Hatchback

Hatchback ve SUV: Otomobil Dünyasının Karşılaştırması

Tarihte ilk kez Citroën tarafından üretilen Hatchback araba 1939 yılında otomobil dünyasına tanıtılmıştı. Traction Avant modelli araç, yuvarlak ve zarif hatlara sahipti. Fransa’nın gördüğü en güzel araçlardan biri olan bu Hatchback otomobil, önden çekişli olması sebebiyle “Traction Avant” olarak kodlanmıştı. Bu araç, ilk “HB” kasa kodlu otomobil olarak hafızalarda yer edinmeyi başarmıştı. Nitekim sürücülerin de oldukça beğendiği araç yeni modellerle piyasaya sürülmeye devam etti.

“Hatchback ne demek?” sorusuna kısaca yanıt vermek gerekirse bu araç, kompakt yapısı ve esnek manevra kabiliyetiyle öne çıkan bir araç türüdür. Özellikle kalabalık metropol hayatında kolay park yeri bulma, daracık sokaklarda bile rahat hareket etme gibi avantajlara sahiptir. 80 yılı aşkın bir süredir tercih edilen bu otomobiller, pratik kullanımlarıyla öne çıkar.

Görüntü ve kullanım amaçları itibariyle Hatchback’lerle birçok zıt yöne sahip olan SUV’ların da popüler olma dönemi aynı zamanlara rastlar. İkinci dünya savaşı yıllarından itibaren tercih edilen bu araç modeli, zorlu arazi koşulları için üretilmiştir. Kolay bir şekilde engelleri aşmak için kullanılan SUV araç, o zamanki adıyla “suburban” tipi otomobiller, günümüzdekilerden bir hayli farklıydı.

Günümüz SUV araba modelleri ile özdeşleşen araçların çıkışı ise 1975 yılını bulmuştur. Gerek şehir dışı ve off-road gerekse şehir içinde kullanımı yaygın olan bu modeller, pek çok sürücünün hayranlığını kazanmıştır. 2017 çıkışlı olan Citroën modern SUV araçlar da bu modellere kendine özgü dokunuşunu katmıştır.

Hatchback ve SUV Nedir? Temel Farklılıklar Nelerdir?

Hatchback, hacim olarak daha küçük, arka tekerlek ile tampon mesafesinin az olduğu otomobil modellerine verilen bir isimdir. Otomobil furyasında bu araçlar, “HB” kasa kodu ile ifade edilir. Şehir içi trafiği için oldukça ideal ve pratik araçlardır. Keskin virajlardan ve dar yollardan rahatlıkla geçerler. Park yapmak, hatchback arabalar ile oldukça basittir. İki araç arasına rahatlıkla girilebilirken küçük hamlelerle aynı yerden çıkılabilir.

SUV araçlar ise tam aksine geniş bir iskelete sahiptir. “SUV ne demek?” sorusuna yerden yüksek, dört çekişli ve arazi sürüş yetenekleriyle donatılmış araçlar şeklinde yanıt verilebilir. Türkçe’de SUV açılımı “Sports Utility Vehicle” yani Sportif Çok Amaçlı Araç şeklinde olsa da ilk amaçları zorlu arazi koşullarına karşı dayanıklılık sağlamaktır. Buna uygun olarak SUV’lar; güçlü motor ve şanzıman, yüksek tork gücü ve hacimli bir şasiye sahiptir. Günümüz dünyasında SUV modelleri hem arazi koşulları hem şehre uygun şekilde tasarlansa da kaputun altında halen güçlü bir motor bulunur.

İlginizi çekebilir:  İstanbul, trafik yoğunluğunda dünya ikincisi

İki araç türü arasındaki farklar genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Hatchback’ler genellikle kompakt boyutlarda olup daha kısa ve daha alçaktır. SUV’lar ise daha yüksek ve geniş yapısıyla dikkat çeker.
  • SUV’lar, arazi sürüşleri için daha uygun bir yapıya sahiptir. Hatchback’ler ise genellikle düz yollarda daha iyi performans gösterir.
  • SUV’lar, genellikle hatchback’lere göre daha geniş iç hacme sahip olup daha fazla yolcu ve bagaj kapasitesi sunar.
  • Bu farklılıkları göz önünde bulundurarak kullanım amacınıza en uygun modeli seçebilirsiniz.

Şehir içi Kullanım İçin Hangisi Daha Uygun Hatchback Mi, SUV Mu?

Şehir içi kullanım söz konusu olduğunda “HB” kasa kodlu araçların daha kolay bir sürüş deneyimi sunduğu aşikardır. Ancak gelişen teknoloji ile beraber günümüz SUV’larında da şehir içi kullanım oldukça konforlu bir hale gelmiştir. SUV araçlar, artık şehir içinde de şehir dışında da kullanıcısına maksimum rahatlık sağlamaktadır. Fakat kullanım uygunluğu kişiye göre değişebilir.

Aracınızı park etmede zorluk yaşayan biriyseniz ve bu konuda gerçekten ter döküyorsanız, daha küçük iskeletli otomobillerden yana tercihinizi kullanabilirsiniz. Aksine dağlık bir arazide yaşıyor ve aracınızı kullanırken devamlı çukurlardan kaçmak istemiyorsanız o zaman yerden yüksek, süspansiyonu sağlam bir araba alabilirsiniz. SUV ve Hatchback arasında kararsız kaldıysanız kullanım amacınızı göz önüne alarak doğru seçimi yapabilirsiniz.

Performans ve Yakıt Verimliliği Açısından Hangisi Daha İyi

SUV’lar son derece güçlü ve heybetli araçlardır. Ancak bu gücün karşılığını vermek için buna uygun bir yakıt tüketimi yapması gerekir. Yine de günümüzde gelişen teknoloji sayesinde daha az yakıt kullanarak daha yüksek güç sağlayabilmektedir. Gerek SUV’lar gerekse Hatchback otomobiller yakıt verimliliği açısından sürücülerin beklentilerini karşılar. Dolayısıyla performans ve verimilik dengesi açısından karar vermek tamamen bireysel ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize bağlıdır.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir