İçindekiler
Türkiye’nin enerji dönüşümünde önemli adımlar attığı günümüzde ısı pompalarının kilit bir role sahip olduğunu belirten DemirDöküm CEO’su Alper Avdel, “Isı pompaları, sadece enerji verimliliği sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda çevresel sürdürülebilirliğini destekleyecek. DemirDöküm olarak, yerel üretim ve sürdürülebilir enerji politikalarını benimseyerek, ısı pompalarının Türkiye’de yaygınlaşmasına öncülük etmekten mutluyuz. Enerji tasarrufu yapmak, çevreyi korumak ve ekonomik faydalar elde etmek isteyen herkes için ısı pompaları, yeşil bir geleceğin anahtarı olacak” açıklamasını yaptı.
Çevre dostu ve enerji tasarruflu özellikleriyle ısı pompaları, son yıllarda popülerlik kazanıyor. Geleneksel ısıtma sistemlerine göre daha az enerji tüketen bu sistemler, çevresel sürdürülebilirliğe önemli katkı sağlıyor. Fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltarak, karbon ayak izini minimuma indiren ısı pompaları, kullanıcılara ısıtma, soğutma ve su ısıtma imkanlarını tek bir cihazla sunuyor.
Isı pompalarının sağladığı enerji tasarrufuyla birlikte sunduğu konfora dikkat çeken DemirDöküm CEO’su Alper Avdel, “Farklı ihtiyaçlar için farklı cihazlar satın almak yerine tek bir cihaz, ısıtma, soğutma ve sıcak su ihtiyacını karşılayabiliyor. Konutlardan iş yerlerine, ticari binalardan sanayi tesislerine kadar geniş bir kullanım alanına sahip olan ısı pompaları bacasız olmaları sebebiyle çalışırken atık gaz oluşturmuyorlar ve kullanımları son derece basit. Elektrikle çalıştığı için sadece ısı pompasını çalıştırarak istenilen ısı konforuna hızla ulaşmak mümkün. 1 birim elektrik tüketimine karşılık 5 birim enerji elde etme kabiliyeti sunan cihazların bakım ve temizlik gereksinimi, kazan ve kombi sistemlere göre çok daha düşük” açıklamasını yaptı.
Isı pompalarının gelecekte daha akıllı ve etkili hale gelerek kullanıcı ihtiyaçlarına daha fazla cevap vereceğini belirten Alper Avdel şöyle konuştu: “DemirDöküm, sadece Türkiye’de sanayinin gelişimine tanıklık etmekle kalmadı, aynı zamanda ilk döküm radyatör, panel radyatör, şofben, kombi ve yoğuşmalı kombiyi geliştirerek tüketicilerimize sundu. 10 yıldır ısı pompaları üzerinde çalışıyoruz. Geçen 6 yıl içinde ısı pompası ürün ailemize yeni özellikler ekleyip çeşitlendirmeye devam ettik. Isı pompaları, enerji tasarruflu ve çevre dostu olmasının yanı sıra yaşam kalitesini artırma potansiyeline sahip. DemirDöküm olarak, yerel üretim ve sürdürülebilir enerji politikalarını benimseyerek ısı pompalarının Türkiye’de yaygınlaşmasına öncülük etmekten ve enerji dönüşümünün destekçisi olmaktan mutluluk duyuyoruz.”
Isı pompalarının kullanımına yönelik bilgi paylaşımında bulunan DemirDöküm CEO’su Avdel, “Avrupa’da 1,5 milyon adet hacme ulaşan ısı pompası pazarı Türkiye’de son yıllarda önemli bir büyüme göstererek 15 bin adetlere ulaştı. Pazarın önümüzdeki dönemde hızlı bir büyüme göstereceğini ve hacminin önemli ölçüde artacağını öngörüyoruz. Türkiye enerji hedefleri doğrultusunda pazarda yaygın olarak kullanılan yüksek verimli kombilerin yanı sıra ısı pompası pazarının da gelişmesi enerji çeşitliliği politikasının desteklenmesi açısından da önemli olacak” dedi.
Isı pompası nedir?
Isı pompası, evlerde ısıtma, soğutma ve sıcak su sağlamak için kullanılan enerji verimli bir sistemdir. Temel çalışma prensibi, çevredeki havadan, sudan veya topraktan alınan ısıyı transfer ederek evin içine veya dışına taşımaktır. Isı pompaları, enerji tüketimini azaltarak çevre dostu bir ısınma ve soğutma çözümü sunar.
Bir ısı pompası, temelde dört ana bileşenden oluşur:
- Evaporatör (Buharlaştırıcı): Dış ortamdan ısı çeker ve soğutucu akışkanı buharlaştırır.
- Kompresör: Buharlaşan soğutucu akışkanı sıkıştırarak basıncını artırır ve sıcaklığını yükseltir.
- Kondansatör: Yüksek basınçlı sıcak soğutucu akışkanını yoğuşturarak evin içine ısı transfer eder.
- Genleşme Vanası: Soğutucu akışkanın basıncını düşürerek tekrar buharlaştırma süreci için hazır hale getirir.
Isı pompası nasıl çalışır?
Isı pompaları, elektrik enerjisi kullanarak çevreden topladıkları ısıyı evin ısıtma veya soğutma sistemine aktarırlar. Bu sayede, klasik ısıtma sistemlerine göre daha az enerji harcarlar ve karbon salınımını azaltırlar. Özellikle enerji maliyetlerinin yüksek olduğu ve çevresel bilincin arttığı günümüzde, ısı pompaları konutlarda giderek daha popüler hale gelmektedir.
Fitbit Versa 2 akıllı saat kutusundan çıkıyor
Yeni videolardan haberdar olmak için buradan kanala abone olmayı unutmayın!