Yılbaşı alışverişi yaparken korsanlara ‘av’ olmayın

Sudan sekerek çıkan antilopları avlayan, timsahlar gibi, ‘Hacker’ler da sizin online alışveriş yapmanızı bekliyor. Yeniyıl yaklaşıyor, haliyle herkes online alışveriş yapıyor, sevdiklerine hediyeler alıyor.

Böyle cafcaflı zamanlarda online alışverişin çığ gibi artması ‘hacker’ların da ilgisini çekiyor. Geçtiğimiz haftalarda Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenen Kara Cuma (Black Friday) indirimlerinin olduğu gün binlerce Amerika’lının kredi kartı bilgileri ‘hacker’ların eline geçti. İşte böyle durumların ülkemizde de oluşmaması açısından yeniyıl alışverişiniz için birkaç maddeyle güvenlik tüyolarını sizlerle paylaşıyorum.

1-Önce Kendi Güvenliğiniz!: İnternet üzerinden alışveriş yapmadan önce kişisel bilgisayarınızın güvenliğini sağlamalısınız. Nitekim ‘hacker’lar alışveriş yapılan sistemlere saldırmaktan ziyade kişilere yönelik saldırıda bulunuyorlar. Çünkü alışveriş sistemlerinin güvenliği, kişilerin güvenliğinden çok daha üstün. Hal böyle olunca kişisel bilgisayarınızın güvenliğini arttırmanız ve güvenlik bakımı yapmanız gerekiyor. Bunun için son yamaları yüklenmiş bir işletim sistemi olmazsa olmazların başında geliyor. Daha sonra ise kesinlikle ücretli bir internet güvenlik programı; tam güncellenmiş versiyonu olursa daha iyi olacaktır. Farkındaysanız antivirüs demedim, internet güvenlik programı dedim. Çünkü artık ‘hacker’lar sıradan bilgisayar virüsleri değil, çok daha karmaşık ve gelişmiş solucan tarzı zararlı yazılımları kullanarak sisteminizi ele geçirip bilgileriniz kaydediyorlar. Antivirüsler bu bahsettiğim karmaşık zararlıları tespit etmekte güçsüz kalıyor. Güncel bir internet güvenlik programı kullanarak web güvenliğinizi sağlamalısınız.

2-Tarayıcınızı (Browser) Sıfırlayın: ‘Hacker’larin en sevdiği yöntemlerden birisi de tarayıcılara yönelik zararlı yazılımlar geliştirmek. Günümüzde popüler olan tarayıcılara yönelik binlerce farklı varyantta zararlı yazılım internette dolaşmakta. En güncellerinden birisi de Flash Player virüsü. Sizlere tavsiyem sürekli olarak kullandığınız tarayıcınız dışında bir tarayıcıyı internetten indirip onun üzerinde online alışverişinizi yapmanız. Böylelikle sürekli kullandığınız ve eklentilerle şişirip güvenliğinden şüphe duyduğunuz tarayıcınıza kart bilgilerinizi girmemiş olacaksınız.

3-Şifre Güvenliği: Tabii ki şifrelerden bahsetmeden geçemeyiz. Milyonlarca insan sürekli uyarılara rağmen halen daha “123456789, 12345, 1234567, aaaaaa, 00000” gibi basit ve kolaylıkla hedef alınan şifreleri kullanmakta. Siz “harf, rakam, sembol” karışımı içeren bir şifreyle şifrenizi oluşturun ki kolay yem olmayın. Ayrıca her web sitesi için de aynı şifreyi kullanmamanız gerektiği konusunda artık uyarmıyorum bile.

İlginizi çekebilir:  Korsanlar bu kez Twitter'a saldırdı

4-Tanımadığınız Web Sitelerinden Uzak Durun: Malum yılbaşı fırsat zamanı, av zamanı demiştim. Bilinmeyen, tanımadığınız ve size garip gelen internet sitelerinden alışveriş yapmayın. Özellikle HTTPS ile güvenlik altına alınmamış olan web sitelerinden uzak durun. Sahte (fake) bir alışveriş sitesi mutlaka kendini ele verecek küçük detaylar barındırır. Bilinen, güvenilir, dürüst web sitelerini takip edin ve oralardan alışveriş yapın.

5-Herkese Açık Wi-Fi Noktalarından Alışveriş Yapmayın: Wireless yani kablosuz ağ üzerinden herkese açık olan kafe, lokanta, otel, havaalanı gibi noktalardan online alışveriş yapmayın. Siz beğendiğiniz bir hediyeyi sevdiklerinize alırken ‘hacker’lar bilgilerinizi ‘Sniffing’ dediğimiz yöntemle çekerek elde edebilir.

6-İndirim, Fiyat Gibi Konularda Dikkatli Olun: ‘Bugün Son! Büyük İndirimi Kaçırmayın’ şeklinde gelen e-postalara ya da Facebook, Twitter gibi sosyal ağlar üzerinden arkadaşlarınızdan gelen bağlantılara dikkat edin. Genellikle alışveriş sitelerine adreslerini tam ve doğru yazarak erişin. Kısaltma bağlantılara tıklamayın. En güvenli yol, sitenin doğrudan kendisine bilinen ve açık ismiyle adresi yazarak erişmektir.

7-Sanal Kart Sistemlerini Kullanın: Günümüzde çoğu banka artık müşterisine internetten alışveriş yapması için sanal kart veriyor. Sanal kart vb. sistemler, kredi kartınızda var olan para miktarına doğrudan erişimi engelliyor ve sanal kartınıza yatırdığınız kadarını online harcamanızı sağlıyor. ‘Hacker’lar da sadece sanal kartınızda var olan miktara erişmiş, gerçek ana hesabınıza erişememiş oluyorlar. Sanal kartınızda da alışveriş yapacağınız kadar miktarda parayı bırakın. Daha fazlasını aktarmayın.

8-Alışveriş Sonrası Hesabınızı Kontrol Edin: Her şeyi bitirip sevdiklerinizi mutlu ettikten sonra hesap hareketlerinizi kontrol edin. Size garip gelen ve bilginiz dışında yapılmış bir hesap hareketi görürseniz derhal bankanızla iletişime geçin.

Herkese mutlu ve güvenli bir yılbaşı diliyorum.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Onur Oktay

Türkiye’nin doğa harikası eşsiz illerinden birisi olan “Bolu” doğumluyum. 1999 yılından bu yana bilişim teknolojileriyle ilgileniyorum. Bu işlere bulaşan çoğu insan gibi bende IRC (Internet Relay Chat) ile uzun süre haşır neşir olduktan sonra kendimi profesyonel olarak geliştirebileceğim ve hayatımın odak noktası olacak olan sistem, network ve güvenlik alanına yöneldim. MCT, MCSE ve MCTS gibi ünvanlara sahibim. 2005 yılından bu yana profesyonel olarak özel bilişim eğitim kurumlarında Microsoft teknolojileri üzerine eğitimler veriyor, sektördeki kamu kurum ve özel kuruluşlarına güvenlik alanında danışmanlık yapıyorum. 2009 yılından bu yana resmi bir kurumda bilgi işlem merkezinde Sistem ve Güvenlik Uzmanı olarak çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir