Yılmaz: Türkiye 2023’e akıllı şehirlerle girecek

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından organize edilen 11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası’nda iletişim ve ulaştırma sektörünün gelecek trendleri konuşuldu. Şuranın panelistleri arasında yer alarak 2023’e doğru haberleşme sektörünün bugününü ve geleceğini anlatan Türk Telekom CEO’su Tahsin Yılmaz, geleceğin akıllı şehirlerinin yaşayanların ihtiyaçlarını etkin bir biçimde, en doğru maliyetle, zamanında ve sürdürülebilir bir şekilde karşılayacağını söyledi.

Bu yıl 11’incisi düzenlenen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası’nın “2023’e Doğru Haberleşme Sektörü” başlıklı paneline konuşmacı olarak katılan Türk Telekom CEO’su Tahsin Yılmaz, “2023’e, şehircilik kavramını bir üst noktaya taşıyan, sahip olduğu teknolojiyi en üst düzeyde şehir sakinlerinin hizmetine sunan akıllı şehirlerle gireceğiz. Bu değişim rüzgarına Türk Telekom olarak biz öncülük edeceğiz” dedi.

Moderatörlüğünü BTK Kurul II. Başkanı Dr. T. Ayhan Beydoğan’ın üstlendiği panelde, Türk Telekom CEO’su Tahsin Yılmaz, “Hepimizin bildiği gibi, ülkemizin 2023 hedefi, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almak” diyerek, şunları söyledi:

“Hedefimiz büyük. Türkiye’nin öncü iletişim ve yakınsama teknolojileri şirketi olarak bilgi toplumu olma hedefini çok önemsiyoruz. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’mızın açıkladığı hedefleri destekliyoruz ve sektörümüzün bu hedefleri aşacağına inanıyoruz.”

Süreci teknoloji ürünleri geliştirerek ve ihraç ederek destekliyoruz

Bu hedeflerin sadece sektörümüz için değil tüm Türkiye için büyük önem taşıdığını vurgulayan Yılmaz, “Bilişim altyapısı ve teknoloji geliştirme yeteneğinin ülkelerin gelişmişlik düzeyinin ana göstergeleri arasında yer aldığına inanıyoruz. Bugün Türk Telekom’un da öncü rolüyle liderlik ettiği bilgi teknolojileri ve iletişim sektörü, Türkiye’deki sürdürülebilir ekonomik büyümenin arkasındaki ana itici sektörlerden biridir” dedi.

Türk Telekom olarak bu süreci, teknoloji ürünleri geliştirerek ve bu teknolojileri başka ülkelere ihraç ederek desteklediklerini de belirten Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

“Türk Telekom, ‘dijital yaşam’ vizyonu ile iletişim altyapısında attığı adımlarla, Türkiye’nin dijital altyapısını en ileri teknolojilere hazır hale getirdi. Şimdi, hayatı kolaylaştıracak dijital çözümlerle yaşamdaki dijital dönüşümü gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.”

“Büyük veri” kavramı teknolojinin gündemine damga vuruyor

Türk Telekom CEO’su Tahsin Yılmaz, 2023’e doğru birey, kurum ve kamu için dijital yaşam dönüşümü hakkında da panel katılımcılarına bilgi verdi:

“Gelecek yıllarda yakınsama ürün ve hizmetlerinin hayatımızda daha fazla yer almasının yanı sıra son kullanıcıya yönelik cihazlardaki gelişim paralelinde çevrimiçi uygulamaların yaygınlaşmasını bekliyoruz. ‘Büyük veri’ kavramı teknolojinin gündemine damga vuruyor. Büyük verilerin maliyeti, düşük ortamlarda tutulması, veri merkezlerinde verinin işlenmesi ve analiz edilmesine imkan sağlayan veri ambarlarının oluşturulması, verinin gerçek zamanlı işlenerek bilgiye ve katma değere dönüştürülmesi önem kazanıyor. Büyük veriyi işleyip kendisi için değerli analizler çıkarabilen şirketler rakiplerine göre bir adım öne geçecektir, Büyük veri uygulamaları konusunda çözüm sunan şirketler de değer kazanacaktır. Türk Telekom olarak biz de, büyük veri alanında, sosyal medya analizleriyle bireysel ve kurumsal müşteri bilgilerinin birleştirilmesi ile analitik çalışmalar yapılması için altyapı çalışmaları yapıyoruz.”

Akıllı yaşam geliyor

İlginizi çekebilir:  Qualcomm, yeni nesil GPU mimarisini duyurdu

Konuşmasında, akıllı yaşamın kapılarının kamunun büyük veriyi işlemesiyle açılacağını da söyleyen Yılmaz, akıllı yaşam kavramının birçok alt bileşenden oluştuğunu vurgulayarak, bu bileşenleri şöyle sıraladı:

“Enerjiyi doğru kullanan, uzaktan erişilebilen, yaşam konforunu artıran akıllı evler… Şehircilik kavramını bir üst noktaya taşıyan, sahip olduğu teknolojiyi en üst düzeyde şehir sakinlerinin hizmetine sunan akıllı şehirler…  Artan talebi karşılayacak, trafik akışının sağlıklı şekilde işlemesini sağlayacak akıllı ulaşım sistemleri… Bulut teknolojisi, kurumların ihtiyaçlarına göre oluşturulmuş, uçtan uca ICT çözümleriyle dijital dönüşümün ivmesinden faydalanarak büyüyen akıllı ofisler…”

e-devlet projelerinin destekçisiyiz

Türk Telekom CEO’su Tahsin Yılmaz, konuşmasında e-devlet uygulamalarının geleceğinden de söz etti:

“e-devlet dönüşümünün nihai hedefi, makroekonomik büyümenin ve dolayısıyla toplumsal refahın yakalanmasıdır. e-devlet; kamu kurumları ve yerel yönetimlerin iç işleyişinin modernleşmesini; yerel yönetimlerin vatandaşlara ve işletmelere daha fazla hizmeti, daha etkin ve verimli bir şekilde sunmasını öngörüyor. Türk Telekom olarak biz de e-devlet projelerinin her zaman destekçisiyiz.”

Türkiye’nin bugününe ve geleceğine yatırım yapıyoruz

Yılmaz, teknolojiye ve altyapıya yaptıkları yatırımlarla Türkiye’yi 2023’e hazırladıklarını da vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son 7 yıla baktığımız zaman, konsolide olarak 13 milyar TL’yi aşkın yatırım yaptık. 2012 yılında yaptığımız konsolide yatırım tutarı 2.4 milyar TL oldu. 2013’ün ilk çeyreğinde 254 milyon TL, ikinci çeyreğinde ise 471 milyon TL konsolide yatırım yaptık. 2013 yılı sonuna kadar 2,2 milyar TL yatırım yapmayı hedefliyoruz. 2013 yılının ikinci çeyreği itibariyle, Türkiye’yi 171 bin kilometre fiber ağa ulaştırdık. Yaklaşık 2.2 milyon haneyi fiber kapsamına aldık. Fiber abone tabanımız yılın ikinci çeyreğinde yüzde 31 artış göstererek 361 bine ulaştı. Türkiye’nin 2023 vizyonu doğrultusunda, bilgi toplumu olma yolunda üzerimize düşeni yapmaya devam ederken, hizmet kalitemizi daha da artırmak için özel bir hassasiyet gösteriyoruz.”

Dijital yaşam dönüşümü hayatı yeniden şekillendirecek

Tahsin Yılmaz, panelde dijital yaşam dönüşümü hakkında da konuklara bilgi verdi:

“Hayatımızın pek çok alanı yeniden şekillenecek.  Evlerimizden başlayıp kamusal alanlara uzanacak olan bu değişim rüzgırına Türk Telekom olarak biz öncülük edeceğiz. Değişen pazar dinamikleri ve tüketici ihtiyaçları gereği ‘akıllı ev’ konseptinin tamamını sahiplenerek, müşterilerimizin evde ihtiyacı olan servislere odaklanarak, genişbant bağlantı hizmetimiz ve ürünlerimizle değer katacağız. Türk Telekom, IPTV, internet ve telefon hizmetini de kapsayacak şekilde güvenlik, konfor, sağlık çözümleri ve eğlence modüllerinden oluşan bir akıllı ev konsepti tasarladık. İdeal bir akıllı şehir, yaşayanların ihtiyaçlarını etkin bir biçimde, en doğru maliyetle, zamanında ve sürdürülebilir bir şekilde karşılar. Akıllı şehir uygulamalarıyla vatandaşların zamandan ve mekândan bağımsız bir şekilde her türlü platformdan merkezi ve yerel yönetimlere ulaşabilmesi büyük önem taşımaktadır. Biz bu sürecin tamamını ürün ve hizmetlerimizle destekleyerek akıllı şehircilik anlayışının hayatımızın bir parçası olması için çalışıyoruz. Türkiye’nin dijital yaşam dönüşümünde, öncelikle yerel yönetimlerindeki vatandaş odaklı uygulamaların yaygınlaştırılması gerektiğini düşünüyoruz.”

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir