Yapay zekâ ile araç içi deneyimi daha da gelişecek

Otomotivin her alanına yatırım yapan dünyanın en büyük mobilite şirketlerinden Stellantis ve Mistral AI, bir yıldan uzun süredir araç mühendisliği, filo veri analizi, şirket içi araç satışları ve üretim alanlarındaki yapay zeka destekli projeler üzerinde birlikte çalışıyor. Mistral AI’nın büyük dil modellerindeki (LLM’ler) uzmanlığı, Stellantis’in ürün memnuniyetini, üretim kalitesini artırmak ve aynı zamanda ürün geliştirme sürelerini kısaltmak için büyük veri kümelerini hızlı bir şekilde analiz etmeye yardımcı oluyor. En güncel girişim olarak yeni nesil yapay zeka destekli araç içi asistan, sürücüler için sesle etkinleştirilen bir kullanıcı kılavuzu görevi görerek, konuşmaya dayalı etkileşimleri mümkün kılıyor. Bu iş birliği, Stellantis’in verimliliği, uyarlanabilirliği ve müşteri odaklı inovasyonunu hızlandırmaya yardımcı olmak için yapay zekadaki en son gelişmeleri hızla benimseme yaklaşımını gözler önüne seriyor.

Stellantis ve Mistral AI ile iş birliğini genişletiyor

Stellantis ve Mistral AI, birlikte sürücülerin araçlarıyla doğal dil kullanarak etkileşime girmelerini sağlayan yapay zeka destekli bir araç içi asistanın geliştirilmesi üzerinde çalışıyor. Asistan, gerçek zamanlı, sesle etkinleşen bir kullanıcı kılavuzu işlevi görüyor. Müşteriler, bu araç içi deneyimi ile araç özellikleri, sorun giderme veya uyarı mesajları hakkında soru sorabilecek veya sohbet tarzında bir etkileşim yoluyla anında rehberlik alabilecekler. Bu asistan, sorunsuz ve sezgisel bir deneyim sunarak sürekli olarak güncellenecek ve Stellantis markalarının modellerine uyarlanabilecek.

Citroën C3
Citroën C3

Stellantis genelinde yapay zeka destekli yenilikçi çözümler

Stellantis ve Mistral AI, araç içi asistan dışında, yapay zeka destekli farklı girişimleri de araştırıyor:

Malzeme Listesi (BOM) Akıllı Veri: Stellantis’e özel yapay zeka destekli bir araç, karmaşık parça veritabanlarının analizini kolaylaştırıyor. Mistral AI tarafından desteklenen bir sohbet botu, şirketin ürün verileriyle etkileşime girerek mühendislerin parça seçimlerini belirlemesine, karşılaştırmasına ve optimize etmesine yardımcı oluyor. Böylece küresel ölçekte yeniden kullanım ve verimlilik en üst düzeye çıkarılıyor.

BOM: Malzeme Listesi veya Bill of materials (BOM), üretim süreçlerinde kullanılan ve bitmiş bir ürünü bir araya getirmek için gereken bileşenlerin, malzemelerin ve yarı mamul ürünlerin tam listesini detaylandıran temel bir bilgi kaynağıdır.

Opel Frontera 2025
Opel Frontera 2025

Araç Geri Bildirim Veri Analizi: Yapay zeka, geliştirme filolarından ve anketlerden gelen verilerin işlenmesini otomatikleştirerek, eğilimleri ve düzeltici eylemleri hızla belirliyor, ürün kalitesini ve müşteri memnuniyetini artırıyor.

“Club Stellantis” Sanal Asistan: Fransa’daki Stellantis çalışanlarına şirket araçları satın alma konusunda yardımcı olan bir sohbet robotu. Bu araç, şirketin hizmeti diğer Avrupa ülkelerine de yayma hedefi göz önünde bulundurularak, birden fazla dilde sorguları ele almak üzere optimize edildi.

Yapay Zeka Destekli Anomali Algılama: Stellantis, üretim hatalarını gerçek zamanlı olarak tespit etmek için Mistral AI’nın uç bilgi işlem modellerini değerlendiriyor ve operatörlerin bileşenler piyasaya sürülmeden önce düzeltici eylemlerde bulunmasına olanak tanıyarak kalite kontrolünü ve verimliliği artırıyor.

TECNO CAMON 30 Pro 5G ile ilk karşılaşma videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Yeni videolar için buradan kanala abone olmayı unutmayın!