Wikileaks’in kurucusu Assange, Skype’tan seslendi

Wikileaks kurucusu Julian Assange Amerika’ya ait 2 milyona yakın gizli olmayan diplomatik ve istihbarat belgesini yayınlayarak tekrar gündeme geldi. Belgeler 1970’lere ait. 3 yıl önce Wikileaks çeyrek milyon gizli diplomatik görüşmeyi yayınlayarak tartışma yaratmıştı. Cinsel bir suç işlediği iddiasıyla mahkemeye çıkması gereken İsveç’e gönderilmeyi engellemeye çalışan Assange, Skype aracılığıyla bir basın toplantısı düzenledi.

Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’ne sığınmasından 1 yıl sonra Julian Assange Skype’ta göründü ve aniden kayboldu. Sonra teknik sorunlara rağmen geri geldi.

Assange, Wikileaks’in sitesindeki 1 milyon 700 bin belgenin Amerika’nın, 1970’lerde dünyanın birçok yerinde siyasetin içinde olduğunu gösterdiğini söyledi.

Wikileaks elindeki diplomatik belgelerin ilgilendirdiği ülkelerin medya kuruluşlarıyla ilişkiye geçmiş. Örneğin Hindistan’ın Hindu gazetesi Rajiv Gandhi’nin başbakan olmasından yıllar önce bir İsveç şirketiyle Hindistan hükümeti arasındaki savaş uçağı ihalesinde aracılık yaptığını anlatan bir haber yayınladı.

Assange,  “Gandhi’lerin siyasi bir aile olarak yolsuzluğu tüm dünyada biliniyor. Hindistan Kongre Partisi’nin artık siyasetin koridorlarına adım atmadan gerçekleri kabul etmesi gerekiyor,” şeklinde konuşuyor.

Brezilya’nın Publica gazetesi ise Brezilya’nın ABD büyükelçisinin yolladığı bir telgrafın Amerika’nın ülkede işkence uygulandığını bilmesine rağmen darbe hükümetine yardım ettiğini gösterdiğini yazıyor.

Mısır’dan 1975 yılında gelen bir telgrafta ise Amerikan Dışişleri’nin Kahire Üniversitesi’ndeki sol protestolarla grevleri yatıştırmak için Müslüman Kardeşler’le işbirliği yaptığını ortaya koyuyor.

Gizli olmayan bu telgrafları Ulusal Arşiv kayıtlarında okumanın mümkün olduğunu söyleyen Assange, sorunun bu yazışmaları taramanın zorluğu olduğunu söylüyor.

Assange bu belgelere ulaşmanın zorluğunun bunları gizlemenin yöntemi olduğunu söylüyor. Bu yüzden Wikileaks bu belgeleri düzenleyip ortaya çıkararak gazetecilerin ve halkın gözleri önüne seriyor: “Be belgeler halkın okuması, anlaması veya kullanmasını kolaylaştıracak şekilde düzenlenmemiş.”

Patrick Ventrell Amerikan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi. Ventrell,  “Bizim Dışişleri olarak yaptığımız, eldeki yazışmaları tarayıp gizli olmaktan çıkarmak, basmak ve halka açık hale getirmek,” diyor.

İlginizi çekebilir:  CoderDojo ile çocuklar kod yazmayı öğreniyor

WikiLeaks sitesinde 3 yıl önce ortaya çıkan gizli 250 bin belge de bulunuyor. Orduda er iken gizli belgeleri siteye sızdıran Bradley Manning ise yargılanmayı bekliyor.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, WikiLeaks bu yılki Australya seçimlerine siyasi parti olarak girecek. Partinin adayı olan Assange, Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtsız bıraktı.

Assange’a göre, WikiLeaks telgrafları, Amerika’nın bir yandan hükümetleri desteklerken bir yandan da muhalif hareketlerle sürdürdüğü ilişkileri ortaya koyuyor. Bu, galibiyeti garantilemek için aynı yarışta iki ata oynamaya benziyor. Bir gözlemciye göreyse bunun adı “diplomasi”

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir