Dijital aşklar hayatı nasıl değiştirdi?

Digital Age dergisi, dijital teknolojilerin ilişkilere etkisi konusunda Akampüs Gençlik Ajansı’yla birlikte ‘Dijital Aşklar’ konulu bir anket çalışması gerçekleştirdi. 17 Temmuz 2013 tarihleri arasında 901 kişiye “Dijital Aşklar” hakkında 15 soru yönetildi. Anket birbirinden ilginç sonuçlar içeriyor. İşte anketten çıkan ilginç sonuçlar:
- Ankete katılan 901 kişinin yüzde 61,60’nın kız/erkek arkadaşı varken yüzde 38,40’nın yok.
- Kız/erkek arkadaşı olanların yüzde 66,79’u sevgililerinin e-posta ve sosyal medya hesaplarının şifrelerini biliyor.
- Kız/erkek arkadaşı olmayan 329 kişinin yüzde 76,60’ı eski kız/erkek arkadaşlarının e-posta ve sosyal medya hesaplarının şifrelerini bilmiyor.
- Ankete katılan 863 kişinin yüzde 76,16’sının bir arkadaşlık sitesine üyeliği varken aynı katılımcıların yüzde 69,06’nın internet üzerinden başlayan bir ilişkisi olmuş.
- Katılımcıların yüzde 68,37’si sosyal ağlardaki hareketler nedeniyle ilişkisinde sorun yaşamadığını ifade etmiş.
- Sorun yaşayan 258 kişinin en büyük sorunu sosyal ağlardaki mesajlaşmalar (yüzde 54,65).
- İlişkilerinde sosyal ağlardaki arkadaşlar yüzünden sorun yaşayanların oranı yüzde 49,61 ile mesajlara yakınken, yapılan yorumlar yüzde 35,27 oranında ilişkiyi etkilerken, paylaşılan fotoğrafların ilişkiye olumsuz yansıma oranı yüzde 28,68. Sosyal ağlarda yapılan durum güncellemeleri ise yüzde 16,57 oranında kalıyor.
- Ankete katılanlar internet üzerinden biriyle tanışıp görüşmeye başlasa bile yüz yüze iletişimin önemli olduğuna inanıyorlar ve ayrılık kararlarını bu yönde veriyorlar. Katılımcılardan internet üzerinden başlayan ve yüz yüze görüşmeden yine “internet üzerinden biten bir ilişki oranınız var mı,” sorusuna hayır cevabı verenlerin oranı yüzde 76,36.
- Anketi yanıtlayanlara “kız/erkek arkadaşınızın Facebookprofilinine sıklıkla görüntüledikleri” sorulduğunda; günde birkaç defa kontrol edenler yüzde 28,10, hiç kontrol etmeyenler yüzde 22,50, nadiren kontrol edenler yüzde 20,48, günde bir defa kontrol edenler yüzde 15,36, haftada 2-3 defa kontrol edenler yüzde 13,57 oranlarına ulaşıldı.
- Sevgilisinin cep telefonlarını karıştırıp karıştırılmadığı sorulduğunda 840 kişinin yüzde 57,98’si hayır cevabı verirken yüzde 42,02’si evet demiş.
- Katılımcıların yüzde 68,45’nin sosyal medyada sahte bir hesabı yok.
- Sahte hesabı olanların yüzde 31,43’ü bu hesabı neden kullandıklarını açıklamayı tercih etmemiş. Bu hesaplarını daha çok yeni insanlarla tanışmak için kullananların oranı yüzde 29,39. Sevgilisini/eşini takip etmek için kullananlar yüzde 19,59 iken eski sevgilisi/eşini takip edenlerin oranı yüzde 13,47. Bunların haricinde sevgilisinin/eşinin eski sevgilisini takip etmek için sahte hesap açanların oranı ise azımsanmayacak ölçüde yüzde 6,12.
- Anlık mesajlaşma araçlarını kullanarak sürekli iletişim halinde olmak yüzde 58,53 oranıyla olumlu bulunurken yüzde 41,47’si bu araçların ilişkiyi olumsuz etkilediğini ifade etmişler.
- Açık uçlu olarak sorulan sosyal medyanın ikili ilişkilerde özel hayata kattığı en olumsuz taraf yüzde 13,78 ile herhangi bir sebebe dayanmazken, yüzde 7,35’i bunun kıskançlık olduğu söylemiş. Yüzde 3,81’i sosyal medya ile ilişkilerinde zaman kaybı yaşarken, yüzde 2,89’u güvensizlik yarattığını belirtmiş.
- Sosyal medyanın ilişkilerde özel hayata kattığı olumlu taraf ne diye sorulduğunda bir önceki soru gibi katılımcılar yüzde 14,30 oranıyla herhangi bir sebep bulamazken, yüzde 8,53’ü iletişim sağladığını, yüzde 2,36’sı haberdar olmanın olumlu bir etki olduğunu belirtmiş.
- Katılımcılar sevgililerinin cep telefonlarını karıştırıp karıştırmama konusunda kararsızken, sevgililerinin sosyal medya hesapları ve eposta şifrelerini öğrenmekte bir sakınca görmüyorlar. Zaten sevgililerinin şifrelerini büyük oranla bilen katılımcılar sevgililerinin hesaplarını kontrol etme sıklığı sorulduğunda büyük ölçüde “Hayır, etmiyorum” cevabı verdiler.
- Arkadaşlık sitelerine üyelik hâlâ revaçtayken, internet üzerinden tanışıp sevgili olanların sayısı da bir o kadar yüksek. Aynı katılımcılar ayrılık kararı verirken interneti uygun bir mecra olarak görmeyip, geleneksel yöntemleri tercih etmeye devam ediyorlar.
- İkili ilişkilerde sosyal medyadan kaynaklanan en büyük sorun yine sosyal medyadaki arkadaşlar ve buradaki mesajlaşmalar. Anlık mesajlaşma araçlarının ilişkiyi kıskançlık sebebiyle olumsuz etkilerken, iletişimi devam ettirmesi bakımından sosyal medya araçları ilişkilerde faydalı görülüyor.