıranlar büyük risk altında

İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren, Siber Güvenlik İnisiyatifi ile vatandaşların siber güvenlik ve oluşabilecek riskler konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılacağını söyledi. Siber güvenliğin temel unsurunun vatandaşın internet ve bilgisayar konusunda bireysel olarak alacağı önemlerden başladığını dile getiren Özeren, “Şifre paylaşımları veya şifresiz internet erişimi siber güvenliğin en büyük riskidir” diye konuştu.

İnternet Geliştirme Kurulu tarafından oluşturulan ve 83 kurum ve kuruluşun bir araya geldiği Siber Güvenlik İnisiyatifi toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Serhat Özeren, vatandaşların bilgisayar ve akıllı telefonlarının köleleştirilmiş veya ele geçirilmiş cihazlar haline gelebileceğini belirterek, “Kullanıcıların bilgisayarları, internet hatları üzerinden ülkemizde veya dünya da önemli kurumlarına siber saldırı amaçlı kullanılıyor. Bu saldırılar kamu kuruluşları veya nükleer tesisler gibi çok kritik yapılar olabiliyor. İnternet hatlarının kullanımı ve bu kullanımdan doğan her türlü sonuçtan, bu hatları satın alan şahıslar ya da işletmelerin hukuki olarak sorumlu olduğu unutulmamalıdır” diye konuştu. Özeren, internet şifrelerinin paylaşılmasının siber güvenlik açısından büyük bir risk oluşturduğunu belirterek şunları söyledi:

“Kablosuz ve benzeri İnternet ağlarının paylaşılmasında hukuki bir durum söz konusu olduğunda hat sahibinin IP adresi kayıtlara geçiyor. İnternet şifreleri paylaşıldığında, hakaret, yalan haber, provokasyon, virüs ve zararlı yazılım paylaşımında bu hatlar kullanılabiliyor. Bir kablosuz ağın paylaşımı, o kablosuz ağa bağlı her bilgisayarın güvenliğini ve kişisel verileri de ciddi ölçüde tehlikeye atıyor. Bu sebeple İnternet hatlarının kontrolsüz bir şekilde bilinmeyen üçüncü şahıslara kullandırılması, hat sahipleri açısından ciddi tehlike ve risk oluşturuyor.”

Kullanıcıların bilgisayarlarında mutlaka orijinal yazılım, anti virüs programı, orijinal işletim sistemi yazılımı kullanmaları gerektiğini ve bilmedikleri e-mailleri açmamalarını vurgulayan Özeren, dolandırıcılık mağduru olmamaları içinde hiçbir şekilde kişisel bilgilerini internet ortamında paylaşmamaları gerektiğinin altını çizdi.

İlginizi çekebilir:  Anker robot süpürge ailesine iki güçlü ve akıllı model daha

Siber güvenliğin dünyanın en önemli gündem konuları arasında yer aldığına dikkat çeken Özeren, bireylerin ve kurumların risk altında olduğunu belirterek, “Siber güvenlik ülke politikalarında son derece önemli bir yer tutuyor. Bireylerin ve kurumların farkındalığının oluşması için çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu. Siber Güvenlik İnisiyatif toplantısına katılan 83 kişi arasında İnternet Geliştirme Kurulu üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler, teknoloji editörleri, uzmanlar ve şirket temsilcileri katıldı.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir