Boykot kampanyası Facebook’u paniğe soktu

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın, Facebook’un Türk makamlarıyla işbirliği yaptığı yönündeki açıklamasına şirketten cevap geldi. Bakan Yıldırım, Facebook’un Twitter’ın aksine Türkiye’de ofisi bulunduğunu ve gerektiğinde adli mercilerle bilgi paylaşımı yaptığını söylemişti. Facebook’tan gelen açıklamada, bu bilgi paylaşımı yalanlanmıyor sadece Gezi Parkı süreciyle ilgili -henüz istenmediğinden olmalı- bilgi verilmediği ifade ediliyor. Facebook’un açıklaması şöyle:
Facebook, protesto olaylarıyla bağlantılı olarak Türkiye’deki devlet otoriteleriyle herhangi bir kullanıcı bilgisi paylaşmamıştır. Genel olarak, Türkiye’deki devlet otoritelerinden gelen bilgi talepleri; yaşamsal ya da çocukları tehdit eden bir konu içermediği müddetçe (ki bu kapsamdaki talepler, bize ulaşan taleplerin çok küçük bir kısmını oluşturmaktadır) kabul edilmemekte ve resmi yasal kanallara yönlendirilmektedir. İnternet şirketlerinin Türkiye’deki asayiş otoriteleriyle daha sıklıkla kullanıcı bilgisi paylaşmasını gerektirebilecek yasal düzenleme önerileriyle ilgili endişelerimiz bulunmaktadır. Türkiye hükümetinin temsilcileriyle, bu hafta Silikon Vadisi’ne gerçekleştirecekleri ziyaret esnasında bir araya geleceğiz ve yasal düzenleme önerileriyle ilgili güçlü endişelerimizi kendilerine doğrudan da aktaracağız.
Son olarak belirtelim ki Facebook’un açıklamasının, Bakan Yıldırım’ın açıklamasından sonra Twitter’da Facebook’a karşı boykot kampanyası başlatılmasının hemen ardından gelmesi dikkat çekici bulunuyor.