Türkiye’de lisanssız yazılım oranı yüzde 2 düştü

Türkiye’de 2011-2013 arasında lisanssız yazılım kullanım oranında yüzde 2’lik bir düşüş yaşandı. Business Software Alliance (BSA) Küresel Yazılım Anketi tarafından açıklanan bulgular, özellikle işletmelerde etkili yazılım yönetimi uygulamalarına olan gereksinimin altını çiziyor.

Lisanssız korsan yazılımın büyük riski, kötü amaçlar için kullanılan yazılımdan kaynaklanan güvenlik tehditleri olarak gösterildi. Bilgisayar korsanlarının eylemleri ve veri kaybı kullanıcıların belirgin endişeleri arasında yer alıyor. 2013 yılında Türkiye’de kişisel bilgisayarlarda korsan yazılım oranının % 60 düzeyinde gerçekleştiği bildirildi.

BSA Başkanı ve CEO’su Victoria Espinel, “Birçok kişi sistemlerinde tam olarak hangi programların kurulu olduğunu bilmiyor. Bunun değişmesi lazım” diyor. “Kuruluşlarının gerçek duruma uygun bir şekilde lisansa bağlanmış yazılım kullanmalarını sağlamak için, yöneticilerin ve idarecilerin atabilecekleri basiretli adımlar var.” diyor.

BSA Küresel Yazılım Anketi, iki yılda bir BSA için IDC tarafından yapılıyor ve IDC, yaklaşık 22 bin kişisel ve iş bilgisayarı kullanıcısı ve 2 bini aşkın BT yöneticisi dahil olmak üzere, 34 pazardaki bilgisayar kullanıcılarını ankete tabi tuttu.

Araştırmada Türkiye’ye ilişkin öne çıkan bulgular şöyle:

  • Türkiye’de uygun lisanslama olmadan kurulan bilgisayar yazılımı oranı, 2011’e göre yüzde -2 puan azalarak 2013’de %60 olarak gerçekleşti. Lisanssız yazılımın toplam ticari değeri 1,077.72 Milyon TL oldu.
  • Dünyadaki bilgisayar kullanıcılarının lisanssız yazılım kullanmamak için belirttikleri temel neden, kötü amaçlı yazılımdan kaynaklanan güvenlik tehditlerinden kaçınmak olarak belirtiliyor. Lisanssız yazılım ile ilişkilendirilen riskler arasında, küresel olarak kullanıcıların % 64’ü bilgisayar korsanlarının yetkisiz erişimini temel bir endişe olarak belirtti ve %59’u veri kaybını gösterdi.
  • Dünyadaki bilgi teknolojileri (BT) yöneticileri, lisanssız yazılımın zarar verebileceği konusunda haklı endişeler ifade ediyorlar ama onların yarıdan azı şirketlerinin yazılımının uygun bir şekilde lisansa bağlandığından emin olduklarını söylüyor.
  • Türkiye’deki firmaların sadece %33’ü, uygun bir şekilde lisansa bağlanmış yazılım kullanımını gerektiren yerleşik yazılı politikalara sahiptir.
İlginizi çekebilir:  Renault'nun 2030 otomobil vizyonu: SYMBIOZ

BSA’nın Küresel Yazılım Anketi’nde öne çıkan bulgular:

  • Uygun lisanslama olmadan bilgisayar yazılımının küresel kurulum oranı, lisanssız yazılım kullanımının en yaygın olduğu gelişen ekonomiler kullanımda olan tüm bilgisayarların artan bir çoğunluğunu oluşturmaya devam ederken, 2011’de yüzde 42’den 2013’de yüzde 43’e yükselmişdi.
  • Lisanssız bilgisayar yazılımı kurulumlarının küresel olarak ticari değeri, 2013’de toplam 62.7 milyar dolara ulaştı.
  • Lisanssız bilgisayar yazılımı kurulumu genel oranının en yüksek olduğu bölge, 2013’de yüzde 62 ile Asya-Pasifik oldu. Bu, 2011’e göre 2 yüzde puanlık bir yükselişi temsil ediyor ve lisanssız kurulumların ticari değeri de 21 milyar dolara ulaşıyor.
  • Orta ve Doğu Avrupa, lisanssız yazılım kurulumlarında yüzde 61 ile ikinci en yüksek orana sahip ve onu yüzde 59 ile Güney Amerika ve yine yüzde 59 ile Orta Doğu ve Afrika izlemekte.
  • Kuzey Amerika, yüzde 19 ile lisanssız yazılım kurulumlarında en düşük bölgesel orana sahip olmaya devam ediyor ama bu yaklaşık 10.9 milyar dolar tutarında önemli bir ticari değer oluşturuyor.
  • Batı Avrupa’daki oran 2013’te üç puan düşerek yüzde 29 oldu ve bunun ticari değeri 12.8 milyar doları buldu.
  • Avrupa Birliği’nde, korsan yazılım kullanım ıoran 2013’te iki puan düşerek yüzde 31 oldu ve bunun ticari değeri 13.5 milyar dolar olarak belirlendi.

BSA Küresel Yazılım Anketi, dünyanın önde gelen bağımsız teknoloji araştırma firmalarından birisi olan IDC tarafından yürütüldü.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir