MonitorMinor

Afetlerde haberleşme kesintisiz ve ücretsiz olacak

GSM operatörleriyle toplantı yaptıklarını belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 3 GSM operatörünün afet durumumda kesintisiz haberleşmeyi ücretsiz ve kesintisiz sağlamak amacıyla ortak hat kuracaklarını açıkladı.

Sistem 3 ay içinde hayata geçecek

Oktay, konuyla ilgili, “Mevcutta olan 3 operatörümüzün, toplam kapasitesi 118 milyon, bunu 175 milyona çıkarılmasını ilgili karar aldık. 3 ay içerisinde afet durumunda kullanılacak ücretsiz hat devreye alınacak” açıklaması yaptı.

Şebeke cevap veremez hale geliyor

Cumhurbaşkanı Fuat Oktay, Normal zamanlarda 20 milyon kişinin birbirini aradığı şebekede deprem olduğumda aynı anda 160 milyon kişinin arama yapmaya çalıştığını ve bu nedenle sistemin cevap veremez hale geldiğini söyledi.

Kapasite artışı için 6 ay süre

Konuyla ilgili GSM operatörü temsilcilerinden gerekli izahatları aldıklarını belirten Oktay, “Mevcutta olan 3 operatörümüzün, toplam kapasitesi 118 milyon kişi. Bunu 175 milyona çıkarılmasını ilgili operatörler arasında paylaşımlarını yaptık. 6 ay sürede bu kapasiteye ulaşacaklar” dedi.

5G’ye geçince sorun kalmayacak

Oktay, sözlerine şöyle devam etti: “5G’ye geçildiğinde orta ve uzun vadede bir sorun kalmıyor. Biz şu anda tüm kurumlarımızla GSM şirketlerimizle birlikte bakanlığımızın takibiyle iletişimin en sağlıklı sağlanacağını bir yapı oluşturmaya çalışıyoruz.

Toplanma alanlarında ücretsiz WiFi hizmeti

Alt yapısı hazır olan daha doğrusu yapıya müsait olan toplanma alanında haberleşme sağlanacağı WiFi hatları kurulacak. O alanlarda iletişim sağlanacak.

Kamuda sayısal telsizle iletişim gündemde

Telsiz sistemiyle ilgili farklı çalışmalar var. Sayısal telsiz diye ifade ettiğimiz, karar vericilerin ve depremi yönetecek ekibin kendi içindeki sesi kesintisiz sağlayacağı sistemin hızlı bir şekilde ayağa kaldırılmasını aldık.”

Yazıyı Oylayın
İlginizi çekebilir:  Türk Telekom Grubu, mobilde liderlik iddiasında

Yazar: Melih Bayram Dede

TechnoLogic'in Kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni. Gazeteciliğe 1993’te başladı. Çeşitli yayınlarda teknoloji editörü olarak görev yaptı, TV programları hazırlayıp sundu. İnsan Yayınları tarafından yayımlanan “İnternet” ile Liz Yayınları tarafından yayımlanan “Teknoloji ve Hayat” adlı kitapların yazarı. Sürekli Basın Kartı sahibi. Bilişim Medyası Derneği ve Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti üyesi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir