telif hakları

AB’nin telif hakları reformuna internet devleri karşı çıktı

Avrupa Birliği, Google ve Facebook gibi internet devlerini doğrudan etkileyecek yeni telif hakları yasasını onayladı. Yeni uygulamalar, yaratıcı endüstrilerin adil tazminat haklarını koruma amacıyla uygulamaya koyulacak.

Avrupa Komisyonu’nun, yaratıcı endüstrilerin telif haklarının adil bir şekilde korunması için iki yıl önce gündeme getirdiği telif hakları reformu Avrupa Parlamentosu’nda onaylandı.

AP’nin Pazartesi günü onayladığı karar uyarınca Google, Youtube, Facebook’un da aralarında olduğu internet platformları müzisyenler, oyuncular, yazarlar, gazeteciler ve yayıncılar gibi yaratıcı endüstriye dahil kurum ve kişilerin eserlerini kullanmadan önce anlaşma imzalamak zorunda kalacak.

‘Telif hakları reformu bulmacanın eksik parçası’

Reformdan etkilenecek kurumlar AB’nin bu adımını eleştirirken, birçok yetkili ve uzman bunun telif hakları açısından gerekli olduğunu savunuyor. Reformla ilgili çalışmaları başlatan Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Clausde Junker konuyla ilgili açıklamasında, “Konu Avrupa’nın tek dijital pazar hedefi olduğunda, telif hakları reformu bulmacanın eksik parçası” ifadelerini kullandı.

Kararı protesto eden internet sayfası Wikipedia, Mart ayında birçok Avrupa Birliği ülkesinde hizmet vermeyi durdurdu. Finlandiya, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Polonya ve İsveç de yeni uygulamalara karşı çıktı. Ancak Fransa ve Almanya da dahil 19 AB ülkesi kararı onaylarken, Belçika, Estonya ve Slovenya çekimser oy kullandı.

‘Avrupa’nın dijital ekonomisine zarar verir’

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, internet devi Google’dan yapılan açıklamada sözkonusu yeni uygulamaların Avrupa’nın dijital teknolojiye dayalı ekonomisini ciddi anlamda yıpratacağı savunuldu. Diğer taraftan bir kısım uzmansa küçük çaplı firmaların büyük firmalardan daha fazla etkileneceği görüşünde.

Korsan Partisi üyesi, Avrupa Birliği milletvekili Julia Reda da yeni telif hakları uygulamalarına baştan beri karşı çıkanlar arasında. Reda, karara muhalif olanların mahkemeye başvuruda bulunabileceklerini ancak bunun yavaş ve zorlu bir süreç olacağını hatırlattı.

İlginizi çekebilir:  Spotify’a her 3 saniyede 1 yeni abone

Reda bu nedenle öncelikle uygulamanın tam olarak ne şekilde gerçekleşeceğini görmenin daha uygun olacağı görüşünü savundu. AB üyelerinin yeni telif hakları yasasını iki yıl içerisinde uygulamaya koyması gerekiyor.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir