Şişecam İtalyan refrakter üreticisi Refel’i satın alıyor
Dünyada, camın tüm alanlarında faaliyet gösteren tek küresel oyuncu olan Şişecam, cam alanında hayata geçireceği yeni fırın yatırımlarının ve soğuk tamirlerinin küresel ölçekte bozulan tedarik zincirinden etkilenmeden gerçekleşmesini sağlayacak stratejik bir yatırım kararı aldı. Şişecam, cam ergitme fırınlarının yapımında kullanılan, yatırımların planlanan termine uygun olarak devreye alınabilmesinde stratejik öneme sahip refrakter malzemesi alanında dünyanın önde gelen üreticilerinden İtalyan Refel firmasını satın alıyor. Böylece yeni yatırımlarını hayata geçirirken ihtiyaç duyacağı refrakter tedarik süreçlerinin yönetilmesi konusunda tedarik zincirinin kırılmasına bağlı riskleri bertaraf etmeyi hedefleyen Şişecam, Refel’in mevcut ve muhtemel müşterilerinin yüksek kaliteli AZS refrakter ihtiyaçlarını da yakından takip ederek rekabetçi pozisyonunu koruyacak ve müşterilerine global ölçekte hizmet vermeyi sürdürecek. Şişecam bu yatırımı ile hem Avrupa ve dünya cam piyasasındaki stratejik konumunun daha da güçlenmesini sağlayacak hem de gelişmekte ve büyümekte olan refrakter sektöründe önemli bir oyuncu haline gelecek.
Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kırman, Şişecam’ın Refrakter üretiminde dünyanın önde gelen şirketlerinden Refel S.p.A’yı satın alma kararı ile ilgili olarak şunları söyledi: “Dünya, küresel salgının ortaya çıkmasının ardından hiçbir ülkeyi ya da sektörü dışında bırakmadığı büyük bir değişim sürecine girdi. Koşulların anlık olarak değişebildiği bu yeni dönemde özellikle tedarik zincirindeki kırılmalara bağlı koşullara adaptasyon kabiliyeti artık hepimizin sahip olması gereken en önemli yetkinlikler arasında. Böyle bir atmosferde büyüme yolculuğunu sürdürebilecek olanlar, hedeflerine doğru çıktıkları yolda her şarta uyum için gerekli hazırlığı yapabilmiş şirketler olacak. Bildiğiniz gibi, büyüme yolculuğunu faaliyet gösterdiği temel alanlarda dünyanın en büyük 3 oyuncusu arasında yer alma hedefi ile sürdüren Şişecam, güçlü hedeflerine ulaşmak için stratejik öneme sahip doğru yatırımları hayata geçirmeye devam ediyor. Bu yatırımların planlanan zamana uygun olarak hayata geçebilmesi için kritik malzemelerin temininin garantisi, tedarik zincirinin bozulduğu bu dönemde artık daha da kilit rol oynuyor.”
Cam fırın yatırımlarının planlara uygun gerçekleşebilmesi için en kritik konulardan birinin refrakter temini risklerini ortadan kaldırmak olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ahmet Kırman, “Refrakter üreticisi Refel’in satın alınması Şişecam’ın bu yatırımları gerçekleştirirken önüne çıkabilecek tedarik risklerinin bertaraf edilmesini sağlayacak. Şişecam’ın yatırımlarında sürdürülebilirlik yaklaşımı doğrultusunda gerçekleştireceğimiz bu satın alma ayrıca, Avrupa ve dünya cam sektöründeki stratejik konumumuza da güç katacak. Bununla birlikte, Şişecam’ın fırın tasarımlarına kadar uzanan güçlü Ar-Ge ve tasarım kabiliyeti, refrakter alanında da birçok inovatif ürün ve teknolojiyi cam sektörü ile buluşturmamızı sağlayacak. Şişecam, camın gelişimine bu alanda da ortak olarak, dikey entegrasyona yönelik bu son yatırımıyla kendi tedarik süreçlerini yönetirken, cam sektörü için sürdürülebilir değer yarattığı fayda alanını genişletme imkânı bulacak. Satın alma ile her geçen gün gelişmekte ve büyümekte olan bu sektörün en önemli oyuncularından birisi haline gelecek” dedi.
Dünyada, camın tüm alanlarında faaliyet gösteren tek küresel oyuncu olan Şişecam, 2022 Uluslararası Cam Yılı’na cam alanındaki yatırımlarının sürdürülebilirliğini sağlayacak, stratejik bir yatırım hamlesiyle giriyor. Şişecam, cam ergitme fırınlarının yapımında kullanılan, soğuk onarım ve yeni yatırımların planlanan zamana uygun olarak hayata geçebilmesinde stratejik öneme sahip refrakter malzemesi alanında dünyanın önde gelen üreticilerinden İtalyan Refel firmasını satın alıyor. Bu satın alma ile cam alanındaki yeni yatırımlarını hayata geçirirken refrakter tedarik süreçlerinin yönetilmesi konusunda tedarik zincirinin kırılmasına bağlı riskleri bertaraf etmeyi hedefleyen Şişecam, Refel’in mevcut ve muhtemel müşterilerinin yüksek kaliteli AZS refrakter ihtiyaçlarını da yakından takip ederek rekabetçi pozisyonunu koruyacak ve müşterilerine global ölçekte hizmet vermeyi sürdürecek. Refel satın alımı Şişecam’ın Avrupa ve dünya cam piyasasındaki stratejik konumunun daha da güçlenmesini sağlayacak.
Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kırman, Şişecam’ın refrakter üretiminde dünyanın önde gelen şirketlerinden Refel S.p.A’yı satın alma kararı ile ilgili olarak şunları söyledi: “Dünya, küresel salgının ortaya çıkmasının ardından hiçbir ülkeyi ya da sektörü dışında bırakmadığı büyük bir değişim sürecine girdi. Koşulların anlık olarak değişebildiği bu yeni dönemde özellikle tedarik zincirindeki kırılmalara bağlı koşullara adaptasyon kabiliyeti artık hepimizin sahip olması gereken en önemli yetkinlikler arasında. Böyle bir atmosferde büyüme yolculuğunu sürdürebilecek olanlar, hedeflerine doğru çıktıkları yolda her şarta uyum için gerekli hazırlığı yapabilmiş şirketler olacak. Bildiğiniz gibi, büyüme yolculuğunu faaliyet gösterdiği temel alanlarda dünyanın en büyük 3 oyuncusu arasında yer alma hedefi ile sürdüren Şişecam, güçlü hedeflerine ulaşmak için stratejik öneme sahip doğru yatırımları hayata geçirmeye devam ediyor. Bu yatırımların planlanan zamana uygun olarak hayata geçebilmesi için kritik malzemelerin temininin garantisi, tedarik zincirinin bozulduğu bu dönemde artık daha da kilit rol oynuyor.”
Cam fırın yatırımlarının ve soğuk tamirlerinin planlanan terminlere uygun gerçekleşebilmesi için en kritik konulardan birinin refrakter temini olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ahmet Kırman, “Refrakter, cam fırın yatırımlarında, özellikle sektörde yatırımların yoğun olduğu dönemlerde, tedarik süreleri çok değişebilen, yatırımların tamamlanma sürelerini geciktirebilen stratejik öneme sahip bir malzeme. Bu malzemenin bulunamaması, cam ergitme fırınlarında yeni yatırım ve soğuk tamir sürelerini 2 kata kadar artırabiliyor. Refrakter üreticisi Refel’in satın alınması Şişecam’ın bu yatırımları gerçekleştirirken önüne çıkabilecek tedarik risklerinin bertaraf edilmesini sağlayıp yatırımlarımızın planlanan sürede hayata geçirilmesinin ve büyüme projeksiyonlarımızla uyumlu kapasitelere ulaşabilmemizin önündeki engelleri kaldıracak. Satın alma ayrıca karlılığımızı da olumlu etkileyecek. Şişecam’ın yatırımlarında sürdürülebilirlik sağlayacak olan bu satın alma, Avrupa ve dünya cam sektöründeki stratejik konumumuza da güç katacak. Şişecam satın alma ile her geçen gün gelişmekte ve büyümekte olan refrakter sektörünün önemli oyuncularından biri haline gelecek” dedi.
Prof. Dr. Ahmet Kırman, Şişecam’ın fırın tasarımlarına kadar uzanan güçlü Ar-Ge ve tasarım kabiliyetinin refrakter alanında da birçok inovatif ürün ve teknolojiyi cam sektörü ile buluşturmasını sağlayacağını dile getirerek; “Şişecam, camın gelişimine bu alanda da ortak olarak, dikey entegrasyona yönelik bu son yatırımıyla kendi tedarik süreçlerini yönetirken, cam sektörü için sürdürülebilir değer yarattığı fayda alanını da genişletme imkânı bulacak” diye konuştu.
Düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve cam elyafı gibi camın tüm temel alanları ile soda ve krom bileşiklerini kapsayan iş kollarında küresel bir oyuncu olan Şişecam, otomotiv, maden, enerji ve geri dönüşüm iş kollarında da öncü rol üstlenmektedir. Dünyada cam ev eşyasında en büyük 2, cam ambalaj ve düzcamda ise en büyük 5 üretici arasında yer alan Şişecam, dünyanın en büyük 3 soda üreticisi arasında olmasının yanı sıra krom kimyasallarında da dünya lideri konumunda bulunuyor. 4 kıtada 14 ülkeye yayılan üretim faaliyetleri gerçekleştiren Şişecam, ürünlerini 150 ülkede müşterileri ile buluşturuyor.
Farklı cam fırını türlerinde kullanılmak üzere çok çeşitli refrakter ürünlerini kendi markası altında üretiyor
Döküm refrakter malzemeleri üreticisi Refel, 1986 yılından bu yana Kuzey İtalya’da faaliyet gösteriyor. REFEL, 2017’den bu yana bağımsız bir endüstriyel holding ve özel yatırım şirketi olan LIVIA Group’un bir parçası konumunda bulunuyordu. Tamamen bilgisayar tarafından kontrol edilen otomatik üretim kabiliyetlerine sahip olan Refel, kendi markası altında farklı cam fırını türlerinde kullanılmak üzere çok çeşitli refrakter ürünlerinin üretimini ve satışını gerçekleştiriyor. Üretimde çevresel etkileri dikkate alan şirket, bu yönüyle de Şişecam’ın çevreyi en büyük öncelikleri arasına alan sürdürülebilirlik odaklı politikaları ile uyum gösteriyor.
Refel aynı zamanda refrakter ürün geliştirme konusundaki AR-GE kabiliyeti ile de tanınıyor. Halihazırda üretim sonrası refrakter malzeme kontrolü, refrakter testleri, yüksek çözünürlük analizi için elektron mikroskop taraması ve cam bozulma analizi yapma imkânı tanıyan gelişmiş bir laboratuvarı bulunuyor. Yüksek kaliteli fused-cast (eritmeli dökülmüş) refrakter üretimi ile öne çıkan Refel, yılda 6 bin tondan fazla üretim yapıyor. Bu üretim kapasitesi ile Refel, Çinli üreticiler hariç cam üretim tesislerindeki fırınlarda kullanılan global AZS refrakter kapasitesinin yüzde 20’ye yakınını elinde bulunduruyor.
Prof. Dr. Kırman, Refel’in Ar-Ge kabiliyetlerinin Şişecam’ın gelişmiş Ar-Ge kültürü ile uyumlu olduğunu belirterek şunları söyledi: “Şişecam, Ar-Ge yetkinlik ve faaliyetlerini yüksek nitelikli işgücüyle hızla üretime aktarabilen bir kuruluş. Şişecam’ın inovasyon kültürü, gelişmiş üretim kapasitesi ve kurumsal Ar-Ge tecrübesi yarım asra yakın bir geçmişe sahip. 86 yıldır, sektöre inovatif çözümler ve uygulamalar getirerek hayata değer katıyoruz. Şişecam Bilim ve Teknoloji Merkezi dünya cam sektörünün lider Ar-Ge merkezleri arasında bulunuyor. Sadece ürün tasarımı değil, fırın tasarımları da gerçekleştiren Şişecam’ın gelişmiş Ar-Ge kabiliyeti Refel’in bu alandaki gelişimine de katkı sunacaktır.”
İtalya’nın en büyük Türk yatırımcıları arasında yer alan Şişecam’ın 16 yıllık yatırım geçmişine sahip olduğu ülkeye özel bir önem verdiğini aktaran Prof. Dr. Kırman, “İtalya, 60 milyonu aşkın nüfusu, 2 trilyon dolara ulaşan ekonomisi ve köklü sanayi geçmişiyle Şişecam için gerek yatırımları gerekse ticari faaliyetleri açısından stratejik öneme sahip. İtalya’daki üretim faaliyetlerini bugün 3 farklı alanda sürdüren Şişecam ülkede 400 bin tonun üzerinde düzcam, 4 milyon metrekare kaplamalı cam, 8 milyon metrekare lamine cam, 8 bin 800 ton krom bileşikleri üretimi gerçekleştiriyor. Şişecam, geniş küresel ayak izi ile faaliyet gösterdiği ülkelerde Türkiye’nin teknoloji geliştirme ve üretim kabiliyetlerinin güçlü bir temsilcisi olmaya gururla devam ediyor” ifadelerini kullandı.
2021’de Türkiye’ye 6.5 milyar TL’lik yeni yatırım açıkladı
1935 yılında Türk cam sanayiinin temellerini atmak üzere kurulan Şişecam, Türkiye’de de değer katan yatırımlarıyla büyüyor. 2021 yılında Türkiye’nin ve lokomotif sektörlerinin büyümesine katkı sunacak güçlü yatırım hamleleri yapan kuruluş, geçtiğimiz yıl mimari camlar ve otocama yönelik 5.2 milyar TL (344 milyon Euro) yatırımla 2 yeni float hattı için düğmeye basacağı müjdesi vermiş, Eskişehir’de cam ambalaj alanında yeni bir tesis yatırımı yapacağını da duyurmuştu. Şişecam’ın 2021 yılında Türkiye’ye yönelik açıkladığı yeni yatırım planlarının toplam tutarı 6.5 milyar TL’yi (428 milyon Euro) aştı.
Küresel salgının tüm dünyada yarattığı belirsizlik ortamında da Türkiye’nin cam talebini karşılama ve ekonomisi için değer yaratma önceliğini sürdüren Şişecam, var olan tesislerini en son teknolojilere göre güncelleme yatırımlarına aralıksız devam ederken, tüm paydaşlarına değer katacak yeni yatırım planlarını da peş peşe açıklamıştı. Tedarik zincirinin küresel ölçekte bozulduğu mevcut ortamda iç pazarda oluşan talebi önceliklendiren Şişecam, tesislerinin gelişen teknoloji ile uyumlandırılması ve soğuk tamir süreçleri için de yıllık ortalama 1 milyar TL yatırım yapıyor.
Refrakter nedir?
Refrakter malzemeler, ateşe dayanıklı malzemeler olarak tanımlanır. Refrakter malzemeler 538 °C üzerindeki sıcaklıklarda uzun süre kullanılabilir. Başta endüstrinin temel izolasyon malzemesi olan ateş tuğlaları olmak üzere, camlar, mutfak eşyaları gibi büyük bir malzeme grubunu oluşturur. Bunlar metalik malzemelerin pahalı olduğu veya kullanılmadığı yerlerde tercih edilir.
Refrakterler, yapay olarak hammaddeden tek madde olarak üretilir ve doğal olarak oksitlerden meydana gelir. Endüstride ateş ve alevin bulunduğu tesislerde tavlama ve indüksiyon eritme fırınlarında, metalurji fırınlarında ve silikat endüstrisinde, metallerin ve camların eritilmesi için, pota malzemesi olarak, termo elemanların korunmasında ve elektrikli ısıtıcıların izolasyon malzemesi olarak kullanılır.
Refrakter malzemelerin soğukta basınç dayanımına malzemenin yapısı ve özellikle gözenek miktarı etkir. Ateşe dayanıklı tuğlalar oda sıcaklığında pek az şekil değiştirme gösterirler. Yüksek sıcaklıkta farklı tane büyüklüğü ve gözenek dağılımı ile yapıdaki değişik fazların arasındaki gerilmeler nedeniyle çatlaklar oluşabilir. Mekanik dayanım ve aşınma direnci yaklaşık 1000 °C’ye kadar durumunu muhafaza eder. Daha yüksek sıcaklıklarda cam fazının artmasıyla birlikte aşınma dayanımı azalır.
Refrakter malzemeler nelerdir?
Refrakter malzemeler, ham halleriyle toz, kum, granül veya elyaf şeklinde olabilir. Bu malzemeler, çeşitli bağlayıcılar ile (kil, fosforik asit, sönmüş kireç, cam suyu vs.) karıştırılarak pişirilir. Elde edilen şekilsiz refrakter malzemenin dökülmesi, kalıplanması veya püskürtülmesi mümkündür. Refrakter üretimi için kullanılan en önemli malzemeler; alüminyum, silikon ve magnezyumdur. Ancak bu malzemelerin neler olacağına, refrakterin kullanılacağı amaca göre karar verilir. Örneğin çok yüksek ısılara çıkması gereken refrakterlerde, zirkonyum ve grafit karbon tercih edilir. 4.000 C’lik bir sıcaklığın üzerine çıkılacak ise de, hafnium karbit kullanılmaktadır.
Refrakter malzemelerin özellikleri
Refrakter nedir sorusunun cevabı, kullanılan malzemelerin kimyasal dayanıklılıklarına göre de değişir. Refrakterleri, asidik – nötr – bazik olmak üzere üç gruba ayırmak mümkündür. Asidik refrakterler, alüminyum ve silika ağırlıklıdır. Yine asidik özelikte olan materyallerden etkilenmezler, ancak bazik materyaller onları kolayca yıpratır. Bazik refrakterler için de tam tersini söylemek mümkündür. Nötr refrakterler ise, hem asidik hem de bazik materyallere direnebilmektedir. Refrakter ne demek sorusu için dikkate alınması gereken bir diğer husus da, üretim metodudur. Zira refrakterler, üretim tekniklerine göre de çeşitli kategorilere ayrılır. Bunları en genel haliyle kuru pres yöntemi, el üretimi, ergitme ve monolitik şeklinde belirlemek mümkündür.