Türkiye’de yapay zekâ kullanımı yüzde 5,5’te kaldı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 yılı verileri, Türkiye’de işletmelerin yalnızca yüzde 5,5’inin yapay zekâ (YZ) teknolojilerini kullandığını ortaya koydu. Bu oran, 2021 yılında yüzde 2,7 seviyesindeydi. Yapay zekâ kullanmayan işletmelerin yüzde 78,9’u bu durumun temel nedeni olarak uzman eksikliğini gösterirken, yüzde 74,2’si yüksek maliyetleri gerekçe olarak belirtti.
TÜİK’in yayımladığı rapora göre, girişimlerin yalnızca yüzde 8,4’ü yapay zekâ teknolojilerini kullanmayı düşündüğünü beyan etti. Girişimlerin çalışan sayılarına göre dağılımında ise 10-49 çalışanı olan işletmelerin yüzde 7,8’i, 50-249 çalışanı olanların yüzde 10,8’i ve 250 ve üzeri çalışanı olan işletmelerin yüzde 17,4’ü yapay zekâ kullanımını gelecekte değerlendirebileceğini belirtti.
IAS Teknoloji’nin CTO’su Bahtiyar Tan, yapay zekâ kullanım oranlarının düşük olmasının ardında uzman eksikliği ve maliyet engellerinin yattığını vurguladı. Tan, “İşletmeleri yapay zekâdan uzak tutan en önemli neden uzman eksikliği. IAS olarak bu teknolojileri daha erişilebilir hale getirerek kullanıcı dostu çözümler sunmayı hedefliyoruz” dedi.
IAS, ERP sistemlerine yönelik yapay zekâ entegrasyonu çalışmalarıyla öne çıkıyor. Şirket, bu entegrasyonla işletmelere gelişmiş veri analizi, otomatikleştirilmiş iş akışları ve daha hızlı karar alma süreçleri sunmayı amaçlıyor. Tan, bu kapsamda yürüttükleri çalışmaların, işletmelerin operasyonel verimliliğini artıracağını ifade etti.

Yapay zekâ kullanımı, işletme ölçeğine göre farklılık gösteriyor. TÜİK verilerine göre:
Büyük ölçekli işletmelerde (250+ çalışan) yapay zekâ kullanım oranı yüzde 22,3’e ulaştı. Bu gruptaki firmalar daha çok müşteri ilişkileri yönetimi, pazarlama ve veri analitiği alanlarında yapay zekâdan faydalanıyor.
Orta ölçekli işletmelerde (50-249 çalışan) bu oran yüzde 6,7 iken, bu işletmeler yapay zekâyı süreç otomasyonu ve lojistik alanlarında kullanıyor.
Küçük ölçekli işletmelerde (10-49 çalışan) ise yapay zekâ kullanımı yüzde 3,5 ile sınırlı kalıyor. Bu grupta temel chatbot ve giriş seviyesi veri analitiği çözümleri öne çıkıyor.
Uzman eksikliğinin yanı sıra maliyet ve mevcut altyapı ile uyumsuzluk da işletmelerin yapay zekâya geçişte karşılaştıkları başlıca zorluklar arasında yer alıyor. TÜİK verileri, işletmelerin yüzde 69,3’ünün mevcut yazılım ve sistemlerin uyumsuzluğunu da engelleyici bir unsur olarak gördüğünü ortaya koyuyor.
Elde edilen bulgular, Türkiye’de yapay zekâ teknolojilerine yönelik ilginin giderek arttığını ancak bu teknolojilere erişimde ciddi yapısal engellerin bulunduğunu gösteriyor. Yapay zekâ çözümlerini daha erişilebilir hale getirmeyi hedefleyen girişimlerin sayısının artması, bu alandaki dönüşüm sürecini hızlandırabilir.
Video: HyperX Alloy Rise | Mekanik Oyun Klavyesi
Yeni videolar için buradan abone olun!