Michio Kaku: Geleceğin kazananı tüketici olacak

Türkiye’nin en kapsamlı teknoloji etkinliklerinden Turkcell Teknoloji Zirvesi’nin ikinci günü hareketli geçti. 2010 yılından bu yana kapsamı ve katılımcı kitlesi daha da genişleyen Zirve’ye iki gün boyunca toplamda 12 bin kişi katıldı.

Teknoloji Zirvesi’nin ikinci gününde açılış konuşmasını Turkcell Kurumsal Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş gerçekleştirdi. Kulabaş’ın ardından sahneyi, dünyanın en zeki insanlarından biri kabul edilen ünlü fizikçi Dr. Michio Kaku aldı. Gelecek 20 yıla dair öngörülerini katılımcılarla paylaşan Kaku, bilimsel ve teknolojik gelişmeler neticesinde ticari kapitalizmin sonunun geldiğini ifade etti. Dr. Kaku, entelektüel sermayeye dayalı “mükemmel kapitalizm” sayesinde esas olarak tüketicilerin kazançlı çıkacağını söyledi.

Turkcell’in kurumsal müşterilerini ve iş ortaklarını bilim ve teknoloji dünyasının fikir önderleriyle buluşturmak amacıyla hayata geçirdiği ve alanında ülkenin en kapsamlı etkinliklerinden biri haline gelen Turkcell Teknoloji Zirvesi, bugün sona erdi. Katılımcı ve konuşmacı sayısı her yıl daha da artan etkinlik bu yıl 2 güne yayıldı, 12 bin katılımcı ağırladı, 112 oturumda sahne alan 200’ü aşkın fikir önderi, teknolojik dönüşümün iş dünyasına etkilerini tartıştı.

Ana teması “İleri Turkcell teknolojisiyle şirketinizi geleceğe taşımak” olan Zirve’nin ikinci gününde açılışı, “Mobil Nesil” başlıklı konuşmasıyla Turkcell Kurumsal Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş gerçekleştirdi. Kulabaş’ın ardından ünlü fizikçi ve fütürist Michio Kaku, ana konuşmacı olarak sahne aldı.

Kulabaş: “Mobil nesil, iş dünyasında oyunun kurallarını değiştirecek.”

Turkcell Kurumsal Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş, bugün 25 yaşına kadar olan kuşağın internet ve teknolojiyle olan ilişkisinden dolayı “mobil nesil” olarak adlandırıldığını ifade etti. Kulabaş, doğdukları günden bu yana hayatlarında internet olan, bilim ve teknolojiyle barışık bu kuşağın 2023 yılına gelindiğinde 84 milyonluk nüfusumuzun yüzde 21’ini oluşturarak çoğunluk haline geleceğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Mobil nesil çoğunluğa gidiyor. 2023 yılına geldiğimizde iş hayatında ve tüketicilerde ana grup olacaklar. Tüketici profilinin hızlı bir evrim geçirdiği bu dönemde, ürün ve hizmetlerini daha geniş kitlelere yaymak isteyen şirketlerin bu dünyaya uyum sağlamak için stratejilerini gözden geçirmesi kaçınılmaz. Yani şimdiden söyleyebiliriz, mobil nesil iş dünyasında oyunun kurallarını değiştirecek.”

Kulabaş’ın ardından günün ana konuşmacısı Dr. Michio Kaku, “Gelecek 20 yıl” başlıklı sunumunu Turkcell Teknoloji Zirvesi katılımcılarıyla paylaştı.

Kaku: “Mükemmel kapitalizm”e doğru gidiyoruz

Kaku şunları söyledi: “Bir fizikçiden neden gelecek hakkına konuşması istenir? Çünkü biz transistörü keşfettik, lazeri, televizyonu, radyoyu, radarı keşfettik, X-ray cihazını, MRI cihazını, uzay programını ve GPS sistemini biz yaptık. 20. yüzyılı fizikçiler keşfetti, 21. yüzyılı da keşfetmeye devam ediyor. Zenginlik bilim ve teknolojiden geliyor. Her 80 yılda bir yeni bir inovasyon dalgası oluştuğunu görüyoruz.

İlk dalga buhar makinasının icadıydı, ikinci dalga, elektrik ve otomobil ile geldi, üçüncüsü ileri teknolojiydi; bilgisayarlar, uydular, lazerler, telekomünikasyon ve internet sürdürülebilir olmayan bir zenginlik yarattı. Peki dördüncü dalga ne olacak? Biyoteknoloji, yapay zekâ ve nano-teknolojinin gelişmesiyle tüm endüstrilerin tek tek dijitalleşeceğini söyleyebiliriz. 10 yıla kadar bilgisayar çiplerinin fiyatı 1 kuruşa düşecek, böylece bilgisayarlar ve internet her yerde ve hiçbir yerde olacak. Önce müzik endüstrisi dijitalleşti.

Bugün medya dijitalleşiyor. Gazeteler ve dergiler buna ayak uyduramayınca batıp gidiyor. Ulaşım, tıp, eğitim dijitalleşecek. Gelecekte oturma odanızın dört duvarı dijital ekranlarla kaplı olacak. Camı olmayan 3D televizyonlar izleyeceğiz. Ofislerde PC olmayacak, kullan-at bilgisayarlar buluta bağlı olduğundan bilgi zahmetsizce ve kendiliğinden evden ofise ofisten arabaya transfer olacak.

Bir yeriniz ağrıdığında duvar kâğıdınızın önüne geçip “robot doktor”a muayene olabileceksiniz. Alışveriş de dijitalleşecek ve internetten alışveriş yaparken 3 boyutlu olarak vücut ölçülerinizi bulutta sakladığınızdan aldığınız her şey üzerinize olacak. 3D yazıcılar ile üretim dijitalleşecek. Seri üretim değil seri kişiselleştirme mümkün olacak.

Tüm bunların sonucunda, “mükemmel kapitalizm”e doğru gidiyoruz. Kapitalizm, malın fiyatını arz-talep dengesine bağlı olarak belirler. Bu durumda kandırılıp kandırılmadığınızı, kâr marjını, o ürünün gerçekten o kadar edip etmediğini bilemezsiniz. Oysa teknolojinin yardımıyla cep telefonumuzda bütün bu bilgileri, insanların o ürün hakkında ne dediğini, en uygun fiyatı bulup bulmadığınızı öğrenebilirsiniz.

Yani geleceğin kazananı tüketici olacak. Ticari kapitalizmden entelektüel kapitalizme doğru gidiyoruz. Kazanan uluslar, entelektüel kapitalizmi doğru kavrayanlar olacak. Bu durumda kazanan inovasyoncular, hayal kuranlar, bilimi ve teknolojiyi doğru kullananlar olacak.”

İlginizi çekebilir:  Bimsa, ATM’nin mucidi Diebold’la el sıkıştı

Dr. Michio Kaku kimdir?

Küçük yaştan itibaren bilime karşı büyük bir sevgi besleyen Dr. Michio Kaku lisedeyken ailesinin garajında, bir bilim fuarı projesi için anti madde üretebilecek güçte gamma ışınları oluşturmak amacıyla bir partikül hızlandırıcısı yaptı. Harvard Üniversitesi fizik bölümünü 1968 yılında en yüksek dereceyle bitirdi ve ardından 1972 yılında University of California, Berkeley’de doktorasını tamamladı.

City College of New York’ta teorik fizik alanında Henry Semat profesörü olan Michio Kaku, Akademik yaşamı içerisinde süper sicim teorisi, süper yerçekimi, süper simetri, hadronik fizik dahil olmak çeşitli konularda 70’in üzerinde makale yayınladı. Sicim alanı teorisinin mucitlerinden biri olan Kaku, aynı zamanda Harvard, Princeton ve New York University gibi prestijli eğitim kurumlarda fizik dersleri verdi.

Dünya üzerinde 130’un üzerinde radyo istasyonunda yayınlanan, dünyanın en büyük bilim programları arasında olan “Explorations” ve “Science Fantastic” adlı haftalık radyo yayınlarının sunuculuğunu üstlendi. Hem televizyon hem de sinemada çeşitli defalar oyunculuk yaptı. Dr. Kaku’nun televizyon deneyimleri arasında NOVA (PBS) ve Horizon (BBC), The Colbert Report, The Daily Show, Evrenin Sırları (Discovery Channel) yer alıyor. Ayrıca Emmy adayı belgesel “Me & Isaac Newton”ta da rol aldı. Kitapları arasında New York Times’ın en çok satanlar listesine giren şu üç eseri bulunuyor: “Physics of the Impossible”, “Physics of the Future” ve “Future of the Mind”.

Dünyada bilim alanında en çok tanınan kişilerden biri olan Michio Kaku, iki alanda uluslararası kabul gören bir otoritedir. Bu alanlardan ilki, Dr. Kaku’nun tamamlamaya çalıştığı Einstein’ın birleşik alan kuramıdır. İkincisi ise bilim alanındaki en son araştırmalara dayanarak iş, ticaret ve finans alanlarını etkileyen trendlerin öngörülmesidir.

MakerFaire

Genç “maker”ın başarısı iş dünyasına örnek oldu

Turkcell Kurumsal Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş, konuşması sırasında genç bir “maker”ı sahneye davet etti. 17 yaşındaki Kaan Göksal adındaki Robert College son sınıf öğrencisi genç, iş dünyasından katılımcılara hem “Maker Hareketi” hakkında bilgi verdi hem de kendi üretimlerinden örnekler gösterdi.

Aynı zamanda Turkcell’in Geleceği Yazanlar programının üyesi olan genç mucit konuşmasında şunları söyledi: “Maker kültürü yaratıcılığı inovasyou üretmeyi teşvik eden bir kültür. Artık yaratıcılık ve teknoloji birleşti. Eskiden yoğurt kabından saksı yaparken şimdi bunları 3 boyutlu yazıcılarda basmaya başladık. Yaptığım ürünlerden biri de bir 3 boyutlu yazıcı. Bu yazıcıyı bir başka 3 boyutlu yazıcıda bastırdığım parçalarla yaptım.”

“Akıllı Priz” ile elektrikten tasarruf

Kaan Göksal’ın ürettiği bir başka ürün de elektrikten tasarruf etmeyi sağlayan Akıllı Priz. Makineler arası iletişim (M2M) teknolojisiyle çalışan bu priz, elektrik tüketimi fiyatlarının kullanım saatine göre değişiklik göstermesi nedeniyle kullanıcıya avantaj sağlıyor. Örneğin bulaşık makinesini Akıllı Priz’e taktığınızda, çalıştırdığınız saatin elektrik fiyatlandırması açısından en uygun saat olup olmadığını tespit ederek cep telefonunuza bir bilgilendirme gönderiliyor.

Maker Faire’de “halay çekme aleti”

Teknoloji Zirvesi kapsamında, Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen İstanbul Mini Maker Faire’de birbirinden yaratıcı ve ilginç yaklaşık 100 proje sergilendi. Turkcell ev sahipliğindeki Fuar’ı binlerce Zirve katılımcısı gezme fırsatı buldu.

Fuarda sergilenen projeler arasında şunlar vardı:

Robohand: 20 bin TL’ye mal olan el protezini 200 TL civarına indiren 3D yazıcı ile basılmış protez el

Halay çekme aleti: Sarkan mendili tutup halaya ne kadar kişi durursa o kadar hızlanıyor.

LangırtArena: Maçı sunan otomatik top veren skor tutan langırt sistemi

Müzikli yol: Yürürken atılan adımlarla müzik çalan çocuklara okula ho sgeldin demek icin yapılmış yol

Karanlık Oda: Karanlik odada prizmalar yardımyla yapılmış, sese duyarlı ışık sistemi

Odd Bot: 3 boyutlu yazıcı ile basılmış açık kaynak robot

Eski TV: Kişiyi algılayıp kişinin cüssesine göre cızırtı oluşturan eski tv modeli

Darbukatör: Atılan tweetlere göre tempo belirleyen darbuka robotu

Augmented reality: Fotoğraflari algılayıp onları Turkiye’den sahnelere dönüştüren uygulama

Maker Hareketi nedir?

Tüm dünyanın ilgiyle izlediği Maker Hareketi, teknolojinin gelişmesi ile beraber “kendin yap” kültürünün büyük kitlelere yayılması sonucu ortaya çıktı. Üretimin demokratikleşmesi, herkesin, birçok şeyi üretebilir, yapabilir hale gelmesi Maker Hareketi’nin temelini oluşturuyor.

Yazıyı Oylayın

Yazar: Haber Merkezi

TechnoLogic, teknoloji odaklı bir haber portalıdır. Melih Bayram Dede yönetiminde 2012 yılının Şubat ayında yayına başlayan TechnoLogic’teki haber ve yorumları takip etmek için sosyal medya hesaplarımızı izlemeye alabilirsiniz. E-Posta: iletisim@technologic.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir