İkinci el

İkinci el otomobilde fiyatlar düştü talep arttı

Son aylarda döviz kurundaki ani artışla birlikte durma noktasına gelen otomotiv satışlarında, tekrar canlanma başladı. Dolar ve Euro’daki düşüş, otomobil fiyatlarına indirim olarak yansırken, özellikle ikinci el pazarında hareketlilik yaşanıyor. TÜİK verilerine göre, 2021 Ekim sonu itibarıyla ikinci el otomotiv satışları, 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 15,4 azalarak 6 milyon 776 bin adede gerilemişti. Dövizdeki düşüşle birlikte ikinci el otomotiv pazarında hareketlilik sinyalleri gelmeye başladı.

“Fiyatların inmesi talebi canlandıracak”

Kurlardaki dalgalanma nedeniyle ikinci el araç pazarında aylardır süren bir durgunluk olduğunu söyleyen VavaCars Pazarlama Direktörü Alper Karaer, 2021 yılının hem sıfır araç hem de ikinci el pazarı açısından zorlu geçtiğini kaydetti. Karaer, sözlerine şöyle devam etti: “2021 yılına baktığımızda bir yılda 6 lira yükselen dolar kuru yüzde 80 civarında artmış durumda. Diğer yandan arz talep dengesinin de ikinci el lehine işlediğini görüyoruz. Çip krizinin sonucu olarak yeni araç tedarikindeki sorun halen çözülmedi ve yakın zamanda da çözülecek gibi görünmüyor. Bu da talebin büyük oranda ikinci ele kaymasını sağlıyor.”

“İkinci elde ertelenen talep satışa dönecek”

Döviz kurundaki normalleşmeyle birlikte piyasanın dengeleneceğini ve özellikle ikinci elde ertelenen talebin satışa döneceğini belirten Karaer, şu değerlendirmeyi yaptı: “İkinci elde fiyatlar 18 Aralık’a kadar sürekli artış göstermişti. Ancak 18 Aralık’tan sonra döviz kurlarındaki ani düşüşle birlikte pazar genelinde fiyatlarda yüzde 12 civarında gerileme gözlemledik. Paralelinde de ilan sayılarında düzenli bir artış görmeye başladık. Yani hem fiyatlarda bir azalma hem de arzda bir artış gerçekleşti. Uzun zamandır ertelenen bir talep var. Kurdaki normalleşmeyle birlikte fiyatların inecek olması, pazarı tekrar canlandıracaktır.”

İlginizi çekebilir:  İkinci el cihazların yüzde 90'ınında hassas bilgiler kalıyor

Baseus Encok W05 TWS kablosuz kulaklık incelemesi

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir